Risotto, getost och gröna ärtor

den 14 juni 2011, kl 11:39

Jag har ju glömt att berätta att vi har återinfört fredagsrisotto på matschemat. Risotto är helt enkelt oslagbar som fredagsmat, när man vill att det ska gå fort men ändå bli lite extra gott. Senaste risotto-favoriten är att smula getost över, den smälter långsamt på ett tilltalande vis. Jag gillar förresten att jag på ett år har gått från att knappt kunna titta på getost, till att gilla getost skarpt. Tänk om det här blir året då jag lär mig äta gröna ärtor (och jag hör hela min familj ligga dubbelvikta av skratt på golvet)? Jo, tänk om.

Primörrisotto med getost
4 dl risottoris
1-2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök
100 g parmesan
100 g getost
sparris, färsk gul lök, rädisor och liknanade

Finhacka lök och fräs mjuk i lite olja. Koka upp grönsaksbuljongen vid sidan om. Tillsätt riset med löken och fräs tills det blir glansigt. Tillsätt vinet och låt det koka in, fyll sedan på med 1-2 dl buljong åt gången och låt det koka in vartefter. När riset är klart blanda ner grovriven parmesan. Servera risotton toppad med getost, tunt skivade rädisor, lök som skivats tunts och stekts i lite smör samt sparris (som kokats 1-2 min i lättsaltat vatten).

Fler recept på picki
Samtliga risottorecept
Samtliga getostrecept

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Risotto, getost och gröna ärtor”

  1. Katarina kl 12:41, den 14 juni 2011

    Risotto är så gott! Här är en av mina favoriter: http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/02/avocado-pesto-risotto.html
    Jag lärde mig äta getost för ett år sedan och gillar det nu skarpt :)

  2. Hanna kl 18:05, den 14 juni 2011

    Jag kunde heller inte äta gröna ärtor ett bra tag, nu kan jag men vill ha dem mixade, hela rtor går fortfarande inte, men getting there

  3. hanna kl 19:17, den 14 juni 2011

    2010 var året då jag lärde mig äta gröna ärtor! Testa frysta små ärtor som man tinar enbart genom att skölja dem med kallt vatten – då blir de inte sådär läskigt mjöliga utan liksom poppar i munnen. Varma ärtor kan jag fortfarande inte äta, men säger som föregående talare – getting there…

  4. Mårtenssons kök kl 19:30, den 14 juni 2011

    Gröna ärtor, getost vi äter de båda mer än gärna! Risotto tackar vi inte heller nej till:)

  5. sofie mumsfillibaba kl 19:39, den 14 juni 2011

    Geeee….vad gott!!

  6. Martina kl 20:16, den 14 juni 2011

    Getost på risotton låter otroligt gott! Och ärtor som är så gott ;-) helst mina egenodlade!

  7. tina kl 22:31, den 14 juni 2011

    Katarina: Ska testa ditt recept, tack för tips!

    Hanna: :-)

    Hanna: Vi får väl se!

    Mårtenssons kök: Allätare där!

    Sofie: :-)

    Martina: Egenodlade skulle nog vara värt att testa om man ska börja någonstans.

  8. charlotta kl 22:49, den 14 juni 2011

    men picki! hur går det med er chiliodling? vi har nämligen en megaväxt här hemma, men inte en enda liten chilifrukt syns till…

  9. tina kl 13:17, den 15 juni 2011

    Våra chilisar råkade ut för en olyckshändelse = finns inte mer. Vi fick tog ta över två chiliplantor av kusinen. Dock sätter vi alltid våra så sent, så det brukar inte bli chili förens i september/oktober!

  10. charlotta kl 16:55, den 15 juni 2011

    ah, ok! får väl se om vi får några chilisar framåt höstkanten då, eller om några behagar titta fram redan i sommar.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen