Fråga picki: vinbärsfrossa!

den 31 juli 2011, kl 09:49

Eftersom ni imponerar så med era svar om morotsblast, så ramlade det genast in en ny fråga. Den här gången med Anna som avsändare;

”Men nu vill jag vidga mina vyer och fråga dig + pickiläsarna en sak… Jag har tillgång till mängder av svarta och röda vinbär, men har ingen aning om vad jag ska göra med dem. Jag dricker inte saft och äter inte gelé. Vad sjuttan hittar man på istället? Jag vägrar låta dessa fina bär förgås. Hjälp!”

En fråga som verkligen ligger i mitt eget intresse. Här på bärkollot är antalet vinbärsbuskar tresiffrigt, och mesta delen av det vi plockar blir just saft och gelé. Lite fantasilöst kanske, men rätt praktiskt både vad gäller tillverkning och förvaring. Dessutom tycker jag att en flaska hemgjord saft eller en burk gelé är en fin present att ge bort. Men hjälp oss att fylla det här inlägget med fler fina och roliga recept, guldstjärnor till alla recept som inte är saft eller gelé vetja!

Vinbärsrecept på picki
Koka vinbärssaft i saftmaja
Svartvinbärsbladssaft
Svartvinbärsgelé
Apropå gelé, vad är det där geléprovet egentligen?
Vinbärsspecial
Fuskglögg på svartvinbärssaft
Vatten smaksatt med röda vinbär
Rödvinbärsmuffins
Långpannekaka med hallon och röda vinbär
Rödvinbärsdessert
Bärgazpacho
Rosa smacki-smacki
Rödvinbärssnittar
Rödvinbärschutney
Rödvinbärskräm


2008-års saftkok

Skriv ut inlägg

Minas mammas örtbiffar!

den 30 juli 2011, kl 11:04

Minas mamma Faridé är en riktig inspirationskälla. Förra helgen satt hon i det röda köket med en påse torkade berberi-bär i handen och frågade vad jag gör av dem. Eftersom jag inte gör så mycket mer än äter dem precis som de är, så hade jag inte så mycket att komma med. Men Faridé däremot, först dukade hon fram sitt färgglada och finfina ris med berberis och dan därpå fick jag ett sms med en handlingslista till örtbiffar med just berberis i. På frågan hur mycket av vad, fick jag en smiley tillbaka. Så med de rätta ingredienserna gjorde jag säkert inte alls som det var tänkt, men gott blev det och jag blir lika glad varje gång jag tittar på fotot med de knallgröna biffarna. Färgen ärtgrön blev plötsligt örtgrön.

Minas mammas örtbiffar med berberis
Hacka ett litet paket valnötter eller kör i mixer, tillsätt färsk spenat (jag använde det allra minsta paketet fryst bladspenat eftersom allt annat var slut i affären). Finhacka dill (motsvarande 1 kruka), samma mängd koriander och minst dubbelt så mycket bladpersilja. Vänd ner detta i valnöts- och spenathacket tillsammans med 0,5-1 finstrimlad purjolök och en näve torkade berberis. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner 1-2 ägg och någon msk vetemjöl till formbar konsistens. Forma 10-12 biffar och stek på medelhög värme i lite olja, ca 3 min på varje sida. Vi serverade våra örtbiffar med granatäpple, bulgur smaksatt med pressad citron och yoghurtsås.

Skriv ut inlägg

Jamen blasten då?

den 29 juli 2011, kl 14:57

Jag fick en fråga som jag inte kan besvara, ni kanske kan hjälpa till? Plommonet undrar huruvida det är en bra idé att äta/tillaga morotsblasten på ett eller annat vis. Själv fotar jag blasten som ni ser,  men sen åker den i komposten. Någon här inne brukar/har testat/har hört att man kan ta tillvara på den snäppet mer än så?

Skriv ut inlägg

Hallonvinäger

den 28 juli 2011, kl 22:13

Dagarna på sommarkollot går ut på att plocka bär, fundera ut vad man ska göra av bären och sen göra det. Däremellan så badar vi. Bland alla bären här på bärkollot får jag härja fritt, med ett undantag, hallonen. I hallonlandet är pappan kung. Jag hinner knappt titta på hallonen, så har han räknat in och fryst dem. Men idag tjuvplockade jag ett par liter och gjorde något jag tänkt göra länge, hallonvinäger. Om ett par veckor eller tre, så är det jag som har den godaste vinägern hemma på min gata i stan.

Hallonvinäger
Rengör en glasburk väl. Fyll med färska hallon och häll därefter över vit balsamvinäger (eller annan ljus och mild vinäger). Vinägern måste täcka hallonen. Låt stå i kylskåp i tre-fyra veckor, vinägern ska bli röd. Sila därefter bort hallonen och häll hallonvinägern i en liten glasflaska eller liknande.

Skriv ut inlägg

Ett vykort från sommarkollot

den 27 juli 2011, kl 10:04


Här kommer ett vykort från sommarkollot, eller bärkollot som det också kallas. Efter en förmiddag i skogen kan det hända att händerna antagit en annan nyans i färgskalan, blåbärsblå. Tur för oss att farmor har lärt mig knepet om hur blåbärsblåa händer blir som nya igen.

Tvätta blåbärshänder
Tvätta händerna, gnid därefter in händerna med vinsyra. Tvätta med tvål och vatten igen. Vinsyra finns att köpa på påse i kryddhyllan. Viinihappo står det på de finska påsarna.

Skriv ut inlägg

Finska smultronställen efterlyses

den 25 juli 2011, kl 20:20

Nu har vi packat vår blåa pärla och reser till sommarkollot i Finland. Vi tänker laga mat i uteköket, plocka bär i massor och hinna med en del annat. Eftersom vi och ni tillsammans redan lokaliserat så himla många finfina svenska smultronställen så tänkte jag se vad ni kan om de finska motsvarigheterna. Jag tror mig veta att det finns en hel del finlandsvenska läsare här inne. Vad säger ni om jag säger: roligaste loppis, finaste fiket, maten man inte vill missa, bästa bageriet, alla saluhallar och vackra badplatser? Ja, smultronställen helt enkelt. Kiitos!

Skriv ut inlägg

Sommartävling: fyll mitt kakfat!

den 24 juli 2011, kl 18:48

Av dagens loppisfyndade porslin byggde jag ett kakfat. För att fira att det blev precis så fint som jag kunnat önska, så utlyser jag härmed den årliga sommartävlingen på picki. Tävlingen går ut på att vi tillsammans ska fylla kakfatet med favoritkakor. Den som bidrar med godaste kakan vinner ett pris.

Tävla
Maila ett recept på din favoritkaka till tina@pickipicki.se (innan den 8:e augusti), skriv kaka i ämnesraden. Den 13:e augusti blir det kak-kalas hemma på min gata i stan, då är alla som vill välkomna att delta i kakjuryn. Den kaka som får flest jurypoäng vinner ett kak- eller bakrelaterat pris som jag ska klura ut tills dess.

Finstilt:
Kaka som i småkaka. Wienerbröd och kanelbullelängder gills därför inte. Endast ett kakrecept per tävlande.


Klara

Färdiga

Skriv ut inlägg

Är muminkött vegetariskt?

den , kl 08:47

Nu i veckan lovade jag Ann-Louise att nästa recept på picki skulle vara ett vegetariskt sådant. Med detta, liksom basilikadjungeln på balkongen i åtanke blev lördagsmiddagen en enkel pasta pesto och en tomatsallad med mozzarella. Mer fantasi än så var det svårt att uppbringa i sommarhettan och med tankarna i ett annat land. Men apropå fantasi, visste ni att det finns dom som kallar mozzarellaost för muminkött? Det ska erkännas att jag skrattade så att jag grät första gången jag hörde liknelsen mellan ett stycke mozzarellaost och ett stycke mumintroll-kropp. Så det hänger med andra ord på muminköttet, om min vegetariska middag får godkänt eller inte. Vad säger domaren? Ann-Louise förresten, ni måste kolla in hennes (barn-)matblogg! Ljuvlig är bara förnamnet.

En av alla pesto-varianter*
Mixa 1 dl pumpakärnor med 1,5-2 dl rapsolja, rejält med basilikablad (motsvarande 1-2 krukor basilika), 1 liten vitlöksklyfta och ungefär 40 g riven parmesanost. Smaka av med en nypa salt och svartpeppar.

*) Det som är så bra med pesto är att det egentligen inte behövs något recept alls. Man tar de nötter eller frön man har. Vill man ha en pesto med mer tuggmotstånd så tar man mer nötter och frön, annars mindre. Basilikan kan bytas ut mot allt från nässlor till kokta rödbetor. Liksom osten kan bytas ut mot Västerbotten- eller annan smakrik ost. Allt i valfria mängder efter smak och tycke.

Fler pesto-varianter

Siciliansk pasta
Pasta med rödbetspesto
Nässelpesto

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen