Hallonvinäger

den 28 juli 2011, kl 22:13

Dagarna på sommarkollot går ut på att plocka bär, fundera ut vad man ska göra av bären och sen göra det. Däremellan så badar vi. Bland alla bären här på bärkollot får jag härja fritt, med ett undantag, hallonen. I hallonlandet är pappan kung. Jag hinner knappt titta på hallonen, så har han räknat in och fryst dem. Men idag tjuvplockade jag ett par liter och gjorde något jag tänkt göra länge, hallonvinäger. Om ett par veckor eller tre, så är det jag som har den godaste vinägern hemma på min gata i stan.

Hallonvinäger
Rengör en glasburk väl. Fyll med färska hallon och häll därefter över vit balsamvinäger (eller annan ljus och mild vinäger). Vinägern måste täcka hallonen. Låt stå i kylskåp i tre-fyra veckor, vinägern ska bli röd. Sila därefter bort hallonen och häll hallonvinägern i en liten glasflaska eller liknande.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Hallonvinäger”

  1. Martina kl 23:26, den 28 juli 2011

    Hallonvinäger, det lät spännande!

  2. Katarina kl 03:16, den 29 juli 2011

    Låter intressant!

  3. Anna B kl 10:18, den 29 juli 2011

    Mmm Tina, så gott med hallonvinäger! Gjorde rabarbervinäger i fjol, spännande syra. Vet inte vad som hänt med hösthallonen, de vill inte riktigt i år. Akut solbrist som alla vi andra här nere?

  4. Isflingan kl 11:54, den 29 juli 2011

    Hemmagjord hallonvinäger gav jag till min pappa i födelsedagspresent förra året o han älskade den :)
    O använde den sen till allt man kan tänka sig :)

  5. Hanna kl 13:02, den 29 juli 2011

    Din semester låter helt i min smak! Och vad kul med hemmagjord hallonvinäger.

  6. anna kl 14:26, den 29 juli 2011

    Kommer inte hallonen tappa färgen?

  7. Emmy kl 16:07, den 29 juli 2011

    Mmm… Hallonvinäger är så gott. Jag blandar den med ett uns honung innan jag ringlar den över sallad.

  8. tina kl 17:03, den 29 juli 2011

    Martina: Spännande du sa, spännande det va. ;-)

    Katarina: :-)

    Anna: Du får ta dig hit till bärkollot, här skiner solen så att det räcker och blir över. Hallon finns det med. Rabarbervinäger får jag skriva upp till nästa års att-laga-lista, tack!

    Mireilles: Det har du berättat nu när du säger det, du får mao ta åt dig hela äran för påhittet. Tack för tipset! :-D

    Hanna: Det är bärkollo som är grejen, särskilt när solen skiner.

    Anna: Jo, men det gör ju inte så mycket eftersom hallonen ska silas bort när vinägern fått smak och färg.

    Emmy: Det ska jag testa, tack för tips!

  9. Bärfesten den fortsätter | pickipicki kl 19:26, den 12 augusti 2013

    [...] hallonvinäger förgyllde många sallader, nu gör vi en ny omgång med samma recept. Eller recept och recept förresten, hallon + vinäger = sant. Häromdan bjöd Johanna och Noa på [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen