Men titta, det hänger knäckebröd i taket!

den 22 november 2011, kl 18:20

Lördagens middagsgäster kom raka vägen från en dag i bagarstugan och med sig hade de en kasse full med knäckebröd. Vad jag gör med mina finaste presenter? Hänger upp dem taket givetvis! Minst en vecka på tork löd ordinationen och någon fick därmed cykla raka vägen till Byggmax för att köpa rundstav. Sen återstår det att se huruvida jag kan hålla mig från att äta upp knäckebröden innan jul. Mycket, mycket tveksamt, är min egen gissning.

Karlholms julbröd (50-60 stycken)
400 g matfett
7,5 dl mjölk
6 dl vatten
3 pkt jäst
3/4 dl socker
2 msk salt
2 msk fänkål
2 msk anis
1 kg vetemjöl
1 kg rågsikt
0,2 kg grahamsmjöl

Hur man gör, se nedan.

Leufsta julbröd (40 stycken)
125 g matfett
1 l mjölk
2 pkt jäst
1 msk salt
3/4 dl sirap
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl

Smält matfett, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Blanda i jäst och därefter övriga ingredienser. Knåda ett tag i degmaskin och jäs tills degen är på väg att rymma(!). Arbeta ihop degen och dela i rätt antal bitar. Runddriv och kavla ut dem tunt, men inte för tunt. Det är viktigt att de är ungefär jämntjocka överallt. Om man har en så kan man dra ett par tag med en kruskavel över varje bröd så att det blir mönster och vill man så stansar man ett hål. Det är viktigt att nagga varje kaka och borsta bort överflödigt mjöl. Brödkakorna kan vila ett tag innan gräddning eller så gräddas de direkt, det spelar ingen större roll. Bröden gräddas hursomhelst på ett par ögonblick i en tokvarm ugn, på förvärmd plåt eller sten.

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Men titta, det hänger knäckebröd i taket!”

  1. TinaGustafsson.com kl 18:29, den 22 november 2011

    Oj, så gott brödet ser ut att vara! Tänk om man hade fått en sådan present :-)

  2. Matias Zakrisson kl 18:34, den 22 november 2011

    Ser ju ruskigt rustikt ut att hänga upp brödet på dette vise! Mycket snygga bröd och de ser ju vrålgoda ut!

    Kommer nog oxå ge mig på att baka hårdbröd eller de blir nog hårt tunnbröd för min del, gjorde de som gå bort present förra Julen och de blev lyckat.

  3. Matilda kl 18:52, den 22 november 2011

    Låter väldigt gott! Du skulle inte möjligtvis ha ett recept på senap gjort på senapspulver på lager? :)

  4. Helena mitt i smeten kl 20:26, den 22 november 2011

    Åh, va flott! Och vilken superfin present!

  5. Fröken Dill kl 21:25, den 22 november 2011

    Wohooo, precis som FÖRR i tiden! Ser helt underbart gott ut,
    tycker fröken Dill

  6. Ann-Louise kl 22:34, den 22 november 2011

    Tjusigt! Förra året lagade jag hur många omgångar som helst av ditt julknäcke. Tog slut (rättare sagt – jag åt upp det) blixtsnabbt och jag misstänker att det kommer att bli likadant i år…

  7. Katarina kl 03:29, den 23 november 2011

    Det ser gott ut och roligt att hänga upp dem :)

  8. tina kl 10:22, den 23 november 2011

    Tina: Jag har inte tjuvsmakat ännu, men jag känner på mig att bröden är mycket goda!

    Matias: Håller med dig om att knäckebröd är en prima gå-bort-present, inte minst såhär i juletider.

    Matilda: Nix, jag har endast gjort senap på senapsfrön: http://www.pickipicki.se/2008/12/god-jul-och-god-julmat/

    Helena: Ja, finaste presenten!

    Fröken Dill: :-D Jag gillar att förr-i-tiden har flyttat in i det röda köket!

    Ann-Louise: Knäckebröd är verkligen ruskigt gott!

    Katarina: :-)

  9. Hanna kl 12:26, den 23 november 2011

    Snyggt ju!!

  10. Plommonet kl 17:46, den 23 november 2011

    Finpresent, minsann! Åh, nu blev jag till och med lite avundsjuk, jag vill också ha en knäckebrödsstång i taket. När jag tänker efter är det nog precis vad mitt kök saknar. Det och en jordkällare… men en knäckestång är onekligen liite lättare att åstadkomma på egen hand. :P

  11. Alexandra - kärlek på tallrik kl 23:27, den 23 november 2011

    Världens bästa inredningstips om inte annat, det ser ju jättehärligt ut med knäckebröd i taket <3

  12. tina kl 20:22, den 24 november 2011

    Hanna: Javisst!

    Plommonet: Jag tror bestämt att knäckebrödsstången är aningen lättare. Men jag hoppas också att jordkällare ska vara möjligt att fixa, en sådan står även på min önskelista! ;-)

    Alexandra: :-D

  13. Anna B kl 08:04, den 29 november 2011

    Wow! Rundstav har jag men inga bröd – får fixa det!

  14. tina kl 09:37, den 29 november 2011

    Anna B: :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen