Beviset är ett stycke lista!

den 9 augusti 2012, kl 08:55

Sara frågade i en kommentar hur man lyckas få någon slags variation om man äter zucchini varje dag i två veckor, och om jag kunde bjuda på en lista. Här är den, listan som är beviset på att variation faktiskt är möjligt. Och så lovar jag att det här är sista zucchini-inlägget på ett tag (även om jag efter tips i kommentarsfältet blivit mycket sugen på att testa Mians falska ostkaka gjord på zucchini, Sofies zucchinikaka och så Mollys variant där man vänder zucchiniskivor i mjöl, spiskummin och sedan steker).

Listan
Mormors zucchinisoppa med rökt sidfläsk
Skivad stekt zucchini (salt, peppar, ev vitlök)
Skivad grillad zucchini
Zucchiniplättar med kallrökt lax
Köttfärsfylld gratinerad zucchini
Zucchini i pyttipanna
Grönsakstårta
Zucchini i ratatouille
Ratatouille på pizza
Tunt skivad zucchini på pizza
Paj med tunt skivad lök/zucchini och färska örter
Moussaka
Finsk kurpitsapiirakka
Skördepasta
Inlagd zucchini

Skriv ut inlägg

27 kommentarer till “Beviset är ett stycke lista!”

  1. Kim kl 12:09, den 9 augusti 2012

    Bra lista, den norpar jag! Har gjort zucchiniplättar med fetaost i några gånger, vilket är gott som tusan!

  2. mamman kl 12:57, den 9 augusti 2012

    Halloo, men du glömde att den dagen ni kom till kollot fick ni grönsakspaj med bla zucchini, lök, paprika , oliver, feta, västerbotten, mm

  3. Lotta - en kaka i ugnen kl 16:23, den 9 augusti 2012

    Åh, vad mycket gott du gör! Jag älskar grönsaker men just zucchini har jag svårt att veta vad jag ska göra med förutom att hacka ner den här och där. Men jag ska prova att gratinera dem nu, lät jättegott!

  4. Ida kl 16:27, den 9 augusti 2012

    Jag brukar göra zucchinispaghetti i min mandolin och antingen äta raw eller kasta i kokande vatten nån minut. Vilken pastasås som helst är gott till (och då har man plötsligt hundra rätter till på listan). Gör man lite kraftigare spaghettis (typ med potatisskalare) kan man steka dom i olivolja.

  5. tina kl 16:51, den 9 augusti 2012

    Kim: Ja, det har jag gjort för länge sen! Finns nog något recept här i arkivet, tack för påminnelsen! :-)

    Mamman: Hur kunde jag glömma den finafina pajen?! Nu är den listan!

    Lotta: Ja testa vetja!

    Ida: Smart och gott! Tack för tips!

  6. matologi kl 19:28, den 9 augusti 2012

    Zucchiniplättar med lax är riktigt gott! Älskar den där gurkwannabeen men lite dålig på att använda den, så härligt med ny inspiration!

  7. Josefina kl 21:20, den 9 augusti 2012

    Zuccini – eller sqaush som jag säger – är bäst! Går att variera hur mkt som helst, bevisligen! Saknar dig och dina kommentarer då och då. Kram.

  8. sofie mumsfillibaba kl 22:24, den 9 augusti 2012

    Härlig variation! Grillade tjocka skivor penslade med lite olja och kryddade med salt och peppar är inte så dumt heller.

  9. Helena kl 23:57, den 9 augusti 2012

    Tians låda (funkar att googla) är också en hit!

  10. tina kl 08:55, den 10 augusti 2012

    Matologi: Gurkwannabe, det var det fräckaste! :-)

    Josefina: Ska genast titta in hos dig! Kram

    Sofie: Nä, det är gött!

    Helena: Ska googlas, tack för tips!

  11. Örjan kl 12:22, den 11 augusti 2012

    Fler förslag hos LisaFW
    Googla zucchini + matalskaren.

  12. Millan kl 13:33, den 11 augusti 2012

    Här är en till som livnär sig på squash :) Äter hur mycket som helst! Igår blev det årets första omgång av syltad squash.

  13. tina kl 09:24, den 12 augusti 2012

    Örjan: Tack för tips!

    Millan: Syltad squash, hur?

  14. karin - trattoria kl 12:50, den 12 augusti 2012

    Perfekt! Har fått en megastor zucchni i present – här ska lagas! :D

  15. tina kl 16:40, den 12 augusti 2012

    Karin: Vilken fin present! :-) Just megastora zucchinisar vill man gärna gröpa ur kärnhuset i som kan bli lite träigt, då passar dom ju till exempel utmärkt att fylla och gratinera!

  16. Sara på Vardag.nu kl 19:42, den 12 augusti 2012

    Bästa listan! Vad glad jag blir. Zucchinisoppan läggs direkt på testa-listan och zucchini på pizza hade jag nästan glömt bort. Tack!

  17. Rebecka kl 23:11, den 12 augusti 2012

    Jag är helt galen i zucchini! Ibland mixar jag riven zucchini tillsammans med rostade solroskärnor, frysta nässlor (om man är på det humöret), olivolja, vitlök, citronsaft, salt och peppar. Vips har man en fantastiskt god (och vegansk om man gillar det!) zucchini- och nässelpesto! Taadaaa! Toppen att blanda med nykokt pasta eller vad man känner för :)

  18. Ann-Louise kl 13:54, den 13 augusti 2012

    Tack för alla zucchihitips! I lördags gjorde jag dina zucchihiplättar. Jag dubblade receptet och höll dem varma i ugnen ett tag innan vi skulle äta. Då staplade jag dem på varandra vilket jag tror är anledningen till att de blev lite geggiga inuti. Har du några goda råd på hur man på bättre sätt kan hålla dem varma och krispiga? Eller så stekte jag dem för kort tid på för hög värme… Dessutom undrar jag hur mycket zucchini i gram receptet är beräknat till. (Jag kanske använde för mycket…)

  19. Johanna kl 21:48, den 13 augusti 2012

    Tack för fina kollo-zucchini! Det blev god gryta/sås till t ex pasta. Vi stekte lite lök och vitlök, sen i med zucchinibitar. Fräser det tills det mjuknar lite och klipper då i några soltorkade tomater. Häller på en liten tetra havregrädde och i med en buljongtärning. Sen fick allt puttra ett tag.

  20. tina kl 11:08, den 14 augusti 2012

    Sara: Tack och varsågod! :-)

    Rebecka: Vilken finfint tips, tack så mycket!

    Ann-Louise: Geggiga! :-O Det är ju lite vanskligt att skriva 1 zucchini i ett recept, med tanke att dom kan väga allt från ett ar hekto till kilo. Jag ska göra plättarna i veckan och väga hur mycket zucchini jag använder. Jag brukar servera plättarna nylagade, tror det är svårt att hålla dom krispiga. Tar jag med dom ut eller på utflykt brukar jag linda in i folie, håller värmen hyfsat men särskilt frasiga blir dom ju inte riktigt i ett sådant paket.

    Johanna: Mmm!

  21. Rebecka kl 17:53, den 14 augusti 2012

    Juste! Persilja brukar jag ha i ”peston” också, himla järnrik blir den!

  22. tina kl 20:26, den 14 augusti 2012

    Rebecka: :-D

  23. Lisasgodbitar.se kl 17:22, den 19 augusti 2012

    Dessa plättar är min favorit. Mandelmjölet och osten höjer smaken något otroligt! / Lisa

    http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/08/13/squashplattar/

  24. Örjan kl 19:59, den 20 augusti 2012

    Gurka utbytbart mot zucchini till tzatsiki och raita. Ger tom mer smak till rätten.

  25. tina kl 22:37, den 20 augusti 2012

    Lisas: Tack för länktips, jag har bokmärkt receptet och ska testa!

    Örjan: Men så smart! Det ska jag testa i veckan. För övrigt är det ju fantastiskt att din zucchiniinspiration aldrig tar slut! :-D

  26. Örjan kl 21:55, den 23 augusti 2012

    http://www.luculliandelights.com/2012/08/all-in-one-frittata-with-zucchini-fried.html

    Egen dagstillagning ”Senapszuccini”
    Ville göra senapsgurka, men gurkplantorna bara blommar och ger nästan noll frukt. OK dito med gul(och lite grön) zucchini i stället.(gula överlevde förgroddningen bättre än gröna dito).
    Senapsgurka -skivad gurka i kryddlag med senapsfrön (och dillkronor i mitt fall)

  27. tina kl 09:43, den 24 augusti 2012

    Örjan: Vilka ljuvliga bilder i länken, måste testas!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen