En kalasfin grönsakstårta att lägga på minnet

den 21 mars 2010, kl 17:00

Den här grönsakstårtan tipsade Eva om i en kommentar. Receptet härstammar från Malmörestaurangen Salt & Brygga. Men, det allra viktigaste i sammanhanget är att grönsakstårtan visade sig vara alldeles fantastiskt god. Den är god såväl kall som ljummen eller varm. Precis som Eva skriver så är det här något att plocka fram ur matsäckskorgen. Det stannar dock inte vid det, jag tror nämligen att grönsakstårtan har stor potential på en buffé. Själv tänker jag duka fram tårtan på den traditionella påskknytisen och jag känner mig rätt säker på att den kommer göra stor succé.

En finfin grönsakstårta
från
Salt & Brygga
2 msk olivolja
2,5 dl grovrivna (1-2 st) palsternackor
7 dl grovriven (1 st) zucchini
2,5 dl grovriven (2 st) morötter
1 hackad gul lök
2 burkar kesella (10%)
2 msk maizena
2 dl riven parmesan, ca 50 gram
5 ägg
ca 1 dl hackad persilja
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Hetta upp olja och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, parmesanost och ägg. Rör ned hackad persilja och smaksätt med citron, vitlök, salt och peppar. Rör ned grönsaksfräset och häll blandningen i en smord form (24-26 cm i diameter). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en halvtimme.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “En kalasfin grönsakstårta att lägga på minnet”

  1. Eva kl 17:14, den 21 mars 2010

    Åh vad det gläder mig att ni gillade en av våra favoriter! Det är egentligen hemskt att tipsa om mat – man kan ju faktiskt bli ökänd i stället för känd!
    Så rart av dig att skicka din kommentar till min blogg, tack för det.
    Eva

  2. Elin kl 17:32, den 21 mars 2010

    Åh den iden gillar jag! bokmärkt!

  3. tina kl 18:43, den 21 mars 2010

    Eva: Det är jag som ska tacka, det här var verkligen ett toppenrecept! Jag förstår vad du menar med att det är farligt att tipsa om mat. Det är nervöst varje gång någon ska laga något härifrån och jag får alltid dåligt samvete när någon inte tyckt maten var god. Tro det eller ej… :-)

    Elin: Fint!

  4. lina kl 10:56, den 22 mars 2010

    Vad spännande med grönsakstårta! Något jag aldrig testat. Tack för tipset!

  5. majsan kl 20:48, den 22 mars 2010

    Vi är ofta inne på samma spår du och jag :)
    Häromdagen gjorde jag en variant på grönsakstårtan, men jag använde potatis istället för zucchini och gräddade den i muffinsformar. Det blev gott som tusan men nästa gång det vankas buffé ska jag definitivt göra din grönsakstårta.

    Ha det finfint!

  6. tina kl 22:14, den 22 mars 2010

    Lina: Jag tycker helt klart att du ska prova!

    Majsan: Åh, grönsakstårta med potatis i muffinsformat låter spännande. Bjuder du på receptet?

  7. Fröken Dill kl 07:26, den 23 mars 2010

    Grönsakstårta, vilken bra idé!!!
    Tycker fröken Dill

  8. Jessica kl 08:12, den 23 mars 2010

    Blev så inspirerad att testa Grönsakstårtan och av en händelse hade jag alla ingredienser hemma så jag svängde ihop en igår. Blir middagsmaten idag tillsammans med lite extra protein i form av kyckling! Längtar!!! Ska bli spännnade att se om barnen (3 och 5 år) vågar sig på grönsakstårtan, hoppas!

  9. Isabelle - På menyn kl 15:02, den 24 mars 2010

    Åh, den låter jättegod! Det får nog bli denna paj istället för en blomma när jag besöker min kära mor i påsk :)

  10. Tre tjejer i köket » En lånad grönsakstårta kl 10:42, den 30 mars 2010

    [...] bloggade pickipicki-Tina om en grönsakstårta som en av hennes läsare hade tipsat om. I tidernas begynnelse kommer receptet [...]

  11. Linda kl 18:21, den 3 april 2010

    Tack! Den gjorde succé på dagens påskbord!

  12. tina kl 21:33, den 3 april 2010

    Linda: Härligt!

  13. Skam den som ger sig at pickipicki kl 09:01, den 6 september 2010

    [...] 36 Mån Ugnsbakad röding och grönsakstårta (jo, visst har vi zucchini kvar än) Tis Varm pastasallad med bondbönor Ons Tortillarullar i ugn, [...]

  14. Beviset är ett stycke lista! | pickipicki kl 16:49, den 9 augusti 2012

    [...] Zucchiniplättar med kallrökt lax Köttfärsfylld gratinerad zucchini Zucchini i pyttipanna Grönsakstårta Zucchini i ratatouille Ratatouille på pizza Tunt skivad zucchini på pizza Paj med tunt skivad [...]

  15. Jenny Sjöholm kl 20:13, den 13 september 2014

    Jag gör den här grönsakstårtan om och om igen, den är ju så himla god!

  16. tina kl 22:27, den 13 september 2014

    Jenny: Vad roligt att höra! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen