Luciafrukost!

den 13 december 2012, kl 06:52


Vakna vetja! Alldeles strax äter vi luciafrukost i P4 Morgon Uppland. Vad vi äter? Saffransscones med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche. Vet ni vad som är det bästa med luciafrukosten? Om man inte hinner med i morgonsvängarna, så funkar frukosten finfint även som kvällsfika.

Saffransscones
0,5 g saffran
3 msk råsocker
knappt 0,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1 ägg

Mortla saffran och socker tillsammans. Värm mjölk och tillsätt socker-saffranblandningen, rör tills sockret löst sig. Låt svalna. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Nyp ner rumsvarmt smör. Tillsätt ägget samt mjölken och knåda försiktigt ihop till en slät deg. Forma fyra scones, picka med en gaffel och grädda på plåt med bakplåtspapper 10-15 min i 225 grader. Servera med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche.

Vispad crème fraîche
Vispa 2 dl crème fraîche med en elvisp tills den tjocknar (ska få samma konsistens som om man vispat grädde för länge). Smaka av med ung 1 tsk florsocker samt rivet skal från en apelsin.

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Luciafrukost!”

  1. Katarina kl 07:12, den 13 december 2012

    Scones är så gott! Jag skall faktiskt äta en precis nu, med tranbär i! Ha en fin lucia!

  2. tina kl 20:03, den 13 december 2012

    Katarina: Smart och gott med bär i!

  3. Linda kl 12:09, den 14 december 2012

    Åh så bra, nu fick jag ett tips på hur jag kan fortsätta med saffransbruncherna i adventstid – förra helgen blev det saffransvåfflor, nu i helgen får det bli saffransscones! Hoppas att du får en riktigt trevlig tredje adventshelg Tina!

  4. tina kl 16:28, den 14 december 2012

    Linda: Saffransvåfflor, att jag inte tänkt på det! Tack för tips och en fin helg önskar jag dig.

  5. Sara på Vardag.nu kl 14:37, den 15 december 2012

    Men jösses så bra! Got to try :)

  6. KarinW kl 20:04, den 15 december 2012

    Men de där borde jag testa som älskar scones!

  7. tina kl 20:38, den 15 december 2012

    Sara: Ja gör det vetja!

    Karin: Ja, det borde du nog. :-)

  8. Saffran - så här löser du julens behov | Matgeek kl 08:48, den 17 december 2012

    [...] på lussekatter, några kanske har testat att göra saffranstryfflar, på morgnarna gillar man saffransscones och när det inte är jul använder man oftast detta torkade guld till en klassisk [...]

  9. KarinW kl 17:28, den 30 december 2012

    Nu har jag testat dina scones men de blev väldigt kompakta, ska det inte vara mera vätska? Ungdomarna mumsade och tyckte de var väldigt goda ändå!
    Ha ett riktigt Gott Nytt År!

  10. tina kl 17:57, den 31 december 2012

    Karin W: Åh vad trist att dom inte blev bra. Vet inte om jag tror att det är mängden mjölk som strular, själv har jag bakat sconesen flera gånger och tycker att dom brukar bli som bäst när jag tar mindre mjölk än mer. Gott nytt år till dig. Kram

  11. Liselott kl 23:02, den 20 november 2013

    Oj vilka goda scones!!! Serverade dem ihop med Salmbärssylt som fick oss att känna smaker från underbara Gotland. Kommer att göras många gånger till. :)

  12. Liselott kl 23:03, den 20 november 2013

    Oj vilka goda scones!!! Serverade dem ihop med Salmbärssylt som fick oss att känna smaker från underbara Gotland. Kommer att göras många gånger till. :)

  13. tina kl 18:25, den 26 november 2013

    Liselott: Vad härligt att höra! Och lyllos er, som sparat lite Gotland i burk. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen