Den skånska äppelkakan!

den 7 september 2013, kl 21:19

Jag visste det! Alla år jag gått och suktat efter den skånska äppelkakan men inte tagit mig samman, jag har ju hela tiden haft på känn att det här är en kaka för mig. Kavring plus äpple är nämligen inget man slänger ihop i samma kaka om man inte vet vad man gör. Skåningarna har alltid vetat att det blir bra och nu vet vi också. En favoritäppelkaka är vad det här är. Kakan tar 42 min från start till mål, det är exakt samma tid som vår senaste äppelpodd är lång. Baka, lyssna, äppelinspireras och ät. Varsågod, där har du morgondagens söndagsaktivitet!

Skånsk äppelkaka
10 svenska äpplen
2 dl mixad kavring
2 dl vitt ströbröd
2 dl skirat smör
1 dl farinsocker
1 dl socker
0,5 dl äppeljuice
1 kanelstång
200 g smör

Stek kavring och ströbröd i skirat smör i en stekpanna. Tillsätt farinsocker och stek till knaprig konsistens. Skala (och kärna ur) äpplena och hacka grovt. Lägg skal och kärnhus i en kastrull tillsammans med kanelstång och äppeljuice. Låt koka ihop tills det tjocknar och sila därefter. Lägg äppelbitarna i lagen och småkoka tills de mjuknar. Varva äppelkompott med kavring i smord form, en större eller fyra potionsformar. Hyvla över smör och baka i ugn i 175 grader i ca 30 min. Recept ur fina boken Skånska matupplevelser.

Ännu mer äpplen, tack!
Musslor mid äpple, sidfläsk och calvados
Bästa fläskpannkakan med äpple och timjan
10 timmars långbakta äpplen
Fuskglögg med äpple och calvados
Roys kanelbullar med äppelfyllning
Johans franska äppelgömma

Skriv ut inlägg

Nu rostar vi blomkålen!

den 5 september 2013, kl 07:12

Godmorgon! Starta P4 Uppland vetja, om en liten stund ska jag berätta exakt hur mycket jag gillar rostad blomkål och varför.

Rostad blomkål
Skiva blomkålen tunt (0,5-1 cm). Vänd runt i ett par matskedar olivolja och lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och lite svartpeppar. Rosta mitt i ugnen i 250 grader i ca 15 min, blomkålen får gärna få färg (kasta in en näve pumpakärnor sista 5 min). Pressa en vitlöksklyfta i en 1 dl tjockyoghurt för tillhörande god dippsås till. Ät blomkålen som den är eller som tillbehör till t ex goda fiskbiffar.

Skriv ut inlägg

Burken som blev kvar!

den 3 september 2013, kl 22:02

Snygga burkar i all ära, för att inte tala om burkarna med spännande innehåll, jag dras till dom och dom till mig. Men, trots detta ska det erkännas att jag blev lite skraj när just den här burken glömdes (lämnades?) kvar i mitt kök efter en våffelkväll nyligen. Säg mig, i vad trollar jag ner denna söta och bruna kastanjenötskräm? För att dra någon slags gräns mellan middagsvåfflor och efterrättsvåfflor bytte vi smet från vårt säkra kort morotsvåfflan till en frasvariant (och så åt vi våffla på våffla med hjortronsylt och vispad creme fraiche och levde lyckliga i alla våra dar).

Frasvåfflor
100 g smör
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
4 dl mjölk

Smält smöret och låt svalna. Vispa därefter ihop smör, mjölk, bakpulver, salt och mjöl. Grädda i hett järn.  


Klara, färdiga,

Skriv ut inlägg

Gissa trädet!

den 1 september 2013, kl 19:04

Titta vad jag hittade för träd i Uppsala helgen! Ser du vad det är? Lämna en kommentar med rätt svar vetja. Den som svarar rätt först får en påse med mina favoritkarameller i brevlådan.

Skriv ut inlägg

P4 Morgon Uppland

den , kl 11:24

Jag glömde visst berätta att jag är tillbaka i radion igen, varje torsdagmorgon kl 07.39. Hurra! Till den som  inte får in P4 Uppland när den startar sin radion så är mitt bästa tips att lyssna direkt på hemsidan, eller i arkivet i efterhand. Här är länken till senaste veckans program (01:38:11 in i klippet hittar du rätt). I torsdags lagade vi knallgröna bondbönsfalafel, pratade om lektiner* och uppländsk mathistoria. Och receptet? Här såklart!

*) Lektiner
Lektiner är ett växtprotein som det finns mer eller mindre av i alla bönor och som kan ge oss magknip och illamående. Kokas bönorna förstörs lektinerna och magen blir glad och inte arg. Eftersom torkade bönor innehåller särskilt höga halter är det därför viktigt att alltid följa anvisade tider om blötläggning (byte av blötläggningsvatten) och kok. Färska bönor innehåller mindre mängd lektiner och bör därför inte ätas råa.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen