Älgradio

den 17 oktober 2013, kl 07:27

Alldeles precis just nu steker vi älgfärsbiffar i P4 Morgon. Det gjorde jag igår kväll också, fast till middag hemma i mitt eget kök. När jag smakade av svampsåsen så kan det ha hänt att jag sa till Carl att jag a-l-d-r-i-g har lagat en svampsås som inte är alldeles särskilt god. Det var garanterat inte ödmjukheten som talade, men jag tror ändå att rösten hade rätt. Svampsåshemligheten? Den stavas sherry.

Älgfärsbiffar, potatispuré, trattkantarellsås
och rårörda lingon

500 g älgfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 msk flingsalt
1 krm svartpeppar
6 st mortlade enbär
1 tsk torkad timjan
1 msk rapsolja + 1 msk smör

Blanda färs, grädde, ägg och kryddor till en slät smet. Forma 8 st biffar mha två skedar. Stek på medelvärme i olja och smör ca 5-6 min per sida (låt ett lock ligga på mot slutet).
Potatispuré: koka 900 g mjölig potatis. Stöt den till puré tillsammans med smör och mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Rårörda lingon: rör ihop ett par msk socker och 2 dl lingon.

Trattkantarellsås:
1 msk olja
0,5 gul lök
0,5 vitlöksklyfta
2 dl grädde
2 dl torkade trattkantareller
1 tsk sherry
1 tsk flingsalt
svartpeppar
1 tsk svartvinbärsgelé
ev mjölk

Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olja på låg värme. Tillsätt grädde och svamp, låt svampen koka mjuk. Tillsätt sherry under tiden. Mixa slät med stavmixer, smaka av med salt, peppar och gelé. Späd ev med mjölk.

Ännu fler sherryhemligheter
Trattkantarellsoppan

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “Älgradio”

  1. Molly kl 10:34, den 17 oktober 2013

    Jag håller med om det där med sherry i såsen :) Jag gjorde en sherrysås till en nyårsmiddag en gång och den såsen kommer ofta på tal, från några av gästerna som var med, trots att det är ca 15 år sedan :p Jag får ta och testa din sås känner jag.

    Önskar dig en fin fortsättning på veckan :)

  2. Fröken Dill kl 10:59, den 17 oktober 2013

    Ååååå, vad galet gott! Precis det vill jag ha till helgmiddag. Har haft det så himla stressigt några dagar, med lägenhetsköp, lägenhetsförsäljning, hur mycket jobb som helst på jobbet o s v. Då kunde jag inte ens tänka på mat och var absolut inte sugen på någonting. TUR att det gick över.
    Hälsar fröken Dill

  3. Sara på Vardag.nu kl 12:31, den 17 oktober 2013

    Sherry säger du… Måste dra till systemet!

  4. Isflingan kl 08:44, den 18 oktober 2013

    ÅÅh vad gott!!! Jag vill oxå ha :)

  5. jossan kl 15:07, den 18 oktober 2013

    åh mums vad gott! en fråga: ska det verkligen bara vara 1 tsk sherry? Jag brukar nog vräka i betydligt mer, hehe…

  6. En älg föll till marken | pickipicki kl 11:10, den 19 oktober 2013

    [...] Älgfärsbiffar med potatispuré, trattkantarellsås och rårörda lingon Den goda älgpastan Mammans älggryta Göteborgspostens dunderglögg (frågor och svar) [...]

  7. tina kl 14:01, den 19 oktober 2013

    Molly: Vad kul! Det låter som att din sherrysås innehåller snäppet mer sherry än min! :-)

    Fröken Dill: Hoppas att du får tid att varva ner i helgen. Kram

    Sara: :-)

    Isflingan: Vi får laga älg tillsammans. Vad blev det förresten du bjöd nya zeeländskan på?

    Jossan: Ingen hindrar dig. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen