Hej och välkommen advent!

den 28 november 2013, kl 07:20

Man kan tro att jag har gått i ide, men det har jag inte. Man kan också tro att jag har slutat äta mat eftersom det ekar tomt härinne, men inte heller så ligger det till. Däremot har vi bokstavligt talat tejpat igen dörren till det röda köket sedan några veckor tillbaka. Jag ska plocka fram kameran någon dag och visa er vad det egentligen är vi håller på med bakom picki-kulisserna. Något som i alla fall är precis som vanligt är torsdagsmorgnarna i P4 Morgon. Idag tjuvstartar vi adventsfirandet (om jag längtat). Vi premiärskålar i garderobsglöggen, rostar ingefärsnötter och pickar färska fikon med balsamvinägersirap. Kl 07.39, välkommen att vara med den som vill.

Rostade ingefärsnötter
1 dl sötmandel
1 dl chashewnötter
2 msk rapsolja
1 msk råsocker
2 tsk malen ingefära
flingsalt

Rosta nötterna i en het panna tillsammans med olja, socker och ingefära. Skaka pannan och passa så att nötterna inte bränns, men dom får gärna få gyllenbrun färg. Tippa upp nötterna på en tallrik med bakplåtspapper. Låt svalna och strö över lite flingsalt. Servera ljumna. Ingefära kan bytas ut mot pepparkakskrydda exempelvis.

Färska fikon med balsamvinägersirap och smulad feta
Låt 1 dl balsamvinäger och 1 knapp dl socker småkoka ihop under ca 10 min. Dela färska fikon på fyra och lägg fikonen på ett serveringsfat. Ringla över balsamvinägersirap och smula över fetaost. Servera som plock tillsammans med lufttorkad skinka. Äts enklast med tandpetare.

Fler adventsfavoriter
Långjästa lussebullar
Bästa vörtbrödet
Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter
Finplock gånger 3
Chokladtryffel med mörk rom och lingon
Radiokaka

Skriv ut inlägg

Medicin mot november

den 14 november 2013, kl 15:36


Tidigare idag kokade vi ihop mina dryckesfavoriter i P4 Morgon Uppland. Ni vet dom där värmande varianterna som förgyller vardagskväll såväl som helg. Ovan favoritchokladen med kardemumma, vispad grädde och rom.

Och så den novemberdryck som är snudd på den godaste av dom alla. Varm och kryddig äppelmust med en skvätt calvados.

Enklast är snabbvarianten av fuskglögg. Låt en teboll fylld med färsk ingefära, kanelstång och kardemummakärnor få dra i ett glas varm svartvinbärssaft. Roligare än te men lika enkelt.

Recepten
Varm choklad med kardemumma och rom
Värmande äppeldryck med calvados
Fuskglögg med svartvinbärssaft

Skriv ut inlägg

Pulled pork-burgare!

den 7 november 2013, kl 08:19

Idag lagar vi pulled pork i P4 Morgon Uppland. Pulled pork som i långlagad fläskkarré, ja så många timmar som krävs till att köttet lätt faller isär i långa trådar. I vanliga fall brukar vi servera pulled pork i pitabröd såsom vi har lärt oss av Frida. Idag blir det istället i hamburgerformat, fast fortfarande i fint sällskap av våra favorittillbehör surkål, guacamole och aioli. Det här är för övrigt den perfekta bjudmaten. Ugnen må gå varm många timmar, men det krävs minimal arbetsinsats och maten kan med fördel tillagas dagen innan för att när det väl är dags bara värmas på. Det här är mat som ropar: hej helg!

Pulled pork
1,2 kg fläskkarré
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
0,5 dl barbequesås
0,5 dl (stark) chipotlepasta
0,5 dl (stark) tomatpuré
0,5 dl vatten
olja, salt och svartpeppar

Rensa fläskkarrén, salta och peppra runt om. Lägg sedan köttet i en ugnsform som smorts med olja i botten. Lägg över skivad lök och vitlök. Rör ihop barbequesås, chipotlepasta och tomatpuré. Bred detta över kött och lök.Häll lite vatten i grytan och stoppa in grytan med lock i 125 grader ugn i 4-5 h. Titta till ibland så att det inte kokar torrt alt ta bort lite vätska om där är för mycket. Köttet är klart när det går enkelt att dra isär med gaffel. Köttet kan med fördel tillagas dagen innan och värmas på innan servering. Servera pulled pork-burgarna med bröd, köttet (sila vort vätska), surkål, guacamole och vitlöksdressing.

Hamburgerbröd
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl rapsolja
5-6 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
sesamfrön att pynta med

Smula jästen i bunke, rör ut i mjölk som värmts fingervarm. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta därefter ner 5-6 dl mjöl till smidig deg. Låt jäsa under duk 30 min. Forma därefter 8 runda, platta bröd som får jäsa ytterligare 30 min. Pensla med ägg, pynta med frön och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 min.

Guacamole
Mosa 3 st mogna avokado med gaffel i en bunke. Tillsätt 0,5 finhackad röd chili, en kruka hackad koriander samt saft från 0,5 lime. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vitlöksmajonnäs
Vispa 3 äggulor kraftigt i en bunke, tillsätt 1 dl rapsolja droppvis under fortsatt vispning. Smaka av med 1 pressad vitlöksklyfta, 0,5 tsk dijonsenap, saft från en 0,5 citron samt salt och vitpeppar.

Skriv ut inlägg

Inlägget kan innehålla spår av ägg och nötter

den 4 november 2013, kl 18:12

I exakt två månader har vi sörjt att världens bästa grannar packade ihop sitt hem och flyttade ifrån oss. Grannarna som utöver allt annat fint såg till att vi grillade minst en gång i veckan, fyllde vår fikakvot med råge och som alltid hade reservmaterial att låna ut när ingredienserna i det röda köket krisade. I helgen tog vi oss samman och försökte tänka ut någon fördel med att dom flyttat. Vi kom inte på någon alls, men så slog det oss att vi nu kan återinföra nötter i vårt hem utan rädsla för att ägg- och nötallergiske treåringen ska få i sig något han inte borde äta. Så i lördags vispade vi maränger och igår for vi till affären och kom hem med ett halvt kilo nötter och frön i bagaget. Nu har vi alltså två plåtar maränger och kökets största glasburk fylld med mitt livs bästa müsli, men det hjälpte visst inte. Saknaden är oförändrad.

Supermüsli med havtorn och kanel
200 g hasselnötter
200 g solroskärnor
100 g pumpafrön
6 dl havregryn
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl linfrön
4 tsk kanel
1 dl hett vatten
4 tsk havtornspulver
0,5 dl rapsolja
3 msk honung

Blanda nötter, frön och flingor i en stor bunke. Rör ner havregryn och kanel. Rör ut havtornspulvret i hett vatten. Tillsätt olja och honung och rör ner vätskan i müslibladningen. Bred ut müslin på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i 200 grader ca 20 min, rör om några gånger under tiden så att inte müslin bränns vid.

Skriv ut inlägg

Det blir mat den här veckan också

den 3 november 2013, kl 20:11

Här kommer nästa veckas matplan serverad. Kanske är det lite vågat att gissa sig till söndagens rätt som jag ska bli bjuden på och egentligen inte vet någonting om. Men, baserat på tidigare erfarenheter satsar jag min peng på pappans paradrätt. Och det ska ni veta att jag gör trots att han vid ett flertal tillfällen med glimten i ögat hotat med att servera potatismos på fars dag, möjligen lappskojs. Varför? Jo, det kan ha hänt att jag slant med tungan tidigare i höstas och i direktsänd radio råkade nämna att jag inte äter potatismos på grund av moset vi serverades som barn. Jag får nog återkomma med huruvida det straffade sig eller ej.

Mån Pasta med tonfiskssås
Tis Snabba blomkålsrätten
Ons Lammfärsbiffar med feta och timjan, rostad sötpotatis
Tor Tomat- och kokosmjölkssoppa med räkor
Fre Fredagsmusslor med kalljästa baguetter
Lör Pulled pork-burgare
Sön Farsdagsmiddag

Skriv ut inlägg

Familjen pumpa

den , kl 12:06


Igår var Pippi Långstrump på besök i det röda köket och tillsammans bakade vi morots- och pumpakaka.

I sann Pippi-anda gick hon all in när det blev tal om kakpynt. Jag kan hålla med henne, pynt är definitivt en av gångerna ju-mer-desto-bättre-regeln gäller.

Om grillade hamburgare var sommarens återkommande rätt så är det här höstens. Ugnsbakad lax, ugnsrostad potatis, rotselleri, morot och palsternacka. Örtaioli och kall pepparrotssås. Eftersom gårdagen gick i pumpans tecken så fick bitar av butternut squash göra rotfrukterna sällskap andra halvan av tiden i ugnen. Just nu är det här min favoritmat och höstmat när den är som bäst.

Kommer ni ihåg fjolårets pumpalykta? Den inklusive pumpakärnor hamnade visst i Pippis mammas kompost och nu på sensommaren tittade två pumpabebisar fram i kompostjorden! Vi får nog spara några kärnor den här gången också och hoppas att vi kan fortsätta hålla liv i familjen pumpa.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen