Psst!

den 18 november 2012, kl 11:40

Någon åt en lussebulle till frukost imorse, och det kan ha varit jag. Tio månader efter senast intagna lussebulle kunde jag helt enkelt inte bärga mig när jag visste att det fanns nybakta bullar i det röda köket. Den längsta väntan startade dock igår eftermiddag, när någon annan i det här hushållet påbörjade lussebullsbaket, men glömde nämna väsentliga ord som surdeg och kalljäsning. Faktiskt har jag ännu inte bestämt mig för hur många bullar som bör utdelas i kompensation för en sådan miss, men nog är det ett tvåsiffrigt antal utan tvekan.

Långjästa lussebullar
Poolish:
100 g vatten, kallt
100 g vetemjöl
1,5 g jäst

Lös jästen i vatten och blanda med mjöl. Jäs 3 timmar i rumstemperatur.

Deg:
200 g poolish
500-600 g vetemjöl
2 dl rumstempererad mjölk
200 g socker
2 ägg
5 g flingsalt
1 g saffran
0,5 dl sprit (whiskey, rom, vodka)
250 g rumsvarmt smör

Låt saffran dra minst 30 min i 0,5 dl sprit. Rör samman poolish med mjöl, mjölk, socker salt och ett av äggen. Låt degen vila 30 min. Knåda sedan degen 7 min i maskin. Tillsätt smör och saffran (inklusive spriten) och kör en kort stund så det hinner blandas. Baka ut till 20 st lussebullar och låt jäsa svalt 6-7 timmar. Grädda i 250 g i 8-10 min. Pensla med uppvispat ägg direkt när bullarna kommer ut ur ugnen.

Skriv ut inlägg

36 kommentarer till “Psst!”

  1. mamman kl 11:42, den 18 november 2012

    Ny variant av lussebullerecept, undrar hur dessa smakar?

  2. tina kl 11:43, den 18 november 2012

    Mamman: Mycket gott, kom förbi får du smaka!

  3. Helena kl 12:49, den 18 november 2012

    Oh my! Bäst att jag sätter igång ett lussebak direkt, det såg gott ut.

  4. Katarina kl 13:11, den 18 november 2012

    Roligt med surdeg och säkert mycket goda lussebullar!

  5. Moma kl 13:36, den 18 november 2012

    Åhåå, rom i lussebullarna minsann, jo, jag tackar!

  6. Camilla kl 13:46, den 18 november 2012

    Det första receptet jag sett på lussebulle med sprit i. ;)
    Jag är inte så jätteförtjust i lussebullar, men har i och för sig aldrig testat spritvarianten.

  7. Sara på Vardag.nu kl 19:56, den 18 november 2012

    Men hur gott låter inte detta? Nu börjar jag riktigt längta efter lussebullar, kan inte hålla mig länge till. Bästa med hela julen! Jäser du i rumstemperatur eller kallt?

  8. tina kl 20:07, den 18 november 2012

    Helena: Gör det vetja, startskottet har gått! Eller så tittar ni förbi här på kvällsfika! :-)

    Katarina: Mycket! :-)

    Moma: Haha!

    Camilla: Nu smakar dom förvisso inte särskilt spritigt, men det blir en finfin saffransmak tack vare alkoholen! :-)

    Sara: Dom stod på stengolvet i köket = svalt!

  9. Amy's piece of cake kl 20:27, den 18 november 2012

    Ojoj, nu har starten för julbak och recept påbörjats alltså :) Härligt härligt, jag älskar allt som har med saffran, kanel, kardemumma etc att göra… både smak och doftmässigt minsann.

    Sprit i? Hmmm… den får jag tänka på! ;)

  10. Isflingan kl 06:52, den 19 november 2012

    Får jag komma på besök till er så jag oxå kan få lussekatter till frukost :) jag kan ta m mina pepparkakssnittar i gengäld
    :)

  11. Sonja {Dagmars Kitchen} kl 12:49, den 19 november 2012

    ÅH, vad gooottt!! Och så spännande med sprit i för att framhäva saffranssmaken – det måste jag testa. Perfekt också med kalljästa, för det finns ju inget godare och lyxigare en decembermorgon än att krypa upp i soffan med en kopp kaffe och ett par goda lussebullar… Mums!

  12. Lena - Koala's Kitchen - en koala, ett kök & en kamera! kl 13:24, den 19 november 2012

    Pst! http://koala.nu/kitchen/2011/12/11/varldens-basta-saffransbullar/
    De här är too die for kan jag säga. Maj god!

  13. tina kl 16:16, den 19 november 2012

    Amy: Jag håller med, jul bjuder verkligen på de bästa smakerna! <3

    Isflingan: Vad är pepparkakssnittar? Låter spännande! Apropå lussebullar och pepparkakor träffade jag Erik och Maja på stan i söndags. Vi sa att det vore fint att ses (kanske här i Uppsala?) och adventsfika med några gamla klasskamrater helgen den 15-16? Pendlargänget och du och dom och så? Vore det inte fint så säg? :-)

  14. tina kl 16:16, den 19 november 2012

    Sonja: Och inte bara decembermorgon, lussebullarna smakar lika gott i november, trp mig! ;-)

    Lena: Ska spanas in, tack för tips!

  15. Hanna kl 17:17, den 19 november 2012

    Lyllo ‘någon’! ;-)

  16. tina kl 17:20, den 19 november 2012

    Hanna: :-)

  17. Ansibecki kl 20:34, den 19 november 2012

    Ojojoj. Kaminkvinnan i mig vaknar till liv! Börjar genast kalkylera och fundera över när jag har en hel hemmadag ledig framöver… Verkar mycket gott :)

  18. tina kl 22:57, den 19 november 2012

    Ansibecki: Eller så du jäsa över natt, och göra som jag -bullar till frukost! ;-)

  19. Eleonore- Kokboksutmaningen kl 10:05, den 20 november 2012

    ÅH så gott, kul att långjäsa degen! Längtar till alla saffransdoftande bullar :D

  20. Saffransäsongen är över oss | Matgeek kl 12:34, den 20 november 2012

    [...] kan man då göra med sitt saffran? – Lussebullar så klart! Tina gör dem en fördeg och låter dem jäsa länge. Precis som man ska göra. – [...]

  21. tina kl 19:08, den 20 november 2012

    Eleonore: Ja, hurra för doft av jul!

  22. Jennifer kl 13:09, den 25 november 2012

    Låter riktigt härligt!

  23. tina kl 15:03, den 25 november 2012

    Jennifer: Riktigt härligt var det, ser fram emot en ny omgång snart!

  24. Marianne kl 10:35, den 26 november 2012

    Blev förvånad att man ska pensla med ägg efter gräddningen,varför??

  25. amanda kl 16:20, den 26 november 2012

    tack för receptet! ska man pensla när de kommer UT ur ugnen alltså? :) det var något nytt! vad blir effekten?

  26. tina kl 17:13, den 26 november 2012

    Marianne och Amanda: Carl härmar Sebastien Boudet, penslar bullarna med ägg efteråt. Tydligen gräddas äggpenslingen på de varma bullarna och ska bilda ett skikt som håller bullarna saftiga. :-)

  27. Ett stycke saffranspodcast | pickipicki kl 14:16, den 2 december 2012

    [...] Långjästa lussebullar Saffransscones Saffransbiscotti Johans saffranskola Saffranspannacotta Ris på persiskt vis [...]

  28. Caroline kl 11:33, den 3 december 2012

    detta recept ska jag prova! men om jag marinerat saffranet enligt matgeek’s tips, hur ska saffran och spritmängden se ut då?

  29. tina kl 15:32, den 3 december 2012

    Caroline: Jag vill minnas att Johan sa: 2 msk marinerad motsvarar 1 g saffran.

  30. Caroline kl 17:05, den 3 december 2012

    just det! och då skippar jag 0,5 dl sprit?

  31. Ansibecki kl 21:19, den 3 december 2012

    Nu har jag provat. Citat från dottern: ”De var jätte-mums-godiga!” och jag kan bara instämma :)

    http://ansibecki.blogspot.se/2012/12/lussekatter-hela-dagen.html

  32. tina kl 21:36, den 3 december 2012

    Caroline: Ja, så hade jag gjort. Det blir ju ingen jätteskillnad i mängd vätska heller. 2 msk = 30 ml istället för 50 ml.

    Ansibecki: :-D Vad roligt!

  33. The yellow gold of December – Swedish Lussecats « Seven types of biscuits kl 21:01, den 10 december 2012

    [...] year I decided to try something a bit easier and faster, so I baked a batch using this recipe from Pickipicki, with a few changes. I was tired after having worked hard the whole week and I was also impatient, [...]

  34. Hej och välkommen advent! | pickipicki kl 08:57, den 28 november 2013

    [...] adventsfavoriter Långjästa lussebullar Bästa vörtbrödet Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter Finplock gånger 3 [...]

  35. Anna kl 09:25, den 8 december 2013

    Hej Tina!
    Är det verkligen bara 1,5 g jäst?? Det verkar (nu i efterhand!) som väldigt lite! Jag gjorde iofs lite fel med degen men jag gjorde poolishen och den fick stå i tre timmar, det bubblade upp fint. Sen körde jag i allt det andra och hoppade mellanjäsnngen, kan det varit den avgörande faktorn att mina bullar inte jäste i princip alls!?? Jag knådade i maskin ganska länge, kanske 10 min. Jag lät plåten stå i kylen i 14 timmar, ingen jäsning alls där!

    Ge mig gärna råd för jag har tänkt göra om ( och rätt ;) )!

    Kära hälsningar Anna

  36. tina kl 21:25, den 9 december 2013

    Anna: Nu svarar jag för min sambo som brukar baka dessa bullar och som är lussebullskungen i det här hushållet (och ja, det här är receptet han bakar efter). Ja, 1,5 g jäst ska det vara. Att poolishen bubblade är ju lite facit på att det jäste fint där innan du avvek från receptet. Tänker du göra bullarna igen så följ receptet ordentligt hojtar han här. ;-) Lycka till!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen