Psst!

den 18 november 2012, kl 11:40

Någon åt en lussebulle till frukost imorse, och det kan ha varit jag. Tio månader efter senast intagna lussebulle kunde jag helt enkelt inte bärga mig när jag visste att det fanns nybakta bullar i det röda köket. Den längsta väntan startade dock igår eftermiddag, när någon annan i det här hushållet påbörjade lussebullsbaket, men glömde nämna väsentliga ord som surdeg och kalljäsning. Faktiskt har jag ännu inte bestämt mig för hur många bullar som bör utdelas i kompensation för en sådan miss, men nog är det ett tvåsiffrigt antal utan tvekan.

Långjästa lussebullar
Poolish:
100 g vatten, kallt
100 g vetemjöl
1,5 g jäst

Lös jästen i vatten och blanda med mjöl. Jäs 3 timmar i rumstemperatur.

Deg:
200 g poolish
500-600 g vetemjöl
2 dl rumstempererad mjölk
200 g socker
2 ägg
5 g flingsalt
1 g saffran
0,5 dl sprit (whiskey, rom, vodka)
250 g rumsvarmt smör

Låt saffran dra minst 30 min i 0,5 dl sprit. Rör samman poolish med mjöl, mjölk, socker salt och ett av äggen. Låt degen vila 30 min. Knåda sedan degen 7 min i maskin. Tillsätt smör och saffran (inklusive spriten) och kör en kort stund så det hinner blandas. Baka ut till 20 st lussebullar och låt jäsa svalt 6-7 timmar. Grädda i 250 g i 8-10 min. Pensla med uppvispat ägg direkt när bullarna kommer ut ur ugnen.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen