Söta fröken pudding!

den 11 november 2012, kl 14:01

Igår kastade jag ut en livlina på twitter i jakt på efterrättsförslag. I retur fick jag av Elin ett recept på sticky toffee pudding. Det skall erkännas att jag framförallt föll för argumentet att det här är kakan man kan lura i folk som inte gillar dadlar (och ja, i den skaran räknar jag in mig själv). Resultatet? En mäktig liten sötsak toppad med kolasås och knäckglass. Söt men god, god men söt, som vi brukar säga i det röda köket. Och visst var det sant som det var sagt, ingen runt bordet kunde gissa att det var dadlar vi åt. Kul med något nytt.

Sticky toffee pudding
Kolasås:
115 g smör
75 g socker
40 g muscovadosocker
1,4 dl grädde

Smält smör tillsammans med socker på låg värme under omrörning. Höj värmen när smöret har smält, tillsätt grädden och låt koka i ungefär 4 minuter. Kolasåsen sa vara tjock. Häll hälften av såsen i en smörad form 24×24 cm, ställ i frysen och spara resterande sås till senare.

Kaka:
175 g dadlar
3 dl vatten
1 tsk bikarbonat
50 g smör
80 g socker
80 g muskovadosocker
2 ägg
175 g mjöl
1 tsk bakpulver
en knivsudd salt
75 g valnötter

Grovhacka dadlar och slå över 3 dl kokande vatten och 1 tsk bikarbonat. Låt stå tills senare. Vispa smält smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett åt gången och fortsätt vispa. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Rör sedan ner daddlarna och dess vätska samt valnötter. Häll smeten i formen med kolasås. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter i 180 grader. Ta ut kakan och picka några hål i ytan med en gaffel. Värm på kolasåsen så att den blir flytande igen, slå över kakan. Ställ tillbaka i ugnen på grill några minuter. Servera med (knäck-)glass. Vi sparade lite kolasås, värme på och slog över vid servering.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen