Persisk nyårsmat!

den 20 mars 2014, kl 07:10

Jag tar varje chans att slå numret till fina Faridé, hon som här hemma går under smeknamnet persiska matakuten för att hon alltid har svar på mina frågor när det kommer till just det köket. Tidigare i veckan ringde jag för att fråga vad jag skulle laga för mat i radion nu idag för att fira att vårdagjämningen innebär nytt år i bland annat Iran. Loubia polo var svaret och jag tror att det betyder bönor och ris, eller kanske vice versa. En av dom fina sakerna med den här rätten är att man får den här härligt knapriga skorpan i botten av kastrullen. Traditionellt görs den av bröd eller tunt skivad potatis, det är dock lite överkurs att börja i den svåra änden. Ett av hennes prima knep är därför att skicka ner ett gäng nävar cornflakes istället. Och tro mig som testat alla varianter, det här innebär garanterat färre svordomar. Så starta P4 Uppland om en liten stund vetja, så firar vi in det nya året några timmar för tidigt.

Loubia Polo (persisk bön- och risrätt)
4 portioner basmatiris
1 st gul lök
1,5 msk rapsolja
0,5-1 tsk gurkmeja
0,5-1 tsk gul curry
0,5 tsk salt
2 st morötter
200 g brytbönor (eller haricot verts)
400-500 g nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk olja
3 msk vatten
2 nävar cornflakes
saffran

Koka basmatiris några minuter kortare än anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet. Stek finhackad lök i olja tillsammans med gurkmeja och curry, tillsätt tomatpuré, salt, finhackade morötter samt köttfärs och låt den bryna en stund. Tillsätt grovhackade bönor och stek lite till. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Måtta upp olja och vatten i botten på en teflonkastrull, tillsätt cornflakes tills botten är täckt med ett lager. Varva ris och köttfärsbladning i kastrullen ovanpå cornflakesen. Lägg på locket och tillaga klart ca 8 min på låg-medelvärme. Cornflakesen ska bilda en krispig skorpa i botten av kastrullen. När maten är klar, rör ut lite saffran i olja och vatten och rör ner i ris- och köttfärsblandningen.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen