Persisk nyårsmat!

den 20 mars 2014, kl 07:10

Jag tar varje chans att slå numret till fina Faridé, hon som här hemma går under smeknamnet persiska matakuten för att hon alltid har svar på mina frågor när det kommer till just det köket. Tidigare i veckan ringde jag för att fråga vad jag skulle laga för mat i radion nu idag för att fira att vårdagjämningen innebär nytt år i bland annat Iran. Loubia polo var svaret och jag tror att det betyder bönor och ris, eller kanske vice versa. En av dom fina sakerna med den här rätten är att man får den här härligt knapriga skorpan i botten av kastrullen. Traditionellt görs den av bröd eller tunt skivad potatis, det är dock lite överkurs att börja i den svåra änden. Ett av hennes prima knep är därför att skicka ner ett gäng nävar cornflakes istället. Och tro mig som testat alla varianter, det här innebär garanterat färre svordomar. Så starta P4 Uppland om en liten stund vetja, så firar vi in det nya året några timmar för tidigt.

Loubia Polo (persisk bön- och risrätt)
4 portioner basmatiris
1 st gul lök
1,5 msk rapsolja
0,5-1 tsk gurkmeja
0,5-1 tsk gul curry
0,5 tsk salt
2 st morötter
200 g brytbönor (eller haricot verts)
400-500 g nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk olja
3 msk vatten
2 nävar cornflakes
saffran

Koka basmatiris några minuter kortare än anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet. Stek finhackad lök i olja tillsammans med gurkmeja och curry, tillsätt tomatpuré, salt, finhackade morötter samt köttfärs och låt den bryna en stund. Tillsätt grovhackade bönor och stek lite till. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Måtta upp olja och vatten i botten på en teflonkastrull, tillsätt cornflakes tills botten är täckt med ett lager. Varva ris och köttfärsbladning i kastrullen ovanpå cornflakesen. Lägg på locket och tillaga klart ca 8 min på låg-medelvärme. Cornflakesen ska bilda en krispig skorpa i botten av kastrullen. När maten är klar, rör ut lite saffran i olja och vatten och rör ner i ris- och köttfärsblandningen.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Persisk nyårsmat!”

 1. Ann-Louise kl 18:12, den 20 mars 2014

  Oooo! Den här rätten har jag bara hört talas om men aldrig provat. Om du skulle göra en vegetarisk variant av den – vad skulle du justera och byta ut nötköttet med?

 2. Isflingan kl 20:09, den 20 mars 2014

  Äntligen ett nytt inlägg på picki…som jag har väntat :)

 3. Kim kl 09:13, den 21 mars 2014

  Får inhandla cornflakes då! :D

 4. anna kl 12:21, den 22 mars 2014

  Låter gott!

 5. tina kl 08:34, den 23 mars 2014

  Ann-Louise: Jag har ganska liten erfarenhet av dom vegetariska köttfärssubstituten, tycker inte alltid att det blir jättebra med smak/konsistens. Men det kanske är en smak-/vanesak? Ofta byter jag hellre ut till t ex gröna linser. I det här fallet skulle jag nog plocka bort färsen helt och servera något till det persiska riset istället.

  Isflingan: :-)

  Kim: Haha, ja!

  Anna: Det är det också!

 6. Sara på Vardag.nu kl 09:17, den 23 mars 2014

  Hohooo, avfotograferat och uppskrivet – ska testas!

 7. KarinW kl 19:31, den 23 mars 2014

  Persisk mat är nytt för mig och nu blev jag frestad att testa! Ser fantastiskt ut!

 8. Emmy kl 10:24, den 25 mars 2014

  Låter verkligen spännande! Persisk mat kan jag inte skryta med att jag lagar ofta precis… Ser mycket gott ut.

 9. tina kl 09:52, den 1 april 2014

  Sara: Avfotograferat! :-)

  Karin: :-)

  Emmy: Testa vetja, jag gillar skorpan i botten mycket.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen