Finlandsemester: piroger och havet

den 6 augusti 2008, kl 07:08

En av de soliga sommardagarna for vi till havet för att bada och sola. Eftersom utflykt är det bästa jag vet och pickinick det näst bästa jag vet så bestämde jag mig för att det var ett bra tillfälle att prova något nytt i picknickkorgen. Piroger. För att aldrig ha gjort piroger förut och för att vara gjorda på frihand så är jag ganska nöjd. Däremot var de inte helt otippat godare varma än kalla. Finska kusinen bjöds på en som blev över efter utflykten och frågade hur jag gjort pirogdegen. När jag kom till kall havregrynsgröt och kokt potatis är jag ganska så säker på att han trodde att det brast någonstans i den (finsk/svensk-)språkliga kommunikationen oss emellan, för han tystnade och började sen prata om något annat.

Pirogdeg
Min standardvariant av bröddeg, den här gången med vetemjöl/grahamsmjöl och med några stycken kokta, kalla och rivna potatisar istället för rivna morötter.

Pirogfyllning 1 – köttfärsvariant
Köttfärs som stekts tillsammans med gul lök, champinjonkvartar, rivna morötter, tomatpuré, sambal oelek, salt, svartpeppar.

Pirogfyllning 2 – vegetarisk variant
Gul lök som stekts tillsammans med mangold (eller lika gärna spenat), kryddats med salt, peppar och sambal oelek och sen blandats med fetaost.

När pirogdegen jäst, kavla den tunn och stansa ut en cirklar i önskad priogstorlek (jag använde ett lock till en degbunke). Det blir lite som att baka pepparkakor, kavla ut, gör pepparkakor och kavla ut samma deg igen. Lägg fyllningen på ena halvan av cirkeln, vik över och tryck ihop kanterna med en gaffel. (Här kanske priogerna skulle ha jäst en stund? Det glömdes i vilket fall bort i stundens iver). Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ungefär 200 grader tills de får en fin gyllenbrun färg.


Hur ska jag torka mangolden? sa Carl, som jag utsett till kockassistent.
Det spelar ingen roll, häng dom på torklinan med klädnypor om du så vill!
Kan det hända att det var någon som svarade just där och då, det har jag i så fall förträngt.

Det är något speciellt med att få laga maten utomhus

Nyfiken hund

Väl på plats fotograferade vi annat än piroger

Yytteri

Skriv ut inlägg

Finlandsemester: krusbär

den 5 augusti 2008, kl 21:20

Krusbär är så gott, när jag väl har börjat äta så har jag svårt att hejda mig. Allra godast tycker jag att de är direkt från krusbärsbusken. Men, Josef talade varmt om en krusbärskaka hans mamma brukar göra på somrarna. Utan recept gjorde jag ett eget försök och kakan blev faktiskt över förväntan god, söt och syrlig på samma gång. Krusbär är bra helt enkelt!

Krusbärskaka
100 g smör
1 ägg
2 dl socker
2½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
krusbär

Blanda rumsvarmt smör och socker ordentligt. Rör i övriga ingredienser. Häll i en rund kakform med avtagbara kanter. Halvera krusbär och täck kakan med krusbär, snittytan nedåt. Grädda i 180 grader i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.

Skriv ut inlägg

Grattis på (nästan) födelsedagen!

den 4 augusti 2008, kl 22:58

Jag skulle just till att gratulera pickipicki på 1-årsdagen, när jag såg att födeseldagen var redan igår, snopet! Men, vi bortser från det. För ett år sen (nästan) idag skrev jag första inlägget med bild på 2007-års jordgubbsskörd. Hur den ser ut i år ser ni här ovanför. Känns skönt att vinterns smotti är tryggad. Så, grattis på (nästan) födelsedagen pickipicki! Och var inte ledsen för att det är en dag sent, du ska få en present, finare än allt du kunnat önska dig. Alldeles, alldeles snart.

Skriv ut inlägg

Kräftskiva

den 2 augusti 2008, kl 14:31

Kusin och morbror bjöd på egna kräftor en kväll. Vi åt och åt och när vi såg botten på kräftfatet så dukades ett nytt lass fram. Vilka stora och fina kräftor, och så goda!

Kokt med vassa klor

Okokt med vassa klor

Kusinerna

Tjuvnyp

Skriv ut inlägg

Båten avgår 19.15

den 28 juli 2008, kl 11:09


Packa väskan kära vänner, ikväll far vi österut. Det brukar räcka med regnkläder, badkläder och en tom kylväska så att alla bär får plats. Ni skulle bara veta vad mycket gott och spännande vi ska smaka och så roligt vi ska ha. Såhär ser min väska ut så att ni känner igen mig, vi ses i hamnen!

Skriv ut inlägg

En riktig sommarröra

den 25 juli 2008, kl 11:14

Till sommarmiddagarna som förrätt/tillbehör gör jag en god matjesröra som vi brer på mataffärens goda och billiga rågbröd. Sen ser vi till att det alltid blir matjesröra, kokt potatis och kokt ägg över. Dagen efter packas detta ner i lilla kylväskan och på väg ut till stranden handlar vi färskt bröd. När klockan slår tolv skivar vi potatis och ägg direkt på brödet och sen en rejäl klick röra ovanpå, vips har vi den allra godaste lunchsmörgåsen. Just nu är sommaren som allra bäst.

Tinas matjesröra
1 burk matjessill
1 burk kesella (1% fett)
ett halvt äpple
massor av gräslök
svartpeppar

Skär matjessillen i små bitar och blanda med kesellan. Rör ner fintärnat äpple och massor av finklippt gräslök. Smaka av med svartpeppar.

Skriv ut inlägg

En sommarvecka på turné i Sverige

den 22 juli 2008, kl 21:27

Efter en intensiv vecka som kändes som två veckor, så är vi hemma igen. Här kommer några ögonblick som förevigats efter vägen.

Söderköping
Smultronstället med sina omtalade glassar levde inte upp till mina högt ställda förväntningar. Glassarna var visserligen de största jag någonsin skådat, men inte de godaste. Staden Söderköping i sig är mer ett smultronställe än vad själva glassrestaurangen är.

Glass i stora lass

Gårdsbutiken Hus-Modern
Ett par stenkast från det vackra lila fältet ligger fina gårdsbutiken Hus-Modern. Så många fina saker och så trevlig hon är Fru B. Carl blev eld och lågor över en ugnssten som fick följa med oss (på resan och) hem. Nu ser vi fram emot att baka förtrollande god pizza! Denna butik är verkligen värd en liten avstickare från E4:an om ni passerar förbi Linköping. Och vilken vacker omgivning! Tänk om man hade fått åka hit på sommarkollo.

Vykortsfina landskap

Torpet Äspeberg, Småland
Hos Carls syster och hennes fästman samt piga, dräng, hästar och hundar var vi på sommarkollo två dagar. Blev bortskämda med god mat, nybakat bröd och bästa grillelden.

Här har vi lagat bruschetta med pesto och chili sin carne med ris.

Lunch utanför Oskarshamn
Stormköket och jag var bästa vänner. Pasta med tonfisksåsen har aldrig varit så spännande att laga som på en solvarm klippa utanför Oskarshamn.

Finfina stormköket

Transjöhyttan
I Transjöhyttans elevhem sov vi en natt bland vacker glaskonst. Tillsammans med Carls bror gjorde vi energibollar av torkad frukt (dadlar, fikon, aprikoser), finhackade mandlar och mosad banan. Bollarna rullade vi i sesamfrön, pumpakärnor och finhackade mandlar. Så mäktigt men så gott, och vad med energi vi fick! Det blev en lång promenad den kvällen.

Energibollar och glasfat

Transjön

Grimsholmen, norr om Tylösand
Västkusten är förtrollande vackert. Efter flera timmars letande och när timmen var sen, hittade vi den vackraste platsen att slå upp vårt tält på. Att tälta var så spännande och roligt och jag hade storslagna planer om en morgonpromenad i naturreservatet och stormköksfrukost med vacker utsikt. Kvart i fyra kom stormen och strax därefter spöregnet. Klockan sju var vi blöta, kalla och hade redan packat ihop tältet. Men, jag är fortfarande övertygad om att det var den vackraste tältplatsen.
Stormköksmiddag strax utanför Tylösand; kantarellsoppa med pasta.

På tältplatsjakt någonstans mellan Tylösand och Grimsholmen

Grimsholmen

Göteborg
Återseendet med Göteborg var intensivt. För att torka oss (och tält, luftmadrass och sovsäck) tog vi in på hotell. Vi köpte ett Göteborgspaketet inklusive allt (finhotell, parkering, kollektivtrafik, Liseberg, museum osv). För att göra hotellet så billigt som möjligt bestämde vi oss för att hinna med så mycket som möjligt. Det var en bra investering, vi gjorde allt vi aldrig gjorde när vi bodde i Göteborg (vi åkte tom Paddan, fast det är hemligt, så säg det inte till någon). Vi räknade ut att hotellet kostade oss under hundralappen. Lättlurad? Kanske, men det var två roliga Göteborgsdagar.

Condecos salladsbuffé var ett kärt återseende

Universeum var precis så roligt som jag föreställt mig.

Lilla bommen

Maritiman, världens största flytande fartygsmuseum. Spännande att se, tror dock att jag har rekordet i att rusa genom ubåten

Botaniska trädgården

Lysekil
Lagom tills det var dax för konsert i Pinneviken sprack himlen upp. En fin julikväll såg vi Lars Winnerbäck, Miss Li och Maia Hirasawa. Jag har svårt att föreställa mig en bättre avslutning på vår turné.

Lysekilsbaugette

Maia Hirasawa

Miss Li

Lars Winnerbäck

Skriv ut inlägg

Men vi ses snart igen!

den 14 juli 2008, kl 08:00

Nu far vi på semester en liten sväng. Men misströsta inte, vi ses snart igen. Förhoppningsvis med många bra utflyktstips och smultronställen i bagaget. Blir ni hungriga så kika in bland recepten i registret så länge. Kanske att ni hittar något gott där i skafferiet.

Med oss i matsäckskorgen har vi bland annat Godmorgonsnurror med katrinplommon. Receptet hittade jag hos en av mina matbloggsidoler; Kardemumma. Eftersom det var lite skafferitömning så fick jag nöja mig med en simplare variant av bullarna, se nedan. Viktorias variant hittar ni här. Bullarna är riktigt goda, jag vet, för jag har tjuvsmakat.



Godmorgonsnurror med katrinplommon

25 g jäst för söta degar
50 g smör
3 dl mjölk
½ dl honung
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning;
25 g rumsvarmt smör
2 små (barnmats)burkar katrinplommonpuré
1 msk malen kanel
2 tsk stötta kardemummakärnor

Pynt;
1 uppvispat ägg
råsocker
pumpafrön

Smula jäst i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och rör ut jästen vid fingervarmt. Tillsätt honung, salt och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg och låt den jäsa i en halvtimme under bakduk. Kavla ut degen, tillsätt fyllnigen och rulla ihop. Skär i bitar (tror att det blev 18) och låt bullarna jäsa på bakplåtspapper under bakduk. Pensla med ägg och pynta, grädda därefter bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i 8-9 minuter.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen