Ett rosa pulver i en liten påse

den 2 september 2008, kl 08:44

Igår kväll var jag med om något mycket märkligt. I Lisas fina matlabb på Hornstullsstrand var det antisyraparty. Ett bord dukades upp med allt surt du kan tänka dig samt en del inslag av starkt och beskt. Därefter plockades några små påsar med ett rosa pulver* fram. Efter att ha låtit pulvret smälta på tungan högg vi in på surt efter surt. Och tänka sig, plötsligt smakade citronklyftorna sött, rabarbern var syrlig men söt på samma gång, yoghurten smakade efterrätt, lingonen smågodis och det smuttades tabasco runt bordet med glada tillrop som följd. Helt galet! Vilken spännande och trevlig kväll, tack för att jag fick vara med! Idag svider det både i tandköttet och känns i magen, så det kan väl inte ha varit en dröm?

*)I mirakelfrukten som växer i Afrika finns glykoproteinet mirakulin. Mirakulin påverkar smakreceptorerna i munnen, mekanismen är inte helt klar, men troligt är att mirakulin förändrar strukturen på receptorerna så att de söta smakreceptorerna aktiveras av syra. Med andra ord, allt som borde smaka surt smakar istället sliskigt sött. Effekten sitter i ungefär en timme.

Skriv ut inlägg

En god auberginegryta i en skokartong

den 1 september 2008, kl 22:58

Födelsedagen var en fin dag. Jag hade önskat mig recept, och recept fick jag, i massor. Så många bra recept, roliga recept, spännande recept och vackert inslagna recept, så ni kan aldrig tro. Tack fina ni för en trevlig kväll! Jag vill laga allt på en gång, kan knappt hejda mig. Vi började faktiskt redan ikväll, med Johanna och Robins auberginegryta. För visste ni att om man lyfter på locket på en skokartong så kan det hända att lådan är full av mat och ett vackert målat recept?


En låda mat


Här har ni receptet, räcker till 2 port+2 matlådor
(Klicka för större storlek)

Från låda till tallrik

Skriv ut inlägg

Mormors rieska

den 27 augusti 2008, kl 21:11



På somrarna i Finland när jag var liten hände det ofta att mormor ställde en plåt nygräddad rieska och en skål äggsmör på verandan innan vi vaknat. Den bästa av frukostar! Hon har bestämt hävdat att hon inte har något recept utan gör lite som det faller in, antagligen är det sant. Därför har jag alltid blivit besviken när vi har försökt återskapa rieska hemma och det inte har smakat som mormors. Förra sommaren så tjatade jag till mig ett recept och ikväll gjorde vi rieska. Lyckan visste inga gränser när den smakade precis som mormors. Här är receptet på hur mina barndomssomrar smakar.

Mormors rieska
1½ liter mjölk
2 dl grötris
½ dl hirs
100 gram smör
2 tsk salt
2 ägg

Koka upp mjölken tillsammans med grötris och hirs. Tillsätt saltet och låt småputtra under lock tills grötkonsistens fås, ungefär 30-40 minuter. Rör ner smör och ägg. Häll ut smeten på en plåt (lite högre kanter) med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 30 minuter eller tills rieskan fått fin färg. Rieska är som allra godast ljummen eller när den fått svalna. Serveras tillsammans med äggsmör.

Gott till frukost, som mellanmål (och med en sked nykokt svartvinbärssylt är rieska nästan efterrätt).

Skriv ut inlägg

En gul lax, tack!

den 26 augusti 2008, kl 20:06

Varannan helg säljer jag köttbullar (och annan mat) på ett stort möbelvaruhus. Det händer att en del gäster vill skoja till det lite när det är deras tur att beställa och det finns tre saker jag har hört varje arbetspass det senaste året. En av dessa saker är att det sjungs Symfoniiin när det ska beställas lax- och kycklingsymfoni. Denna rätt finns dock inte kvar nu när det kommit en ny katalog och nya maträtter, så ni får prova att laga symfonin på mitt vis istället. Min version  är utan kyckling, men godare än orginalet (har jag sagt det här förut tro?).

Laxsymfoni
200-250 g lax
4 port ris
1 liten zuccihini
1 paprika
1 gul lök
färsk eller fryst dill
1 paket saffran
salt och svartpeppar
(turkisk yoghurt)

Koka riset tillsammans med en påse saffran. Dela laxen i tärningsstora bitar, salta, peppra och grädda i ugnssäkerform (eller stek på stekpanna). Dela grönsakerna i mindre bitar och stek i lite olja, salta och peppra. När alltsammans är klart, blanda riset med gönsaker, lax och finklippt dill. Servera med en klick turkiskt yoghurt.

Skriv ut inlägg

Den finska vinbärssaften, årgång 2008

den 21 augusti 2008, kl 13:42

Appropå skörd, här är en bild på saftskörden 2008. 28½ flaskor saft. Vitvinbärssaft, rödvinbärssaft, svartvinbärssaft och hallon- och rabarbersaft. Inte för att vi dricker särskilt mycket saft (det finns fortfarande flaskor kvar sen förra årets saftkok, och att det finns någon flaska kvar från 2006 känns inte helt omöjligt det heller). Men, god är den finska vinbärssaften och det är roligt att ta tillvara på bären! Det är dessutom roligt att ge bort en flaska hemkokt saft som present. Och inte minst, en rejält skvätt svartvinbärssaft i teet en regnig höstkväll kan råda bot på den värsta av halsont, jag lovar.

Koka saft i saftmaja (mehu-liisa)
Rengör glasflaskor noggrant och torka dem helt torra i ugnen (100 grader). Fyll flaskans botten med strösocker (ungefär 2 dl). Saftmajan består av tre delar. Understa delen fylls med vatten och översta delen med bär. När vattnet kokar stiger vattenångan, bären spricker och saften rinner ner i mittersta delen av saftmajan. Härifrån leder en gummislang med klämma som gör att saften kan tappas på flaska. Tappa först upp lite saft i flaskan och snurra den ordentligt tills allt socker lösts upp. Fyll flaskan och sätt på kork. Låt flaskan ligga ner en stund och rotera den ibland så att allt socker verkligen är löst.


Lite saft tappas i till en början

Flaskan skakas ordentligt så att allt socker löses upp

Därefter tappas flaskan helt full

Och så börjar man om….

När man vill variera sig lite så kan man göra svartvinbärsgelé mellan varven.

Skriv ut inlägg

Smulpaj med plommon

den 20 augusti 2008, kl 08:00

När farfar och jag satt på trappen igår morse och spanade ut över en trädgård i (nästanhöst)solsken, så konstaterade vi att det blir lite äpplen i år men desto mer plommon. Det är så mycket plommon att grenarna hänger tunga mot marken. Och goda är dom, jag vet, för jag fick med mig en hel kasse hem i helgen.

Smulpaj med plommon
Dela och kärna ur plommonen. Lägg i en het stek panna och strö lite socker och vaniljsocker över (smaka av så att det varken blir för surt eller sött). Låt plommonen fräsa en liten liten stund i pannan och häll sedan över dem i en ugnssäker form. Blanda till en smuldeg av havregryn, vetemjöl, smör, socker och kanel. Strö smulorna över plommonen och grädda pajen i 200 grader tills den fått fin färg (ungefär 15-20 minuter har jag för mig). Smulpaj är allra godast med vaniljsås.


Före

Under

Efter

Skriv ut inlägg

En grön lasagne med mycket gult

den 19 augusti 2008, kl 13:55

Förutom kantarellpaj så räckte kantarellerna även till en lasagne. Det här är inget recept med exakta mängder utan mer tänkt som inspiration (för kantarellasagne var väldigt gott). Men, som alltid med kantarellrätter så gäller dock regeln att ju mer kantareller i desto bättre.

Svamplasagne
färska lasagneplattor
kantareller (eller annan svamp)
mangold
gul lök
tomatsås (krossade tomater, lök, olja, vinäger, kryddor)
ostsås (mjölk, vetemjöl, riven ost)

Fräs finhackad gul lök mjuk i lite olja, tillsätt hackade kantareller och när den mesta av vätskan gått ur, även hackad mangold. Smaka av med salt och peppar. Varva lasagneplattor med svampen, ostsås och tomatsås. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen