Till råga på allt

den 2 februari 2011, kl 14:20

Till min stora förtjusning har Carl väckt liv i rågsurisen. Äntligen kan jag börja fantisera om rågbröd på längden och tvären (det kan omöjligt finnas någon som gillar rågbröd lika mycket som jag gör). Det är hög tid att byta plats på vetemjöl- respektive rågmjölspåsarna i skafferiet, liksom att diskret lägga fram rågbrödsrecept överst i recepthögarna. Helgens brödvariant är förvisso inte bakad på rågmjöl, men brödet var (som vanligt nuförtiden) både snyggt och gott. Då bagaren själv befinner sig på annan ort råder det vissa oklarheter i vems receptet är, men något säger mig att han har varit och snattat det hemma hos Helena och Johannes. Har du ett bra rågbrödsrecept? Dela med dig vetja!

Italienskt bigabröd med rågsurdeg (2 st)
400 g vatten
3 g jäst
300 g rågsurdeg
625 g vetemjöl special
20 g salt

Lös upp jästen i vattnet, slå över surdegen och mjölet i en bunke. Knåda på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda något raskare i 7 minuter. Tillsätt 35 g vatten och knåda degen elastisk igen. Låt degen vila en plastlåda med lock (ingniden med olivolja) i 90 minuter. Stöt samman degen på ett mjölat bakbord och lägg tillbaka degen i lådan med skarven nedåt. Låt den vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen. Dela sedan degen i två delar, forma degen försiktigt till två bröd utan att skada luftbubblorna. Låt bröden jäsa i en timme i rumstemperatur. Grädda bröden i 250 grader på en sten/plåt, spraya in lite vatten och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda totalt i 40-50 minuter och lufta ugnen efter 20 minuter. Bröden ska ha en innertemperatur på 98 grader. Låt svalna på galler.

Skriv ut inlägg

Finnes: ett gäng bonusinlägg

den 1 februari 2011, kl 22:45

Foto: Tina

Jag såg just att jag har 88 utkast till inlägg här på picki. Inlägg som av en eller annan anledning har förblivit opublicerade. Ibland blev maten bra, men inte fotot. Ibland tvärtom. Eller så har det helt enkelt bara inte blivit av, och sen har tiden runnit iväg. I vissa inlägg finns foton som jag såhär i efterhand inte förstår vad jag hade tänkt skriva om (för exempel, se foto ovan). Någon tyckte att jag gott kunde autopublicera ett inlägg om dagen och checka ut på semester i smyg, men det är ju snudd på diskvalificeringsvaring på det. De flesta av inläggen kommer med andra ord förbli opublicerade, men något bonusinlägg kan jag bjuda på. Var med och välj vetja!

Vilket bonusinlägg vill du läsa?

Se resultat

Laddar ... Laddar ...
Skriv ut inlägg

Är det här tillräckligt lila resp rosa?

den , kl 10:00



Apropå förra veckans regnbågstema så slog jag ihop lördagens lila färg och söndagens rosa, till en gemensam middag. Rödvinsrisotto är trots namnet mer lila än röd, och nog blev lammbogen rosastekt alltid. Är det godkänt Frida? Gott var det hursomhelst. Nästa gång steker jag benfri bogstek hel i ugnen, jag tror på snäppet vassare resultat. Ni får ha lite överseende med mig på köttfronten, det var inte länge sedan vi var vegetarianer på hel respektive halvtid här hemma. Men jag lär mig, och jag gillart!

Rödvinsrisotto
1 gul lök
2 msk smör
4 dl avorioris
2 dl rött vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
svartpeppar och salt

Finhacka löken och fräs den mjuk på medelvärme. Tillsätt ris och fräs tills riset är blankt. Tillsätt vinet och låt koka in. Värm buljongen och häll ett par dl över riset i omgångar. När riset är klart, gärna med lite kärna kvar i mitten, rör ner parmesan. Servera risotton med lammbog och en sked sås vid sidan om (crème fraichê, pressad vitlök, rivet citronskal och svartpeppar). Recept för 4 personer.

Stekt lammbog
Stek lamm i smör på medelhög värme, salta och peppra (sänk värmen om smöret blir brunt). Stek i cirka 2 minuter per sida om skivorna är 1,5 cm tjocka. Lägg sedan på locket och efterstek lammet i cirka 10 minuter. Alternativt: salta, peppra och stek en benfri bogstek i stekpanna. Ugnsstek den färdig i 175 grader till en innertemperatur på 64-65 grader (tar en knapp halvtimme). Låt köttet vila i 5 min innan det skärs upp.

Skriv ut inlägg

Mat i kvadrat

den 31 januari 2011, kl 09:00

Jag har en förkärlek för att plocka på mig receptbroschyrer i mataffärerna, det är inget annat än en ren reflex. Högen med broschyrer växer därför stadigt, och mäts numera i decimeter och inte centimeter. Jag brukar kalla det för en imponerande samling, men Carl är dessvärre inte lika imponerad över vad jag fyller vår bokhylla med. Det senaste numret från Coop har visat sig vara en riktig guldgruva med inspiration. Det lär med andra ord dröja innan just det numret hamnar i receptbroschyrshögen. Alltid något. Två av recepten hamnade i veckans matsedel.

Veckomatsedel vecka 5
Mån
Fritatta med paprika och olivsallad
Tis Spagetti och köttfärssås
Ons Pasta på sicilianskt vis
Tor Zucchinistubbar med röda linser och matvete
Fre Rödvinsrisotto och lamm
Lör Kyckling på indiskt vis
Sön Fiskgratäng

Skriv ut inlägg

Gissa porslinet!

den 30 januari 2011, kl 15:53

I fredags var jag kung i På spåret. Geografi är jag visserligen usel på, men att pricka in frukter och porslin, det är min melodi. Då fotot från lördagens fira-farmors-födelsedags-kalas ser ut som ovan, så tänkte jag utmana er i samma anda. Vet ni vad det är för porslin? (Ni som var med på samma kalas har givetvis gssningsförbud). Systerns mandeltårta var för övrigt mäktig, men ljuvligt god.

Mandeltårta
Marängbotten:
5 äggvitor
1,5 dl socker
250 g malen mandel
Smörkräm:
5 äggulor
1,5 dl socker
1 dl mjölk
175 g smör
rostad flagad mandel

Vispa äggvitor till hårt skum, rör ner socker och vispa ytterligare några minuter tills smeten är hård och blank. Vänd ner mald mandel. Grädda två rundlar, en i taget i 175 g i ca 22 min. Vänd genast upp de nygräddade mandelbottnarna på bakplåtspapper och låt svalna på galler. Gör smörkrämen såhär: lägg äggulor, socker och mjölk i en kastrull och koka upp. Låt sjuda tills smeten tjocknar, rör hela tiden. När den tjocknat, ställ krämen åt sidan och svalna av något. Rör sedan ner smöret och svalna och stelna i kylskåp. Bred smörkräm mellan och ovanpå marängbottnarna, dekorera med rostad flagad mandel. Serveras med lättvispad grädde.

Skriv ut inlägg

Bästa kvittenmarmeladen

den 29 januari 2011, kl 11:51

Det här är bästa marmeladen någonsin, Minas mammas kvittenmarmelad med hela kardemummakärnor i. Jag har genom åren försökt återskapa marmeladen ett flertal gånger, men aldrig lyckats. Vid det senaste försöket blev marmeladen förvisso god, men inte det minsta röd. Mycket märkligt. Tillsammans med årets julklappsburk marmelad fick jag veta att knepet för en röd marmelad är att koka den med locket på. Kan det verkligen vara möjligt? Det låter som trolleri, men är värt ett försök. Vad har ni för er i köket i helgen?

Helgfrukost deluxe
Scones med marmelad, och en töm-frysen-på-bär-smotti är för övrigt bästa helgfrukosten.

Skriv ut inlägg

En fräsch och färgglad kycklingwok!

den 28 januari 2011, kl 09:07



Jag avviker från veckomatsedeln och bjussar på en fredagswok! Dagens färg må vara blå, och särskilt blå är ju inte denna rätt. Men, vid en närmare titt i pannan så rymmer den resterande av regnbågens färger. Visst måste det vara kompensation nog? Och för att toppa det färgglada lite till, så är maten dessutom både snabblagat och förtrollande god. Jag ger er fredag, varsågoda.

Kycklingwok med nudlar
och röd curry

2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 rödlök
1 broccolihuvud
en liten bit savoykål
ett par centimeter färsk ingefära
3 tsk röd currypasta
0,5 lime
1 burk kokosmjölk
salt och peppar
250 g nudlar

Strimla kycklingen. Dela morötter i tunna stavar, broccolin i mindre bitar, rödlöken i båtar och strimla savoykålen. Stek kycklingen i lite rapsolja tillsammans med currypastan. Salta och peppra. När kycklingen börjar bli genomstekt. Tillsätt grönsaker (lägg i savoykålen först mot slutet) och färsk ingefära, stek några minuter till. Häll över kokosmjölk och låt puttra en liten stund. Smaka av med saft från lime och eventuellt mer currypasta, salt och peppar. Vänd ner kokta nudlar innan servering. Receptet räcker till 4 portioner.


Kycklingwok på färgglatt vis, smaklig spis

Skriv ut inlägg

Tina <3 ätbara presenter

den 27 januari 2011, kl 07:25



Godmorgon! Är ni vakna? Starta P4 Uppland vetja! Jag har fått stekosförbud i studion, så idag ägnar jag mig istället åt att pyssla ihop ätbara presenter. Garanterat stekosfritt med andra ord. En favorit bland ätbara presenter är att varva torra ingredienser till goda kakor i en glasburk, och hänga receptet runt om. Det brukar gå hem. Apropå ätbara presenter förresten! Ni vet väl att jag alltid önskar mig andras favoritrecept när jag fyller år? Om ni  visste vad många fina recept jag fått genom
åren. Vilka är dina bästa ätbara-presenter-erfarenheter?

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen