Ugnsrostade rotgrönsaker med bulgur, rostade solroskärnor och sås

den 29 augusti 2007, kl 18:32

Kvällens improviserade middag blev över förväntan god.
Sötpotatis, rödbetor och morötter delades i mindre bitar. Grönsakerna vändes ner i en ungsform tillsammans med olivolja, salt, svartpeppar och rosmarin.
In i ugnen i 225 grader i 30-40 minuter. Efter halva tiden fick fyra paprikahalvor göra sällskap överst i formen.
Under dom sista 20 minuterna kokades bulgur, blomkål i små buketter och solroskärnor rostades i en stekpanna. Blandade ihop en sås med creme fraiche, ajvar relish och lite salt. Slutligen blandades ungsgrönsakerna med bulgur och blomkål, solsoskärnor ströddes över och såsen till det.

Ser redan fram emot matlådan imorgon.

Förresten, skivade rädisor som tillbehör, helt okej det med, men jag tror inte jag saknat dom om jag varit utan.

Skriv ut inlägg

Libanesisk middag

den 28 augusti 2007, kl 19:20

I våras öppnade en libanesisk restaurang här i Midsommarkransen. Trots att kvaliteten på mat och service varierat under våren, så dras vi alltid dit igen och igen. Dom dagar lunchbuffén är som allra godast så äter jag tills det står mat ut ur öronen och jag skulle kunna rulla hem.

Idag åt vi middag där för första gången. Systern kom till stan och var nyfiken på Libanon som vi berättat så mycket om. Och nog är det prisvärt att få två stora grillade kycklingspett, ris, salladsbuffé med spännande saker man inte känner igen och goda röror och såser för 79 kronor.

Minst lika spännande med ett besök på Libanon är det libanesiska äldre paret som driver restaurangen. Kvinnan styr och ställer och det råder ingen som helst tvekan om vem som bestämmer. Den lilla mannen med en stor grå mustasch gör som hon säger, men jag tror mig veta att när hon tittar bort så gör han precis tvärtom, med ett leende på läpparna. Jag har också ett leende på läpparna när jag går därifrån, libanesisk mat gör mig glad.

Kransens kolgrill, Nioörtsävgen i Midsommarkransen

Bilden är tagen under en lunch i våras
Skriv ut inlägg

Lingon i skogen

den 25 augusti 2007, kl 19:47

Idag har jag och farfar plockat lingon i skogen. Att få höra gamla historier, inte behöva tänka på vad klockan är, andas skog och höra tystnaden, att sen sitta barfota på verandan och rensa lingon i solen, det är stort, det är livet.

Mammas lingonsylt
Häll ett par liter lingon tillsammans med en knapp deciliter vatten i en stor kastrull. Låt koka 5-10 minuter. Dra av kastrullen från plattan och rör i ungefär ett halvt kilo socker så att sockret smälter. Smaka av med mer socker beroende på hur söt du vill ha sylten. Häll upp i burkar.

Skriv ut inlägg

Favoritrecept på äppelkaka

den 24 augusti 2007, kl 20:12

Hoppade ett glädjeskutt i affären när jag såg lådan med svenska äpplen! Äntligen! Hjärtligt välkomna hem till mig sa jag. Ja tack gärna, sa Ingrid Marie.

Imorgon ska jag på utflykt till havet och en nybakt äppelkaka följer med i matsäckskorgen. Dock inte med Ingrid Marie. Smög in i trädgården hos en av morgondagens medresenärer. Tyckte det vore roligare att bjuda på kaka med äpplen från hans trädgård. Så nu är det kaka med pallade äpplen i, hoppsan!

Det här är mitt favoritrecept på äppelkaka. Den kräver minimalt med arbete, kakan svängs ihop på ett ögonblick. Sen ska den visserligen stå 40 minuter i ugnen, men jag lovar, den är värd att väntas på.

Äppelkaka
4dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 dl mjölk
50 g margarin
3-4 äpplen
2 tsk kanel
2 tsk socker

Smält smöret. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt smöret och mjölken. Häll smeten i en smord, bröad form. Tryck ner skalade äppelklyftor i smeten och strö över socker och kanel.

Grädda i 40 minuter i 175 grader.

Mitt favoritäpple är nog Discovery. Har du någon favorit?

Skriv ut inlägg

Helt okej fredagspizza

den , kl 19:24

Köpepizza äter jag inte, men hemlagad pizza kan vara fantastisk. Det är roligt med mat som kan varieras i det oändliga och byta skepnad från gång till gång. Vi brukar testa friskt med allt från olika mjölsorter till ingen ost alls, till istället keso med lite chili pudrad över, ruccola, nötter, banan och curry. Det är nog inte mycket som inte hamnat på en pizza hemma hos oss.
Sen är det bra mat på det viset att gör man pizzan på plåt och är många som äter så kan alla ändå få sitt hörn som dom vill, oavsett om man är vegetarian eller inte gillar ost.

Hemma hos föräldrarna blir det dock alltid den här(låter den bekant?):

En helt okej fredagspizza, 4 portioner
Degen
25g jäst
1½ dl ljummet vatten
½ tsk salt
2-3 msk olivolja
4½ dl vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Ha i salt och olivolja. Rör i mjölet och arbeta degen. Låt jäsa under bakduk en knapp timme.

Tomatsåsen
Fräs en fint hackad gul lök, mjuk i lite olivolja. Tillsätt en burk krossade eller passerade tomater. Smaka av med salt, peppar, balsamvinäger, socker och oregano, efter eget behag. Låt puttra på svag värme medan pizzadegen jäser.

Ingredienserna
Skinka
Skivade champinjoner
Riven ost
Oregano

Efter degen jäst kavlas den ut på mjölat bord. Degen räcker till två plåtar (smorda eller med bakplåtspapper) Ha på tomatsås och ingredienser. Grädda i 250 grader i 10-15 minuter. Stör över oregano.

Skriv ut inlägg

Herr och Fru Kantarell

den 20 augusti 2007, kl 17:42

Herr och Fru Kantarell, med barn och några kusiner därtill, hämtade vi hem från skogen idag. Årets skörd har varit ganska klen. Trots att det känns som att det har regnat var och varannan dag den här sommaren så har det varit torrare än torrast när jag varit ute i skogen, konstigt.

Många gånger steker vi kantarellerna som dom är eller gör en god sås. Oftast hamnar kantarellerna förvällda i frysen för att kunna tas fram som lite vardagslyx under resten av året. Ibland lagar jag den här trevliga pajen;

Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella (10%)
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Tillagning:
Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter. Ställ den kallt och stek under tiden kantarellerna. Skär i bitar men spara 10-15 små svampar att steka till garnering. Hacka purjolöken. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt , peppar och paprikapulver. Lägg svampen i pajen. Stek sedan de sparad hela kantarellerna. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt och kajennpeppar. Ringla ut smeten över svampen och jämna till. Lägg hela kantareller ovanpå. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Ser ytan ut att få för mycket färg kan man lägga på en bit folie.

Jag är ganska så säker på att receptet ursprungligen kommer från DN.

Skriv ut inlägg

Tortellini

den 18 augusti 2007, kl 18:50

Ikväll har vi gjort egen tortellini. Hemmagjord pasta går alltid hem. Om det vi gjorde får kallas för tortellini är dock något oklart. Tortellini är ringformad fylld pasta, våra såg nog mer ut som pastakuddar. Var tvungen att anlita Wikipedia för att se ifall jag kanske fick kalla min pasta för ravioli. Ravioli ska dock vara köttfärsstuvningsfyllda och serveras med tomatsås. Så nja, tomatsås åt vi till, visserligen, men ingen köttfärstuvning.

På Wikipedia fick jag även veta att tortellinins historia är mytomspunnen,
”Enligt en legend skall rätten ha skapats i Castelfranco Emilia. Lucrezia Borgia var på en resa och tog in på ett värdshus i en liten stad. Värden fångades av hennes skönhett och kunde inte låta bli att kika in i hennes rum genom nyckelhålet, men han kunde bara se hennes navel. Synen inspirerade honom att skapa tortellinin den natten.” Minsann.

Färsk pasta, 6 personer
500 g mjöl
5 ägg, inte kylskåpskalla (äggen kan bytas ut mot vatten)

Knåda till en smidig deg. Platta ut degen riktigt tunn, lättast med en pastamaskin, men med lite extra jobb så går det även vägen med en kavel. Låt degen torka lite grann, en halvtimme till timme. Skär ut i lämpligt stora fyrkanter (för små är svåra att pussla ihop). Lägg på fyllning i mitten, pensla kanterna med lite vatten, vik ihop och tryck igen kanterna på snyggast möjligt vis.

Fyllningsförslag (favoriterna hittills..)
Phliadelphia light /Pesto
Blåmögelost
Stark hårdost /Skinka
Stark hårdost /Kantareller stekta i lite smör och vitlök



Jag lovar, jag fick fler än två. Men när maten var färdigupplagd så blev jag så hungrig så kameran glömdes bort. Hoppsan.

Skriv ut inlägg

Borsjtj

den 15 augusti 2007, kl 19:40

Nya Buffé damp ner i brevlådan igår, efter noggrann läsning så var det rödbetssoppan som lockade allra mest. Så mycket att det idag blev ett besök på Ulvas gårdsbutik och färska rödbetor inhandlades. Soppan var god och kommer definitivt att lagas igen.

Rysk rödbetssoppa
Portioner: 6
ca 1 kg färska rödbetor
2 morötter
150 g rotselleri
2 potatisar
1 stor gul lökca
500 g vitkålev
1-2 vitlöksklyftor
3 grönsaksbuljongtärningar
1 paket passerade tomater (500 g)
1 tub tomatpuré (200 g)
4-5 lagerblad
2 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja till stekning
salt och peppar
gräddfil och kryddgrönt, t ex klippt persilja och dill, till servering

Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2–2 liter), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.



Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen