Sista-minuten-tips till nyårsafton

den 30 december 2008, kl 22:47

Ser att många ramlar in här i jakt på nyårsmat. Några sista-miuten-tips ska väl gå att skaka fram här efter en snabb titt i receptarkivet.

Förrättstips
Bröd med stekta tomater och marinerad halloumi
Morotssoppa med smak av fetaost

Huvudrättstips
Lax med fänkålssås
Pastarullar med spenat och ricotta

Efterrättstips
Hallonsorbé och vaniljglass i en chokladform (snyggt och enkelt!)
Gino

Appropå sista minuten så har jag inga nyårsaftonsplaner. Sitter själv och letar efter bra recept i sista stund. Men jag har en förberett en förrätt, alltid något. En räk- och avokadotårta där tårtbiten serveras på höjden, snygg som bara den. Det är en favorit i repris sen en tidigare nyårsafton. Receptet är Tina Nordströms (Mat-Tina 1 eller 2?) och finns tillsammans med bild här.

img_1066img_1070
En ännu inte färdig lax- och avokadotårta

Skriv ut inlägg

Farväl Kransen!

den 27 december 2008, kl 18:52

Efter två och ett halvt år i storstaden har vi packat våra saker och flyttat till Uppsala. För att summera den här tiden så har jag funderat över vad jag kommer att sakna och vad jag inte kommer att sakna. Den senare listan blev längre och det känns bra att flytta till hemstaden igen.

Många hamnar på pickipicki efter att ha googlat ”lunch”, ”mat”, ”midsommarkransen”, ”tips” , ”muffinsfabriken” och så vidare i olika kombinationer. Som tack för den här tiden tänkte jag sammanfatta mina bästa mattips här i krokarna. Håll till godo vetja!

Libanon, Nioörtsvägen
(Har hetat Kransens kolgrill, vad det officiella namnet är idag är något oklart). Sen stället öppnade för något år sedan, har vi ätit här med jämna mellanrum. Det vore fel att inte säga att kvaliteten på maten varierar. Ibland är det förtrollande gott, andra gånger är det helt okej. Prisvärt är det alla gånger. Lunchbuffé på dagarna, då kan man äta så maten står upp ur öronen, för 69 kronor. För en middag får man lägga till en tia och då är det inte buffé, men man serveras ofta mat som räcker för två i alla fall. En del av charmen försvann visserligen med den libanisiska tanten, men, jag kommer utan att tvekan att sakna Libanon.

Thaikiosken, Främlingsvägen
Thaikiosken upptäckte vi alldeles försent. Det är lite synd, här får man god och mycket mat billigt. Vid närmare eftertanke så får man nog leta länge efter trevligare hämtmiddag än såhär.

Tre vänner, Midsommarparken
Det spelar ingen roll hur sent klockan är eller vilken veckodag det är. När man sneglar in genom Tre vänners fönster är det alltid fullt med folk. Trevligt ställe med lite finare pubmat.

Café Tellus, Vattenledningsvägen
Ett litet sagocafé. Håller bara öppet i samband med filmvisning på biografen eller andra aktiviteter. Hembakat och billigt fika. Det här är en riktigt skatt!

Muffinsfabriken, Nioörtsvägen
Jag har sagt det tidigare, 250 gram muffins från Muffinsfabriken kan göra vem som helst matt. Och jag lovar er, ingen orkar inte äta en hel muffins själv. Ett tag var pistagemuffinsen favoriten, sen seglade choklad- och kokosvarianten upp i topp. Har inte varit där sen i somras, men om jag inte minns fel så hade dom en trevlig saffransmuffins förra vintern.

PS. Det är lite synd att jag aldrig provade fiskrestaurangen på Svandammsvägen, eller Restaurang Landet vid Telefonplan. Men för er som undrar så har jag utan undantag bara hört positiva saker om dessa ställen.

picki_img_0896
Sista matbilden från Kransen

Skriv ut inlägg

God jul och god julmat!

den 24 december 2008, kl 09:05

Här är kommer ett urval av vad som kommer att finnas på julbordet idag. Jag slog på stort och har lånat köttkvarnen från farmor och farfar för att göra kalvsylta enligt farmors recept. Visst är kvarnen riktigt tuff? Det återstår att se hur syltan smakar. Säkert inte lika god som farmors, men hon har å andra sidan övat i 60 år.

Farmors kalvsylta
1 kg rimmad fläsklägg
½ kg kalvbog (eller kalvlår, kalvrygg)
3 lagerblad
6-7 kryddpepparkorn
ungefär 1 msk salt

Dela fläsklägg och kalvbog i mindre bitar. Koka i en stor kastrull med vatten så att köttet täcks. Koka i 1-2 h eller tills det är klart. Mal bitarna och sila kokspadet. Låt det malda köttet koka upp tillsammans med kokspadet. Rör om och häll upp i formar. Låt stå kallt.

picki_img_0917_1
Snygg kvarn
picki_img_0924
Klara
picki_img_0934
Färdiga
picki_img_0943

~

Sen har jag äntligen gjort egen senap. Efter ett recept jag tummat på i ett helt år. Vad enkelt det var. Ett kalasbra sista-minuten-julklappstips!

Stark skånsk senap
½ dl brunt senapsfrö
½ dl gult senapsfrö
1½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk honung
1 tsk salt
½ dl rapsolja (ej oliv)

Koka upp senapsfrön och vatten i en kastrull, ta av från värmen och låt svälla några minuter. Mixa ordentligt med en matberedare eller stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa lite till. Häll upp i små glasburkar och förvara kallt.

Receptet är från finaste sidan Livet på en gård

picki_img_0985_1
Stark skånsk senap

 ~

Mer julmat än så har jag inte bidragit med i år. Men, kameran och jag sneglade i kylskåpet hemma hos mamman och pappan. Där hittade vi både det ena och det andra. Bland annat rosolli (finsk rödbetssallad) som är snudd på det godaste på hela julbordet, morotslåda, inlagd sill och köttbullar. Recepten nedan är med andra ord mammans och pappans.

picki_img_0987
Rosolli

Rosolli (finsk rödbetssallad)
1,5 dl kokta rödbetor alt inlagda
1 dl kokta morötter
2 dl kokt potatis
1 st ättiksgurka
1 purjolök alt en halv riven gul lök
1 st äpple

Skär alla ingredienser till små tärningar, blanda samma allt och smaka av med peppar och salt. Bör helst göras någon dag innan den ska ätas.

Sås till rosolli
1 dl vispad grädde
en skvätt rödbetsspad
1 tsk socker

Blanda samman.

picki_img_0988
Inlagd sill

Mammas inlagda sill
Lag:
2 dl socker
½ dl ättikssprit
1 ½ dl vatten
5 st kryddnejlikor
1½ tsk kryddpeppar
½ tsk vitpeppar
lagerblad

Inläggning:
1 burk inläggningssill
1 rödlök

Koka samman alla ingredienser och låt svalna. Varva sill och rödlök, häll över lagen. Låt stå kallt.

picki_img_0998
Kylskåpskalla men goda köttbullar

Pappans köttbullar
1 kg köttfärs
3 st julknäckebröd
1 st ägg
en skvätt mjölk
margarin att steka i
salt, svart- och vitpeppar efter behag

Stöt sönder knäckebrödet i en mortel och låt svälla i mjölken. Kläck i ett ägg och blanda. Knåda ner köttfärsen, smaka av med peppar och salt. Rulla ut till 70 till 75 köttbullar och stek.

God Jul & Gott Nytt År
önskas alla fina pickipickiläsare
från Tina

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 24

den , kl 07:40

picki_img_0587
Klicka på bilden för att öppna lucka 24

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 23

den 23 december 2008, kl 07:00

picki_img_3761
Klicka på bilden för att öppna lucka 23

Skriv ut inlägg

Granpynt, tacos och frozen cheesecake

den 22 december 2008, kl 12:30

I slutet på förra veckan var jag bjuden på granpyntarmiddag hemma hos Emilia och Mathias. Så himla trevligt. Tacos äter jag alldeles för sällan och de få gånger det blir av, så tänker jag varje gång att det här borde ätas oftare. Så även denna gång. Då ska jag komma ihåg att värma nachoschipsen i ugnen (med riven ost över), det var något nytt för mig. Inte heller ska jag glömma guacamole, som är farligt gott. Appropå farligt gott så åt vi (almost) frozen cheesecake till efterrätt. Som alltid i någon annans kök försöker jag memorera receptet, så om jag inte minns fel blev kakan till så här:

Frozen cheesecake
2 dl socker*
3 st ägg
200 g philadelphia
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
10 st digestivekex

Vispa socker och äggulor fluffigt. Rör ner färskost och vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner även detta. Mortla divestivekexen och bred ut det mesta i botten av en rund form med avtagbara kanter. Häll över cheesecakesmeten och pynta med resten av kexsmulorna. Ställ kakan i frysen i (helst) 8 timmar. Låt kakan stå en stund i rumsteperatur innan servering.

*) Halvvägs in i kakbaket kom E slutligen över receptet hon egentligen brukar använda. I det snarlika receptet var sockermängden 0,5 dl, så vill man minska lite på sockret kan göra det.

picki_img_0757
Ett lass god mat
img_07971
Ett stycke tjusigt pynt
picki_img_0888
En bit maffig kaka

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 22

den , kl 07:30

img_08411
Klicka på bilden för att öppna lucka 22
(Jag tror att Emilia kan ha hållt i kameran här?)

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 21

den 21 december 2008, kl 09:08

Klicka på bilden för att öppna lucka 21
Klicka på bilden för att öppna lucka 21

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen