Nästan en gulaschsoppa, men inte som i fjällen

den 9 januari 2009, kl 08:24

picki_img_1278

Första gången jag åt gulasch var i en fjällstuga efter mitt livs första dag på slalomskidor. Carl skulle lära mig åka slalom och efter en tur ner för barnbacken ansåg han att jag fått lära mig det som behövdes. Sen åkte vi högst upp på toppen. Efter en hel del störtlopp, störtdykningar, blod och tårar var gulaschsoppan i fjällstugan det godaste jag någonsin ätit. Möjligtvis kan känslan av att jag fortfarande var i livet ha bidragit lite till matupplevelsen, men jag tänker på den än idag. Häromdagen försökte jag göra egen gulasch lite på frihand. Den blev mer åt grytahållet än soppa och garanterat godare än den ser ut. Men inte riktigt som fjällstugans. Kanske var det skidbacken som saknades?

Gulasch
400 g nötkött, grytbitar eller liknande
400 g passerade tomater
(+ lite krossade tomater + vatten)
1 gul lök
2 paprikor
6-8 potatisar
kummin (ung ½ tsk)
paprikapulver (ung 1 msk)
salt, peppar

Stek köttet och löken i en kastrull. Häll över passerade tomater och kryddor. Låt koka en bra stund. Häll i potatisen som delats i mindre bitar, späd ev med mer passerade/krossade tomater eller vatten och låt småkoka tills potatisen är kokt. Lägg i paprikabitar strax innan soppan är klar. Smaka av salt och peppar.

Med reservationer för att jag inte riktigt minns exakta mängder som åkte ner i grytan och för att jag kanske glömt något. Hur gör man gulasch på riktigt riktigt, någon som vet?

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen