Nästan en gulaschsoppa, men inte som i fjällen

den 9 januari 2009, kl 08:24

picki_img_1278

Första gången jag åt gulasch var i en fjällstuga efter mitt livs första dag på slalomskidor. Carl skulle lära mig åka slalom och efter en tur ner för barnbacken ansåg han att jag fått lära mig det som behövdes. Sen åkte vi högst upp på toppen. Efter en hel del störtlopp, störtdykningar, blod och tårar var gulaschsoppan i fjällstugan det godaste jag någonsin ätit. Möjligtvis kan känslan av att jag fortfarande var i livet ha bidragit lite till matupplevelsen, men jag tänker på den än idag. Häromdagen försökte jag göra egen gulasch lite på frihand. Den blev mer åt grytahållet än soppa och garanterat godare än den ser ut. Men inte riktigt som fjällstugans. Kanske var det skidbacken som saknades?

Gulasch
400 g nötkött, grytbitar eller liknande
400 g passerade tomater
(+ lite krossade tomater + vatten)
1 gul lök
2 paprikor
6-8 potatisar
kummin (ung ½ tsk)
paprikapulver (ung 1 msk)
salt, peppar

Stek köttet och löken i en kastrull. Häll över passerade tomater och kryddor. Låt koka en bra stund. Häll i potatisen som delats i mindre bitar, späd ev med mer passerade/krossade tomater eller vatten och låt småkoka tills potatisen är kokt. Lägg i paprikabitar strax innan soppan är klar. Smaka av salt och peppar.

Med reservationer för att jag inte riktigt minns exakta mängder som åkte ner i grytan och för att jag kanske glömt något. Hur gör man gulasch på riktigt riktigt, någon som vet?

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Nästan en gulaschsoppa, men inte som i fjällen”

 1. Ingela kl 09:13, den 9 januari 2009

  Ha ha, blev du biten av slalombacillen sen eller var det första och enda gången!? Låter som när maken drog med mig ut på en fem timmar lång tur med längdskidor (i norska slalombackar!!) när jag inte åkt längd sen jag var fem år. Har aldrig varit mer blåslagen än jag var när vi kom hem…;)

  Jag har aldrig gjort riktig gulasch så jag kan inte vara behjälplig där men tycker att det låter ganska så riktigt som du gjorde. Jag brukar fuska och göra en gulaschsoppa på köttfärs som är riktigt god, receptet är från Mat-Tina. Ja, inte du då utan hon den andra du vet ;)

  kram kram

 2. Ingela kl 09:15, den 9 januari 2009

  Förresten, jag satt och gick igenom massa av dina recept häromdagen (i jakt på provrecept som sen antagligen gör raka vägen in i favoritpärmen) och reflekterade över att du (för jag antar att det är du som står modell på de fina matfotona) alltid har så fina kläder! Underbara blusar, koftor och annat – är helt kär i din klädstil bara av att ha fått en sneak peak! :)

 3. Sanna kl 11:52, den 9 januari 2009

  Mmmm det där känns så genuint och robust. Nu kurrar magen så det står härliga till. Och du jag kan hålla med dig om att maten smakar oftast fint som snus efter en dag ute i friska luften.

  Ha en fin fredag!

 4. KarinW kl 19:07, den 9 januari 2009

  Jag åt också mitt livs godaste gulaschsoppa i fjällen!
  Verkar vara ett perfekt recept tycker jag (fast jag är ingen expert)men det måste vara en klick youghurt eller liknande till.
  Skickar en utmärkelse till dig hos mig!
  Ha en trevlig helg/Karin

 5. mimmismat kl 19:48, den 9 januari 2009

  Gulaschsoppa hör verkligen till med bra utförsåkning.
  I alperna eller här hemma spelar inte så stor roll.
  Din ser också god ut!

 6. Annica kl 21:02, den 9 januari 2009

  Jag vet inte hur man gör gulasch ”på riktigt”, men ett väldigt bra recept som jag har lagat efter flera gånger är Karin Franssons: http://www.sr.se/sida/Gruppsida.aspx?Grupp=2201&Artikel=1136994&ProgramID=950

  Din verkar också jättegod! (Men visst är skidåkning en svårslagen krydda i sammanhanget ;-)

 7. tina kl 21:51, den 9 januari 2009

  Ingela: Haha! Jag skrattade när jag läste din kommentar om mina kläder. Du skulle bara veta hur ofta jag står där i samma gamla tröja, kommer på det, drar av mig den och rycker en annan ur garderoben för att inte bli avslöjad.

  Appropå skidåkning så blev jag inte avskräckt. Åkte vintern därpå också. Jag åkte garanterat lika illa och soppan var lika god då också. :)

  Sanna: Sant! Hurra för friskluft!

  KarinW: Tusen tack för utmärkelse. Visst är det något speciellt med gulasch och fjäll.

  Mimmismat: Till Alperna har jag inte kommit än. Högre fjäll, godare soppa?

  Annica: Tack för recepttips, det ska jag spana in!

 8. Malin kl 23:11, den 9 januari 2009

  Gott gott! Du har fått en utmärkelse av mig! :)

 9. Lumumma kl 07:48, den 10 januari 2009

  Gu’, så gott. När jag hör gulasch tänker jag på min bror, för hos honom åt jag det sist. Slalom vågar jag där emot inte. Du är modig! PS. Sluta blunda och köp en råsaftcentrifug! ;)

 10. tina kl 09:23, den 11 januari 2009

  Malin: Tack snälla du, ska spana in den hos dig

  Lummma: Åh, råsaftscentrifug…

 11. Victoria kl 13:06, den 11 januari 2009

  Mmm, gott, gott!! Första tiden i slalombacken är inte rolig när man väl håller på, men förhoppningsvis kan man skratta åt det när man väl lärt sig. Då tycker man förhoppningsvis att det var väl värt alla störtdykningar ner i snön, fall i liften och allt annat pinsamt och smärtsamt man utsatte sig för:)
  Ha det bra!
  Victoria

 12. Imsa kl 20:45, den 11 januari 2009

  Gulasch på köttfärs

  500 g köttfärs
  1 liten lök (jag använder ca 1 tsk lökpulver)
  2 vitlöksklyftor
  4 stora potatisar
  2 morötter
  1 röd paprika
  1 burk/förpackning passerade tomater
  7 dl vatten
  2 msk paprikapulver
  3/4 tsk mald kummin (jag änvänder spiskummin)
  1-2 tsk salt
  lite svartpeppar
  lite chilipulver

  Bryn köttet med löken och häll i alla kryddor. Häll i tomaten, vatten, tärnad potatis och morot. Koka ca 15 minuter. Sätt i strimlad paprika och koka ytterligare 5 minuter. Servera med bröd och matlagningsyoghurt.

  (receptet är från Pirkkabladet 03/2006 :))

 13. tina kl 21:54, den 11 januari 2009

  Pirkkabladet! :D Smart recept, det ska jag testa. Tack för tipset!

 14. Veckomatsedel vecka 48 at pickipicki kl 14:24, den 22 november 2009

  [...] Mån Paj med spenat och valnötter Tis Anders vildkyckling Ons Saras curryjärpar Tor Gulaschsoppa Fre Fiskgratäng Lör Pastarulla med spenat och [...]

 15. eva N kl 21:01, den 17 juni 2017

  Hejsan. Bättre sent än aldrig säger jag om varje blogg dit jag hittar ex antal år efter det aktuella receptet. Så även nu.
  Som du har förstått, är gulaschen en soppa ursprungligen (gulyás betyder herde på ungerska). När det kommer till grytan, heter den pörkölt som i översättning betyder gryta, men skulle lika gärna kunna kallas ragu.
  Mina släktingar och föräldrar kommer från södra Ungern och där har man ingen tomat vare sig i soppan eller grytan. Vad man aldrig har i grytan är kumminfrön, det har man endast i soppan vad receptskribenter än påstår och det gäller hela Ungern där pörkölt tillagas. Csipetke har man bara i soppan med det vanligaste tillbehöret till grytan är nokedli, som är en annan sorts klimp och inte medkokt potatis. Däremot kan man ha kokt potatis till och där, i den kokande potatisen återkommer kumminfröna som man kokar tillsammans med potatisen och lite salt. Å andra sidan kan gulaschgryta göras på nästan vad som helst. Jag gjorde det idag på svamp och hade nokedli till, men varken tomat eller kummin i. Gulaschens bas, vare sig det är soppa eller gryta, är alltid lök, matolja, vatten, salt och paprikapulver. Och en sak till, som är kanske det allra viktigaste. Köttet ska INTE brynas först, köttsaften måste komma ut för att bilda soppans eller grytans bas och den härligt mustiga smaken.
  Kram på dig. Hälsningar Eva

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen