Men hur tusan grillar man fisk, egentligen?

den 24 maj 2009, kl 11:44

picki_img_3481
picki_img_3473_1

Jag kan knappast utge mig för att vara en särskilt flitig grillare, och att grilla fisk ska vi inte ens tala om. Senaste gången vi grillade fisk var nog på en engångsgrill med utsikt över Göteborg, det borde med andra ord ha varit för ungefär tre år sedan. I helgen gav vi oss på en nytt försök. Det märks att vi är amatörer, men skam den som ger sig. Till nästa gång har vi om inte annat lärt oss följande;

1) Välj en grilldag med solsken, det är så mycket roligare än att grilla ute och äta inne.
2) Att grilla en hel fisk är både kul och gott (och så gör det inget om det råkar flamma upp eldslågor eftersom fisken är är rätt skyddad där innanför skinnet).
3) Lägg inte på alla fiskar samtidigt, den som tar längst tid bör helt logiskt läggas på grillen först.
4) Att grilla i foliepaket är nog rätt smart ändå.

Men tillbehör, det kan jag i alla fall.

Yoghurtsås
Blanda ett par deciliter turkisk yoghurt tillsammans med rivet citronskal, pressad citronsaft från en halv citron, rejält med finhackad dill och bladpersilja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lisas baguetter
25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 msk olja
7 dl vetemjöl
7 dl dinkelsikt
flingsalt

Rör ut jästen i vattnet och rör ihop alla ingredienser. Jäs i minst 2 timmar.
Tippa ut degen på ett väl mjölat bakbord och mjöla även ovanpå. Fös ihop degen till en rektangel och dela upp i tre avlånga bitar med vass kniv. Snurra delarna till vridna baguetter och lägg på bakplåten, toppa med flingsalt. Jäs i ungefär 15 minuter till och grädda därefter i 10 minuter i 275 grader. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda tills de börjar få fin färg, ungefär 10-15 minuter.

*) Översta bilden är tagen av Johanna

Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “Men hur tusan grillar man fisk, egentligen?”

  1. Sandra drömkaka kl 20:50, den 24 maj 2009

    Så sant! Fisk grillar jag också alldeles för sällan, måste bli ändring på är ju gott som tusan :) !
    Underbart med nybakta baguetter till, mums!

  2. tina kl 22:33, den 24 maj 2009

    Sandra: Så sant, det finns inte mycket ätbart som slår nybakat bröd, om ens något. Åh vad jag blev brödsugen nu.

  3. Ann-Louise [En bulle ur ugnen] kl 16:58, den 25 maj 2009

    Åh gud vad gott det där såg ut! Mums! :) Jag älskar fisk och älskar att grilla men grillar konstigt nästan aldrig fisk… Får nog ändra på det. :)

  4. tina kl 19:58, den 25 maj 2009

    Ann-Louise: Ja, jag ska iaf grilla fisk lite oftare! :)

  5. Sofia kl 14:15, den 26 maj 2009

    Jag har verkligen suktat efter att grilla fisk sedan säsongen började. Vi grillade fisk i söndags, havsaborre med färska örter. Det blev verkligen supergott! Jag använde ett fiskhalster man får frihet att vända fisken då. Oljade både fisken och halstret och ändå fastnade den i halstret. Ett inlägg om fiskgrillningen dyker upp på min blogg ikväll.

    Kul vi hade också en yoghurtsås till.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen