Kusin Vitamin bjuder på krusbärssylt

den 28 augusti 2009, kl 09:30

picki_img_6558

Att jag tycker mycket om bär är nog ingen hemlighet och ibland roar jag mig med att försöka rangordna hur olika mycket jag tycker om olika bär, men kommer alltid fram till att faktiskt inte går. Dock vet jag att krusbär tillhör de bär jag gillar allra mest. För det är något alldeles speciellt med ett bär som smakar sött och friskt på en och samma gång. På den-stora-bärplockarresan tog jag kommandot i köket en kväll, och fick systern att baka krusbärskaka och kusinen att koka sylt. Ett rätt bra drag om jag får säga det själv, för nu njuter jag av krusbärssylt i yoghurten varje morgon.

Kusinens krusbärssylt
Koka runt 1 kg rensade krusbär tillsammans med 1 dl vatten i en stor kastrull med lock, i ungefär 10-15 minuter. Lyft kastrullen från plattan och rör ner lite socker/syltsocker i taget. Smaka av efter behag så att sylten blir lagom frisk/söt, tror det gick åt knappt ett halvt kilo socker. Låt sylten koka upp på nytt och därefter sjuda på svag värme utan lock i ytterligare 10 minuter. Låt sylten svalna och häll sedan upp i varma och väl rengjorda burkar.

Fotnot) Det är för övrigt kusinen som fotograferat sina krusbärsburkar.

picki_img_6472

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Kusin Vitamin bjuder på krusbärssylt”

 1. Kusinen kl 19:46, den 28 augusti 2009

  Om du inte slevat i dig allt kan jag varmt rekommendera att prova sylten med vaniljglass. Varm som kall. Mycket gott!

 2. Katrin kl 23:04, den 28 augusti 2009

  Måste testa detta! Krusbär är lite svåra annars tycker jag. De är goda att äta direkt från busken, men annars hittar jag inte så många användningsområden.
  Ha en bra helg!

 3. KarinW kl 16:31, den 29 augusti 2009

  Hos svärisarna tog bären slut snabbt, de trodde ett tag det varit några djur där och ätit:)Men det kan inte bara ha varit jag!
  Häftigt med egen champagne!
  Ha det fint/Karin

 4. Fröken Dill kl 22:19, den 29 augusti 2009

  Vad gott med krusbär!
  Tycker fröken Dill

 5. tina kl 22:38, den 29 augusti 2009

  Kusinen: Haha! Jag har faktiskt halva burken kvar, ska prova din efterrättsvariant, det låter gott!

  Katrin: Så sant att de är allra godast direkt från busken. Jag har hört att de är goda i romtopf med, det återstår att se. :-)http://www.pickipicki.se/2009/08/stava-till-romtopf-den-som-kan/

  Karin: Hihi! :-D

  Fröken Dill: Ja, så gott så gott!

 6. Kusinen kl 17:59, den 31 augusti 2009

  :)

 7. 10 goda saker att göra med krusbär | Matgeek kl 17:20, den 1 augusti 2012

  [...] Krusbärssylt Det behövs minst ett par burkar krusbärssylt till vinterns [...]

 8. Ewa Håkansson kl 10:45, den 23 februari 2014

  Hej!
  Har krusbär i frysen sen i somras och hittade nu dina recept. Funderar på sylten, verkar ju enkelt. Men vad jag undrar är hur det är med hållbarheten? Är bara min man som gillar krusbär. Hur länge tror du sylten håller sig i kylskåp? Jag kanske kan frysa en del?

  Bästa hälsningar
  Ewa H

 9. tina kl 17:26, den 3 mars 2014

  Ewa: Här kommer ett sent svar, ber om ursäkt för det. Utöver lingon- respektive hjortronsylt har jag aldrig mer framme än vad jag äter pga hållbarheten. Bättre att förvara i frysen så slipper man gråta mögeltårar.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen