Gammelgäddan – Tina 1-1

den 14 september 2009, kl 13:50

picki_img_7560

Vi hade inga storslagna visioner om rekordfångst när vi kastade i några nät i helgen. Pappan tippade på ingen fisk alls, jag trodde på en mört på sin höjd och Carl på tre abborrar. Så gissa om jag tjöt av lycka när pappan drog upp en stor gädda  i båten och en hel del finfina abborrar där till. Däremot var det långt ifrån några tjut av lycka kvällen därpå när Carl och jag försökte oss på att filéea gammelgäddan. Om jag nöjer mig med att säga att jag tror att gäddbullarna hade räckt till några fler portioner om någon annan hade filéeat fisken, så behöver jag inte nämna något om benen, fjällen överallt eller skinn halt som på en ål. Jag måste nog be om en repris av filé-skolan och vilken tur att jag har 14 abborrar i frysen att öva på. Hursomhelst, vi hade tjusigt väder, det var en mycket trevlig utflyktsdag och gäddbullarna blev faktiskt goda tillslut, så man kan väl säga att det blev oavgjort mellan mig och gäddan?

Gäddbullar föra fyra
Resa och filéea fisken och kör filéerna i en matberedare till en finmalen färs. Rör ner ett ägg, en rejäl skvätt matlagningsgrädde och några matskedar vetemjöl till lagom konsistens att forma små bullar av. Smaksätt med finklippt dill, pressad citronsaft, finhackad purjolök, salt och vitpeppar. Forma små bullar och stek några minuter på varje sida tills gäddbullarna har fått fin färg och är genomstekta. Givetvis kan gäddbullarna smaksättas med både det ena och det andra, hade jag haft lite mer att säga till om igår så tror jag att det åkt i både en klick senap och lite kapris.

Fotografier från helgens fisketur;
Gräsö, 12 september 2009
picki_img_7385
Skepp och boj
picki_img_7388
I med nät
picki_img_7453
Upp med nät
picki_img_7462
Napp
picki_img_7508
Gammelgäddan innan vi blev osams
picki_img_7498
Hal som en ål
picki_img_7527
Fångsten
picki_img_7377
Tusen och en nyanser av blått

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Gammelgäddan – Tina 1-1”

  1. Birgitta Höglund's Mat kl 16:28, den 14 september 2009

    Vilka fina fiskar. Och tack för ett bra recept på gäddan. Många gillar ju inte gädda, men jag tycker det är en fantastiskt fin fisk. Det gör fransmännen också ;)
    Ha det bra./ Birgitta

  2. Karin kl 17:58, den 14 september 2009

    Anders och Martin slängde ut nät utanför Hållnäs i helgen. Dom fick noll fiskar dom. Sen kastade dom lite. Martin fick 1 abborre. Ni hade bättre lycka alltså :D

  3. Lotta kl 08:34, den 15 september 2009

    Grattis till fångsten! Märks att man är en västkustbrutta, jag har varken ätit gädda eller aborre.

    Lika vackra bilder som vanligt :0)

  4. tina kl 08:45, den 15 september 2009

    Birgitta: Fransmännen minsann! Roligast med att få en gädda är givetvis att den är stor (som en haj).

    Karin: :-D

    Lotta: C nämnde något om att ni på Mauritius fiskade tonfisk stor som en haj. Vad fiskar du på västkusten då?

  5. Johanna kl 09:13, den 15 september 2009

    Jag tycker det är så himla synd att man inte får äta Östersjöfisk mer än nån gång per år som kvinna i fertil ålder! Knasig knasig värld när vi förgiftat naturen så att det inte går att äta vildfångat. *suck*
    Men fisketuren såg ut att bjuda på några njutningsfulla naturupplevelser ändå :-)

  6. tina kl 09:37, den 15 september 2009

    Johanna: Jag håller verkligen med dig, det här med fisk är klurigt. När fisk ÄR så bra mat som det faktiskt är (och när vi ur hälsosynpunkt borde äta mer fisk än vad vi gör idag), så är det så himla synd att man inte bör en fisk för att den innehåller dioxiner och PCB, en annan fisk för att den innehåller för mycket kvicksilver, eller en tredje fisk för att den har vi nästan fiskat ut. Och det är svårt att förstå att vi (vi som i vi människor) har satt oss i den sitsen själva.

    Livsmedelsverkets råd om fisk;
    http://www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-fisk/

  7. Helena Ljunggren kl 09:48, den 15 september 2009

    Ljuvliga bilder. Bilden på maten får det att börja vattnas i munnen på mig :)

  8. mollya kl 21:20, den 15 september 2009

    TACK för de väääldigt söta disktrasorna!!! Nu blir det ju riktigt roligt att torka :)

    Underbara bilder. Ser ut att ha varit en härlig dag.

  9. Josefina kl 07:00, den 16 september 2009

    vilken vacker gädda! och gäddbullarna gör mig nostalgisk. fick ibland gäddfärs hos mormor. med skirat smör. gu’ va’ gott … kram!

  10. Birgitta Höglund's Mat kl 08:03, den 17 september 2009

    Tina; Ja i Frankrike är gädda ansedd som en riktig delikatess. Det exporteras mycket gädda från Sverige dit. Till Queneller och Patéer. Gott!
    Ha det bra./ Birgitta

  11. tina kl 09:18, den 17 september 2009

    Helena: :-D

    Mollya: Haha! Och nu har du adressen hit om du skulle ha vägarna förbi någon gång! ;-)

    Josefina: Intressant! Farmor pratade om gäddfärs häromdan, jag hade aldrig hört talas om någon sådant rätt tidigare.

    Birgitta: Gäddexport! Det hade jag ingen aning om, fransk svensk gäddpaté med andra ord, lustigt!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen