Jag slår ett slag för svensk falafel på gula ärtor

den 20 januari 2010, kl 08:00

Foto: Tina
Foto: Tina

Vissa böcker önskar jag att jag skrivit själv. Ett exempel på en sådan kokbok är fina boken Majas klimatmat, där recepten är indelade efter säsong. Och sen är det ju faktiskt inte så dumt att tänka ett steg längre när man lagar mat. Som falafel t ex: varför göra falafel på kikärtor när dom blir minst lika bra med svenska gula ärtor? Istället för att ha skrivit boken själv så får jag nöja mig med att ha den i min bokhylla, men det är inte så dumt det heller, tvärtom! Just svenska falafel lagade jag för övrigt tillsammans med Camilla första gången. Hon är nutritionist och har skrivit ett kapitel om hälsa och miljö i boken. Och visst hade hon rätt när hon sa att falaflarna är ett säkert kort, jag gillar dom nämligen skarpt.

Svensk falafel
500 g torkade gula ärtor
2 knippen (eller några msk fryst) persilja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
2 tsk salt
0,5-1 dl vatten
<0,5 dl vetemjöl
rapsolja att fritera i

Låt ärtorna ligga i blöt över natten, gärna ett dygn. Mixa ärtorna i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Forma stora runda bollar och stek dom på medelvärme i rikligt med olja. Servera tillsammans med pitabröd, grovriven morot, strimlad vitkål, rödlöksbåtar och vitlökssås (yoghurt och pressad vitlök).

Ursprungsreceptet är för 8 personer, jag har minskat receptet så att det räcker till ungefär 6 personer. Mer om och av Maja och Camilla hittar ni på klimatmat.se.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen