Hurra för vegetariska dumplings!

den 31 januari 2010, kl 17:00

Igår kväll tillverkade vi dumplings i det röda köket. Den här gången blev det en vegetarisk variant med purjolök, svamp och tofu. Riktigt lyxigt lördagsgott om jag får säga det själv. Det smakade nästan som hos bästa kinesen nere på stan, och det är inget dåligt betyg ska ni veta. Visserligen påpekade Carl att mina dumplings inte riktigt såg ut som på ristoranten, men hallå, bonuspoäng för fantasi och nyskapande är väl ändå vad det heter?

Vegetariska dumplings
Deg:
4 dl vetemjöl
1,5 dl ljummet vatten

Fyllning:
1 purjolök
8 champinjoner
0,5 paket tofu
2 tsk riven färsk ingefära
0,5 röd chili

Sås:
soja
röd chili
färsk ingefära

Lägg mjölet i en bunke, tillsätt lite ljummet vattet i taget och knåda till en slät deg (detta kan göras i en matberedare). Täck med en dubbelvikt fuktig handduk och låt vila i 30 minuter.

Finstrimla purjolök och champinjoner. Fräs en liten stund i en stekpanna, låt eventuell vätska rinna av (eller pressa ut vätskan). Rör ner riven ingefära och finstrimlad röd chili. Dela degen i två och rulla ut en del i taget till en 2,5 cm tjock rulle. Skär i 1,5 cm stora bitar. Lägg på ett fat under en fuktad handduk. Tryck ut en degbit i mitten av handflatan så att de blir runda och tunna, lägg på lite purjolöksfyllning samt tofu delad i små bitar. Nyp ihop kanterna ordentligt.

Lägg några dumplings i taget i en stor kastrull med kokande vatten. När de flyter upp, häll på 1 dl kallt vatten så att kokningsen upphör. Låt koka upp igen och koka i 3 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av. Vill man glänsa kan man koka knytena i en kinesisk ångkokningskorg av bambu som sätts över kastrullen. I denna passar även finfint att ångkoka grönsaker.

Servera dumplings med ris, nudlar eller som dom är tillsammans med trevliga tillbehör som sås (soja, riven ingefära, finstrimlad chili), färsk spenat som stekts lätt i lite olja och vitlök, gurkstavar, ångkokt blomkål, morötter och liknande.

Receptet räcker till ungefär 25 dumplings.

Liknande recept
Dumplings med fläskfärsfyllning

Bilder från dumplingsfabriken;

Platta ut degen tunt, men kom ihåg att den ska hålla ihop.
Lägg en till ett par teskedar fyllning mitt på.

Nyp ihop kanterna ordentligt.

http://www.pickipicki.se/2008/12/tva-ganger-i-mitt-liv-har-jag-atit-dumplings/
Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Hurra för vegetariska dumplings!”

  1. Erika kl 19:57, den 31 januari 2010

    Vad gott! Detta måste jag ha som veckans-veggo i min veckomatsedel någon gång …snart. Jag har skrämts lite av dumplings, trodde det var mer avancerat, men ditt recept får mig att fatta mod. :-)

  2. Helena Ljunggren kl 09:31, den 1 februari 2010

    Hemmagjorda ser mycket kuligare ut, mer fantasifulla! :)

  3. Emmas Kök kl 10:26, den 1 februari 2010

    Vad spännande! Detta måste jag ta och prova så snart jag kan! De ser riktigt goda ut trots att jag inte vet vad jag skall vänta mig eftersom jag aldrig smakat dumplings tidigare.. :)

  4. Kari Receptomaten kl 23:52, den 1 februari 2010

    Åh, 1 dl ”kallt vatten knepet” är ju smart! Det hade jag aldrig kommit på själv.. :/

    Så du gillar ren tunga *hehe* Det var dessutom på Årets Kock 2010 – många rena tungor det gick åt den dagen..

    Hare bäst, hälsa gubbs!

  5. Fröken Dill kl 07:33, den 2 februari 2010

    Nästan alla sorters dumplings är goda! Lite pyssel med att göra egna, men verkligen mödan värt!
    Tycker fröken Dill

  6. tina kl 20:17, den 2 februari 2010

    Erika: Dom är inte så avancerade att göra. Kan tänka mig att det kan vara lite meckigt att koka dom. Jag fuskar dock med en bambukorg, där håller dom ihop utan problem. Men låt dig inte avskräckas, klart du ska prova dumplings!

    Helena: Tack! :-)

    Emma: Hoppas du gillar dumplings, Jag har gått från att inte gilla alls, till att gilla skarpt.

    Kari: Lyllos dig som kom iväg på Årets Kock. Jag hade ambitionen att ta mig dit, men så blev det inte. Typiskt, en rentunga har jag aldrig sett förut! :-)

    Fröken Dill: Det tycker jag med!

  7. Hanna kl 11:36, den 3 februari 2013

    Hej!
    Tänkte försöka mig på att göra dumplings själv jag med och undrar var du har köpt ångkokningskorgen i bambu? Bor i Uppsala.

  8. tina kl 11:41, den 3 februari 2013

    Hanna: Ångkokaren är köpt i Stockholm. Här i Uppsala skulle jag fråga hos Kina-Li vid Vaksala torg. Det har öppnat en ny asiatisk matbutik på Sturegatan, tror dock de säljer uteslutande mat men är ej säker. Annars kanske dom har tips om var man kan hitta. Eller så kan du få låna vår?

  9. Hanna kl 14:42, den 9 februari 2013

    Hej igen! Jag gick till Kina Li och dom hade flera sorter till och med :) tack för tipset! Ikväll blir det dumplingpremiär

  10. tina kl 16:58, den 9 februari 2013

    Hanna: Kul! Vi köpte fryst wontondeg/plattor i butiken på Sturegatan när vi gjorde dumplings senast. Oj vad mycket lättare, snyggare (och lite godare) dumplingsen blev.

  11. Hanna kl 20:55, den 10 februari 2013

    Jag köpte också färdig deg, mycket smidigt! Dock fastnade dumplingsen i ångkokaren och de fastnade i varandra. Funderar på om det berodde på att vattnet i ångkokaren började koka först nån/ett par minuter efter vi hade lagt i dumplingarna, eller om de kokade för länge? Vad tror du, hur brukar ni göra era dumplings i ångkokaren? Annars var dom jättegoda!

  12. tina kl 21:01, den 10 februari 2013

    Hanna: Dom fastnar lätt. Bästa tipset är att klippa ut och lägga bakplåtspapper på botten och att inte låta dom ligga emot varandra. Kul att det blev gott! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen