Pax för lax, eller diskdags?

den 9 januari 2010, kl 22:20

Foto: Tina

Jag är svag för fisk och i synnerhet lax. Om det inte vore någon här hemma som lade in sitt veto så skulle jag antagligen äta lax ett par gånger i veckan, minst. Men trots att det egentligen är jag som är kung över veckomatsedelarna så får han behålla sin vetorätt (det vill säga så länge han diskar, städar och tvättar all vår tvätt, för det är han ju så bra på till skillnad från mig). Hursomhelst, det jag egentligen skulle säga var att i fredags åt vi faktiskt lax. Den här gången tillsammans med en quinosallad som blev över förväntan god, det här äter vi igen (snart).

Lax med quinoasallad
laxfilé, ca 125 g per person
4 dl quinoa
1 zucchini
1 morot
en bit purjolök
0,5 gul paprika
bladspenat, mangoldskott,
el liknande
pumpakärnor
gröna oliver
sås;
yoghurt
lime

Koka quinoa enligt anvisning på paketet. När quinoan är färdigkokt, häll av vattnet och låt stå under lock. Dela laxen i portionsstora bitar och lägg i en ugnsform. Salta, peppra och pressa lite citron- eller limesaft över. Tillaga i 150 grader i ungefär 15 minuter. Skär moroten så tunt som möjligt, finstrimla purjolöken och skär paprikan i små bitar. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Skiva zucchinin och stek i lite olja. Blanda quinoa, zucchini, purjolök, paprika, morot och mangoldskott. Pynta salladen med pumpakärnor och oliver. Servera laxen med quinoasallad och en yoghurtsås (yogurt, rivet skal och saft från lime, lite svartpeppar).

Foto: Tina

Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “Pax för lax, eller diskdags?”

 1. Josefina kl 10:42, den 11 januari 2010

  lax är bäst – ser väldigt gott ut …

 2. Fröken Dill kl 11:23, den 12 januari 2010

  Jag är också en ”laxoman”, men kan tänka mig att variera lite med röding som påminner lite om lax.

  Vilken god sallad, förresten! Quinoa är inte dumt alls.

  Tycker fröken Dill

 3. tina kl 20:45, den 14 januari 2010

  Josefina: Du är klok du, lax ÄR bäst!

  Fröken Dill: Röding ska jag lägga på minnet, tack för tipset.

 4. Smulgumman kl 08:30, den 26 september 2012

  Japp! Det här får det bli idag av laxen jag har plockat fram ur frysen! Både lax och quinoa är favoriter i min familj…och resten av ingredienserna råkar jag faktiskt ha hemma. Egen paprika, och grannens zucchini. Det är bara mangold/spenat som fattas och får bytas mot kanske rödbetsblast från grönsakslandet.Jag gillar verkligen din blogg, hittar alltid något här som jag bara måste prova!

 5. tina kl 20:35, den 26 september 2012

  Smulgumman: Härligt med hemmaodlat! Och tack för fina ord!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen