En bröddeg med linfrön som räcker långt

den 29 mars 2010, kl 08:00

Grannen bakade bröd i våran ugn häromkvällen. En rejäl deg som, undantaget en stunds knådning, i princip skötte sig själv. Ett par timmar senare doftade det så som bara nybakt bröd kan och tre stora fina limpor plockades ut ur ugnen. Appropå ugnen så kan jag helt klart tänka mig att låna ut den för så här goda ändamål igen, för brödet var verkligen gott. Dessutom gillar jag när degen räcker långt. Tre bröd är ett att äta själv, ett att ge bort till någon man tycker om, och ett att kunna plocka fram ur frysen som en bonus.

3 linfröbröd
50 g jäst
4,5 dl havregryn
1,5 dl krossade linfrön
7,5 dl kallt vatten
3 tsk salt
3 msk rapsolja
13-15 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser utom mjölet och låt svälla i det kalla degspadet i en kvart. Arbeta ner det mesta av mjölet och låt därefter degen jäsa under bakduk i en timme. Dela degen i tre lika stora delar, forma limpor på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare en halvtimme under bakduk. Grädda i ungefär 30 minuter i 225 grader i nedre delen av ugnen. Bröden ska ha en fin skorpa, testa med en brödsticka att brödet är färdiggräddat (alternativt en innertemperatur på 93 grader).

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “En bröddeg med linfrön som räcker långt”

  1. Emmas Kök kl 09:01, den 29 mars 2010

    Mmm! Jag har lite jäst hemma så jag skall nog kanske sno ihop det här när jag kommer hem! Nybakat bröd är ju faktiskt bland det bästa!

  2. Karolina kl 19:30, den 29 mars 2010

    Låter riktigt gott!

  3. Yasemin kl 21:22, den 30 mars 2010

    Det här recepttet på bröd låter gott. Ska testa det när bröder i frysen är slut :)

  4. Ulrika kl 09:38, den 3 april 2010

    Mums! Men, när ska mjölet i då? Efter den första kvarten?

  5. Ulrika kl 09:55, den 3 april 2010

    En sak till, när ska knådningen ske? Du skriver ”en stunds knådning”, det låter som att det ska knådas på nåt särskilt sätt men i receptet nämns inget alls om det. (Jag är en ovan bakerska och följer alltid slaviskt recept och vågar inte improvisera alls)!

  6. tina kl 11:21, den 3 april 2010

    Ulrika: Mjölet i efter första kvarten. Det behövs arbetas ner ordentligt, det var nog främst den ”knådningen” jag syftade på. :-)

  7. Ulrika kl 12:22, den 3 april 2010

    Tack för svar! Jag hann dock börja (sugen på gott bröd!), men knådade in mjölet rätt bra ändå tror jag. Nu får vi se hur det går!

  8. tina kl 21:32, den 3 april 2010

    Ulrika: Hoppas det blev gott! Insåg när jag läste din kommentar att det nog gick lite väl snabbt när jag skrev ned receptet. Så kan det bli ibland. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen