Kräftkok på kusinens vis

den 2 augusti 2010, kl 14:10

Att jag delar badsjö med Finlands godaste kräftor bekräftades ännu en gång vid den traditionsenliga kräftskivan häromkvällen. Vi invigde grannhusets nybyggda bastuterass nere vid vattnet, åt laxsoppa till förrätt och kusinfiskade kräftor till efterrätt. Kräftorna smakade precis så som kräftor ska smaka, dill, sälta och lite väl slabbigt, men ändå alldeles underbart. Jag tror bestämt att vi inte kunde ha sagt välkommen till augusti på ett finare vis.

Att koka kräftor
på kusinens vis

5 l vatten
knappt 1,5 dl grovt salt
5 sockerbitar
2-3 knippen krondill
50 levande kräftor

Koka upp vattnet i en kastrull som rymmer 10 liter. Tillsätt salt och socker. Tillsätt 15-25 levande kräftor i kokande vatten, de största först. Se till att alla kräftorna täcks av vattnet. Tillsätt rikligt med dillskaft och dillkronor. Koka i 12-15 minuter, tiden beror på storleken på kräftorna. När kräftorna är kokta (röda), ta bort dill och de kokta kräftorna. Upprepa med resten av kräftorna i samma lag.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen