En dejt i det röda köket!

den 7 augusti 2010, kl 08:14

”Ett vackert och rejält surdegsbröd söker modern och kul soppa”, ja så löd min receptefterlysning på Twitter igår kväll. Och visst kan man lita på Anna, en av mina främsta matbloggsidoler alla kategorier. Har ni inte hittat till hennes Skånska Skafferi på Taffel än, så är det hög tid (apropå det så har jag alldeles snart tänkt återkomma i ämnet matbloggar-ni-absolut-inte-får-missa). Hursomhelst, innan jag visste ordet av så hade jag ett riktigt toppenrecept framför mig. Squashsoppa med parmesan, pyntad med blommor. Med kilovis squash i köket och en finfin bit parmesan i kylskåpet så var det här receptet precis vad jag letade efter. Och visst passade de bra tillsammans, brödet och soppan. Tur för dem, och för mig, att de garanterat kommer få tillfälle att träffas fler gånger.

Squashsoppa med parmesan,
pyntad med blommor
1 kg squash
8-10 squashblommor (pynt)
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
100 g parmesanost (parmigiano-reggiano, grana padano eller liknande)
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
olivolja
nymalen svartpeppar
ev lite salt

Skölj squashen och dela i grova skivor. Skala lök och vitlök, halvera schalottenlökarna. Lägg grönsakerna på en smord plåt, ringla över olivolja och strö över lite salt. Baka i 200 grader i mitten av ugnen i en halvtimme. Mixa därefter grönsakerna släta. Späd till lämplig soppkonsistens med grönsaksbuljong som kokats upp. Riv parmesanosten och tillsätt 2/3 till soppan.  Smaka av med salt. Skölj blommorna och låt dem torka på hushållspapper. Fräs dem kvickt i en stekpanna tillsammans med lite olivolja, salt och peppar. Pynta soppan med nymalen svartpeppar, parmesanost och squashblommor.
Receptet som helt och hållet är Annas är beräknat för 4-5 personer.


Klara

Färdiga

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “En dejt i det röda köket!”

 1. Mikkan kl 14:06, den 7 augusti 2010

  Anna äger – bättre dejt än sådär kunde du inte få! och, jag som fortfarande har massa squash kvar OCH fick en ny bunt av Årstiderna i torsdags ser detta recept som en sann välsignelse i rättan tid!

 2. Anna kl 18:31, den 7 augusti 2010

  Ja Anna kan! Fantastisk soppa och italienskt – helt i min smak ;-) Och vilket bröd!

 3. Anna kl 18:37, den 7 augusti 2010

  Hej Tina! Vad lustigt, jag var här inne igår och kikade efter Lördagsmat :D
  Ja hyllan gjorde sig bra i hallen :) Ni kan nog hitta någonstans att klämma in den på ? :)
  Hoppas ni får en fin helg!!
  Kram Anna

 4. anna kl 19:04, den 7 augusti 2010

  squash squash ännu mera squash!

 5. Anna B kl 19:04, den 7 augusti 2010

  Oj nu rodnar jag nästan av alla komplimanger. Tack! Måste returnera lite med att beundra din sopptallrik. Min farmor hade sådana, så det mönstret har högt nostalgivärde för mig

 6. Tant Grön kl 09:27, den 8 augusti 2010

  Jag ska försöka få ut receptet från mamma, jag misstänker dock att det handlar om en hel del höftande :)

 7. Yasemin kl 09:38, den 8 augusti 2010

  Parmesan är en av de godaste smaksättningarna i mat. Låter som att det skulle passa utmärkt med squach dessutom. Tack för tipset. :)

 8. Josefina kl 09:59, den 8 augusti 2010

  Nä, just nu har jag varken ngt modernt eller kul att bidra med. Kram!

 9. Josefina kl 10:00, den 8 augusti 2010

  Rätt url.

 10. Sanna kl 11:35, den 8 augusti 2010

  Åh så gott och framförallt vackert med de små blommorna. Sen vill jag såhär lite i efterhand önska grattis till pickipicki på födelsedagen. Hoppas det blir många mer fina år!

 11. Maxiander - A kl 13:00, den 8 augusti 2010

  Låter ju helt fantastiskt gott, och blommorna. Vilken grej!
  Tack för ett bra recept, fortfarande lite osäker på surdegsbröd i vår gasugn. Har du några erfarenheter av gasugn och surdegsbröd kanske?

  /A
  http://www.maxiander.se/category/mat-och-dryck/

 12. tina kl 19:15, den 8 augusti 2010

  Mikkan: Och tack för ditt sopprecept! Det lät finfint det med! :-)

  Anna: Ja, både soppa och bröd var ljuvligt goda!

  Anna: Hoppas. :-)

  Anna: Det är väl toppen för dig, som har så mycket? :-)

  Anna B: Vad kul, det är mina favorittallrikar! Soppan var förresten supergod, den komme rvi laga igen (snart).

  Tant Grön: :-D

  Yasemin: Parmesan är gott, och bra att ha i kylskåpet!

  Josefina: Kramar.

  Sanna: Men tusen tack så mycket.:-)

  Maxiander: Nix, det har jag inte. Men gasugn verkar poppis. Det är mjligt att Matlyckan http://matlyckan.blogspot.com/ kanske har erfarenhet av gasugn och surdegsbröd? Värt att fråga där vetja! :-)

 13. Helena kl 20:10, den 8 augusti 2010

  Jag har också ett trädgårdsland fullt med squash och behöver utöka mitt utbud av recept med grönsaken om jag ska få dem att gå åt. Så jag tackar så mycket för ett finfint recept som jag absolut ska testa!

 14. Sofie kl 21:35, den 8 augusti 2010

  LÅter smaskigt!! Och så snyggt med zucciniblommor som dekoration!

 15. tina kl 22:32, den 8 augusti 2010

  Helena: Hurra för ett trädgårdsland fullt av squash!

  Sofie: Ja! apropå zucchiniblommorna så glömde jag skriva att både jag och C tyckte att smaken av de stekta blommorna påminde om kaka. Blommorna smakade kaka! :-D

 16. Kajsa kl 12:05, den 9 augusti 2010

  Helt perfekt, det har just levererats en enorm zuccini med veckans grönsakskorg. Nu vet jag vad jag ska göra med en del av den!

 17. tina kl 12:13, den 9 augusti 2010

  Kajsa: Vilken grönsakslåda prenumererar du på? Nöjd?

 18. Kajsa kl 22:36, den 10 augusti 2010

  Jag prenumererar på Ramsjögårds grönsakskorgar. Grönsakerna odlas i Björklinge, nära och bra. Jag är väldigt nöjd hittills, efter de två första korgarna. Man får så mycket att det precis går in i kylen och man måste anstränga sig för att hinna äta upp allt innan nästa lass kommer. Men man kan välja en mindre korg också. De har inte riktigt någon bra hemsida men det finns en blogg där det står vad korgarna innehåller (http://gronsakskorgar.blogspot.com/) och här kan man läsa lite mer om hur de jobbar (http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2006/706ramsjo.pdf). Jag har varit ute och hälsat på och plockat hallon och det är väldigt fint och mysigt där ute. Det kändes bra att köpa grönsaker därifrån när man såg hur det såg ut och fungerade. Är du intresserad har jag mejladress och sånt så du kan komma i kontakt med dem!

 19. tina kl 22:56, den 10 augusti 2010

  Kajsa: Det låter toppenbra! Jag tar gärna emot en mailadress.

 20. Kajsa kl 08:45, den 11 augusti 2010

  Karin Berlin: karin.d.berlin@telia.com
  Hon har hand om det administrativa på gården.

 21. Tina kl 08:47, den 11 augusti 2010

  Tack Kajsa! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen