Det har lossnat!

den 7 januari 2011, kl 09:30

Äntligen har det på riktigt lossnat med surdegsbrödsbakandet. Jag vet inte om det är ett resultat av Carls långa julledighet eller av den fina och julklappsröda köksmaskinen som flyttat in i det röda köket. Degar jäser över natt i kylskåpet, det serveras nygräddat till frukost, till och med pizzadegen bakas på surdeg. Jag klagar med andra ord inte, Carl får gärna ta jullov ett par veckor till.

Helenas surdegsbröd, 2 st
150 g vetesurdeg
150 g havregryn
50 g linfrökross
600 g vetemjöl special
600 g vatten, 25 C
10 g jäst
20 g salt

Rör ihop surdegen med havregryn, linfrökross och vetemjöl. Rör ut jästen i vatten och slå över degen. Knåda i 13 minuter, blanda i salt och knåda i ytterligare 10 minuter. Låt degen vila i en bunke med plast över i 90 minuter. Häll sedan ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ur luften (knåda inte). Låt degen vila i ytterligare 60 minter. Tryck ur luften ur degen och forma till två bröd. Jäs under bakduk i 60 minuter. Grädda på plåt/baksten  i 250 C i 15 minuter, lägg några isbitar i en form längst ner i ugnen när bröden stoppas in i ugnen. Lufta ugnen och sänk temperaturen till 200 C och grädda i ytterligare 25 minuter.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen