Nu kokar vi sima igen

den 18 april 2011, kl 09:30

Enligt finsk tradition skålar man i sima* till valborg. Enligt vår egen tradition så står simakoket klart lagom till den traditionsenliga påskknytisen. Om du vill koka ihop din egen sima att skåla i till påsk, så är det dags att plocka fram hushållets största kastrull ikväll. Och om det nu råkar vara som i vårat kök, att den största kastrullen inte rymmer mer än 5 liter, så går det utmärkt att halvera receptet. Har du aldrig smakat denna finska dryck tidigare, så kan jag avslöja så mycket som att ingenting smakar som sima.

Sima
knappt 0,5 paket jäst
0,5 kg farinsocker
1 kg socker
2 citroner
2 apelsiner
9 l vatten

Koka upp 5 l vatten i en kastrull som rymmer mer än 10 liter. Skala under tiden apelsiner och citroner med en potatisskalare. Skär bort allt det vita från apelsiner och citroner och skiva därefter citrusfrukterna. När vattnet kokat upp, rör ner apelsin- och citronskal (utan något vitt) i vattnet samt socker och farinsocker tills allt socker löses upp. Häll därefter i ytterligare 4 l kallt vatten, samt skivade apelsiner och citroner. Låt svalna, när det blivit fingervarmt, rör ner jästen. Låt stå svalt ett dygn. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor, fyll upp med sima. När russinen hoppar upp till ytan är drycken färdig (tar några dagar).

*) sima heter för övrigt mjöd på finlandsvenska, men är inte samma sak som mjöd i Sverige.

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Nu kokar vi sima igen”

  1. Katarina kl 10:23, den 18 april 2011

    Mjöd=sima är så gott och det skall jag laga till valborg tillsammans med munkar!

  2. Hanna kl 10:36, den 18 april 2011

    Vad spannande, har aldrig hort talats om sima tidigare.

  3. Hanna kl 10:50, den 18 april 2011

    Det funkar ju också med en 10 liters hink, så länge den är ren. Billigare än en 10 liters kastrull! Kastrullen behöver ju inte rymma mer än de där 5 litrarna man kokar, sedna går det hur bra som helst at hälla över allt och fortsätta i en hink. Glad påsk!

  4. Angelica kl 11:41, den 18 april 2011

    Åååh, mjöd! Mormor brukade göra mjöd när jag var liten, och jag minns att jag älskade det så!

  5. Delikata Recept kl 13:37, den 18 april 2011

    Låter spännande:-)!

  6. Matilda kl 16:08, den 18 april 2011

    Mm, vad gott med mjöd! Min farmor brukar alltid laga mjöd till Valborg/1:a Maj! :)

  7. Sandra kl 18:40, den 18 april 2011

    Åh, sima! Vore det inte så att jag visste att svärmor kommer med ett gäng flaskor nästa gång hon tittar förbi så skulle jag bra gärna vilja prova att göra min egen!

  8. Mårtenssons kök kl 20:35, den 18 april 2011

    Har vi aldrig hört talas om tidigare, så kul att få läsa om något nytt och annorlunda. Låter som ett projekt till vi är hemkomna från Budapest, även om det blir efter valborg då…

  9. Ansibecki kl 21:10, den 18 april 2011

    Något i mig vill testa detta medan något annat säger att det inte alls borde vara särskilt gott. Men den som testar får ju veta… hm… det blir nog inte i år i alla fall :)

  10. Anki kl 22:58, den 18 april 2011

    Åh, min (finlandssvenska) mamma gör alltid mjöd till valborg, det är ett måste! Och jag tror att hon gjorde både ett och två kors i taket när min bror, som annars inte är så glad i matlagning, ringde hem några veckor innan den första valborg efter att han flyttat hemifrån för att be om receptet!
    I ”vårt” recept använder vi dock lite mindre jäst och en lättöl istället.

  11. Lena kl 03:20, den 19 april 2011

    Blir det alkoholhaltigt eller kan man köra bil efter en hink?

  12. Ann-Louise kl 09:12, den 19 april 2011

    Oj va spännande! Detta måste provas. :)

  13. Ann-Louise kl 09:14, den 19 april 2011

    Man borde bli lite lullig efter några glas eller…

  14. Angelica kl 09:58, den 19 april 2011

    Angående alkoholhalten: Med tanke på att jag som lågstadiebarn drack mjöd för ära och fosterland, så tror jag inte att det blir någon vidare alkoholstyrka i denna ädla dryck.

  15. Matilda kl 18:37, den 19 april 2011

    Det är en alkoholfri dryck! Väldigt god! :)

  16. Linda - Cupcakefluffan kl 21:07, den 19 april 2011

    Spännande, det har jag aldrig druckit

  17. tina kl 19:19, den 20 april 2011

    Katarina: När jag röstat i Finland i helgen, fikade vi på just sima och munkar efteråt. Fint finskt fika! :-)

    Hanna: Tur att jag kan bjuda på lite finsk tradition hela vägen till London! ;-)

    Hanna: Så får det bli nästa gång. Vi tänkte faktiskt tanken, men hade ingen tillräckligt oanvänd hink hemma. :-D

    Angelica: Du får koka på sima och väcka liv i gamla minnen!

    Delikata recept: Ja, om man inte dricker upp flaskorna i tid kan det hända att det smäller korkar i taket. Då är det spännande!

    Matilda: Ja, det är ju så det ska vara, egentligen.

    Sandra: Lyxigt med hemleverans!

    Mårtenssons kök: Åh vad kul med en vårresa att se fram emot. Simareceptet finns ju kvar!

    Ansibecki: Haha!

    Anki: Kul med brodern! :-D

    Lena: Mamma bjöd på sima på våra kalas när vi var små, så någon större alkoholhalt att tala om blir det nog inte. Fast en hink, nja, det tror jag inte att du får i dig! :-)

    Ann-Louise: Kul! Lullig, nä, faktiskt inte.

    Angelica: Jag tror som du. :-)

    Matilda: :-)

    Linda: Du få testa vetja!

  18. Inspiration kl 20:25, den 20 april 2011

    Spännande!Har aldrig hör talas om det…skulle va kul att prova någon gång…:-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen