Odlingsblogg?

den 2 april 2011, kl 08:24

Igår över lunchlådorna ingick vi en tävlingsdeal. Någon gång i helgen ska jag och några till sätta varsin avokadokärna. Den som först får avokadon att gro, att växa sig högst samt att överleva längst, vinner. Reglerna är enkla och alla knep är tillåtna. Därför passar jag på att fråga er, hur ska jag göra för att få min avokado att gro snarast möjligt? Jag vet att ni kan sånt här! Visste ni förresten att avokado på-förr-i-tiden-svenska har hetat advokatpäron?  Det visste inte jag. Till höger i bild skymtas förresten våra chiliplantor, som äntligen börjat ta sig.

Ätbart
En middagsfavorit på tal om avokado och chili

Skriv ut inlägg

32 kommentarer till “Odlingsblogg?”

 1. Ansibecki kl 09:39, den 2 april 2011

  Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med några knep. Däremot följer jag gärna hur det går. Har aldrig försökt mig på att odla avokado, trots att jag i det närmaste är beroende av den. Advokatpäron alltså!?
  Lycka till med odlingen! :)
  Ha en fin dag!

 2. Bambi kl 10:25, den 2 april 2011

  Jag har hört att man kan skära ett litet kryss i toppen av kärnan för att grodden ska ha lättare att komma ut fortare.

 3. Martina kl 10:28, den 2 april 2011

  Har själv inte lyckats med att få avokadokärnan att ge ifrån sig ett skott men hittade info på denna sidan: http://www.odlingstips.com/SaenAvokadokarna.htm

 4. Lena kl 11:04, den 2 april 2011

  Jag har en stor kruka som jag klämmer ner dem i. Är inte så petig, de hamnar under jord. Det tar inte mer än några veckor innan de börjar synas. Alla tar sig inte men så tävlar jag heller inte. Brukar inte heller kryssa dem med kniv. Att du inte odlar fem på en gång, alla på olika sätt. Då ser du vilken kärna som vinner av dina egna och kan tävla med den ;)

 5. Emmy kl 12:43, den 2 april 2011

  Jag vet att jag har tryckt ned kärnorna i jord bara. Har ingen aning om hur lång tid det tog innan kärnorna grodde, men jag minns iaf att någon frukt blev det aldrig.

 6. katarina kl 15:27, den 2 april 2011

  Jag har själv lyckats 3 st avocado att gro och växa. Den första finns nu i min mammas växthus i Skåne och den växte sig flera meter.
  Avocado nummer 3 finns i min lägenhet, den är i dagsläget ca 50 cm och kommer inte skjuta i helgen igen förrän det blir solsken utomhus. Jag planterade den i februari 2010 och det dröjde… hmmm säkert två-tre månader innan något hände. En dag stack litet skott från kärnan upp. Lycka! Sen gick det snabbt.
  Så nu till saken: hur gjorde jag? Jag satte ner en avokadokärnan i jorden, så att cirka halva kärnan täcktes av jord. Sedan vattnade jag en gång i veckan. Det räcker.
  Så mitt tips är att hoppa över det sättet som du visar på bilden, det har jag försökt med tidigare och det funkar inte alls.
  Lättaste sättet funkar alltid bäst! Lycka till!

 7. katarina kl 15:28, den 2 april 2011

  skjuta i höjden menar jag såklart :)

 8. Sannas Goda kl 16:07, den 2 april 2011

  Spännande tävling =)

 9. Sofie / Mumsfillibaba kl 17:01, den 2 april 2011

  Ingen aning. Spännande utmaning. Jag håller tummarna. Ska bli spännande och se vad som växer upp!

 10. Linn @ ICA SmartStudent kl 17:08, den 2 april 2011

  Ohh, ser ju spännande ut det där. Odlade själv ett passionsfruktträd vid tolv års ålder och det växte och blev tre meter högt (nåja, en meter var det) och jag döpte det till Pasha. Pasha avlded tyvärr av uttorkning efter nio månader. Ser fram emot att följa ditt träd.

 11. tina kl 18:11, den 2 april 2011

  Ansibecki: Advokatpäron! :-) Tack!

  Bambi: Smart, så långt tänkte jag inte!

  Martina: Tack för länktips, ska lusläsas!

  Lena: Spetisga delen uppåt, eller? Smart med flera, frågan är om det är fusk? Hm. :-)

  Emmy: Helt under jord?

  Katarina: Flera meter!? :-O Den får nog åka i jorden direkt, med det resultatet måste du gjort rätt. Vilken sida upp, den spetisiga? Kryssade du kärnan?

  Sanna: :-)

  Sofie: Ja!

  Linn: Haha! Pasha, tack för tipset, jag ska nog döpa mitt träd med! :-D

 12. Louise kl 19:05, den 2 april 2011

  Har faktiskt alldeles nyss testat på flera varianter på avokadoplantering och märkte att det lättaste sättet var att först skära av ett par cm av toppen på kärnan, torka den i rumstemperatur ett par dagar, sätta den i vatten (så som du gjort på bilden) i max en vecka – om du har tur groddar den sig snabbt! Och sedan plantera och vänta…
  Har nu ett träd på gång som tog ca 3 veckor från att jag började proceduren till att man såg hur det började komma upp något! Lycka till :)

 13. Lena kl 19:56, den 2 april 2011

  Spetsiga delen uppåt, just som våra näsor :)
  En av mina är en halvmeter och två andra bara skott. Avokado alltså, inte näsor. Har nyss dödat ett par. Ja, oavsiktligt såklart. För lite vatten.

 14. Johanna kl 20:31, den 2 april 2011

  Kolla min avokado! http://instagr.am/p/CwT_9/?ref=nf
  Tog kortet idag!
  Jag har tidigare lyckats odla upp en 1,5 m lång avokadoplanta (dock kommer de ju aldrig kunna frukt om man inte har ett vinteruppvärmt växthus), tycker att det är en väldigt vacker växt. Knepet är nog att ha tålamod. Jag lät min kärna torka ett tag innan jag satte den i vatten, och det funkade ju!
  Lycka till!

 15. Johanna kl 20:36, den 2 april 2011

  ..Ett sätt som jag vet är bra är att sätta en genomskinlig plastpåse runt kärnan och vattenbadet, vilket ger värme, fuktighet och därmed en utomordentlig växthuseffekt!

 16. egidija kl 20:51, den 2 april 2011

  I put avocado directly to the soil. it take about 3 – 4 weeks to sprout.
  this one is about 3 years old…
  http://www.tinginiai.com/images/stories/dscf8533.jpg

 17. Agnes kl 23:12, den 2 april 2011

  Jag är helt ny här och lämnar ett inte helt okontroversiellt förslag som första kommentar; läs Charlotte Roches ”Våtmarker”. Boken handlar en del om uppdrivning av avokadokärnor men mer om annat. Du får odlingstips och en annorlunda läsupplevelse i samma. Lycka till med avokado-odlingen och tävlingen och hej från mig!

 18. Malin kl 06:57, den 3 april 2011

  Jag brukar stoppa ned min kärna direkt i ganska blöt jord i en plastpåse och lägga den i fönstret, då går det på ett huj! Man får dock vara där och kika lite då och då så att det inte är för fuktigt eller för torrt. Lycka till!

 19. katarina kl 14:35, den 3 april 2011

  Ja, precis den spetsiga kärnan ska vara uppåt. Jag varken kryssar eller torkar kärnan innan jag stoppar den i jorden. Sätt den i jorden direkt, placera den så att den för mycket solljus och hoppas på det bästa. Så fort solen värmer och kastar massa ljus på den kommer den förhoppningsvis att sätta fart :)

 20. Eva kl 19:37, den 3 april 2011

  För många år sedan skar jag ett kryss i en avokadotopp (spetsiga änden) och stoppade den i jord så att det nästan täckte.
  Sedan hände ingenting..
  Och ingenting…
  Och ingenting…
  MEN, till sist grodde den lille rackaren och så småningom kom ävenså ett par blad.
  Och de växte sig stora och starka, ett par decimeter i alla fall.
  Sedan dog de!
  Avokadokärnor är alltså opålitliga rackare som man icke ska ge sig till att slå vad om!
  Tycker Eva

 21. KarinW kl 20:36, den 3 april 2011

  Ha ha nu ska jag nog sova för jag tyckte det var ett brunt hönsägg! Blir spännande att följa men jag har inga tips tyvärr, håller tummarna!

 22. tina kl 21:03, den 3 april 2011

  Lousie: Skärna i kärnan! Det vet jag inte om jag vågar! :-)

  Lena: Haha, jag skrattade gott åt din kommentar imorse.

  Johanna: :-O Det ser ut som en bakpotatis! Påse-knepet låter spännande. Herremingud vad med avokadosar jag måste äta om jag ska hinna med och testa alla olika knep!

  Egidija: Beautiful! And i like the blue pot!! :-D

  Agnes: Tack för avokado- och lästips! Kul att du lämnar en kommentar, välkommen till picki vetja!

  Malin: Ska provas! :-)

  Katarina: Hoppas, jag ska prova jordvarianten med!

  Eva: Haha, eller så är det dig jag ska slå (avokado-)vad med. :-)

  Karin W: Haha! Kolla in Johannas länk ovan, den tycker jag ser ut som en bakpotatis. Kram och gonatt vetja! :-P

 23. evaö kl 18:46, den 4 april 2011

  Vad kul att ni odlar både avokado och chili, precis samma odling här hemma hos oss =) Avokadoodlingen har dock pågått ett tag och den har redan fått klippas/kapas ett par gånger då den mer eller mindre tar över rummet (den får väldigt stora blad och växer snabbt). Våran gillar näringsrikt vatten/jord och massa sol! Chiliplantorna har just kommit upp så snart är det väl dax att plantera isär dem. Lycka till!

  Karl: Allt väl på nya arbetsplatsen?

 24. tina kl 20:24, den 4 april 2011

  Eva: Wow, jag vill också ha en avokado som mer eller mindre tar över hela rummet, kul! :-)

 25. Viktoria kl 22:31, den 4 april 2011

  Här är min avokadoväxt, som säkert låg och lurade ett par månader innan den kom upp: http://kardemums.blogspot.com/2011/02/jag.html. Jag bara la den i jorden. Lenas tips var bra om du satsar på att vinna: prova lite olika trix på flera kärnor.

  Själv fick jag två magiska rosenbönor av grannarna idag. De ska ligga i blöt till i morgon, sen är det tävling om vem som får längst (eller snyggast?) rosenböna i vårt hyreshus.

 26. tina kl 22:48, den 4 april 2011

  Viktoria: Det får nog bli så, kärna nr 1 ligger kvar och balanserar i vattenglaset, idag åkte kärna nr 2 ner i jorden. :-)

  Rosenböna brukar vi odla på vår balkong. Den är kul för att den 1) växer så fort att man såhär i början ser skillnad från dag till dag, och 2) den chockrosa färgen när man öppnar bönskidorna i slutet av sommaren. Hoppas era blir längst OCH snyggast!
  :-D

 27. Lena kl 21:00, den 5 april 2011

  Deltävlig då: Hur många avokadokärnor kan vi skicka till Pickipicki innan hon skriker?
  Nä, men lite röror, soppor och sallader så är du i hamn. Ha en avokadovecka? Man kan ju ha lingonvecka så … :)

 28. tina kl 21:07, den 5 april 2011

  Lena: Haha, ja, alla avokadokärnor är välkomna att postas hem till mig! :-)

 29. KarinW kl 21:19, den 7 april 2011

  :)))) det här blir kul att följa!

 30. tina kl 21:53, den 7 april 2011

  Karin: :-) Än har inget grott!

 31. 5 månader senare | pickipicki kl 08:36, den 29 augusti 2011

  [...] början på april efterlyste jag era bästa få-avokadokärna-att-gro-tips. Det var en vadslagning med några kamrater om vem som först skulle lyckas med detta. Häromdan [...]

 32. Min advokadoplanta « underbaranyheter kl 13:20, den 20 februari 2012

  [...] finns inte. Jag la en avokadokärna i vatten för flera månader sen, men den verkar inte ta sig. Nu har jag googlat runt och hittat lite tips. Hittade en matblogg som ser väldigt trevlig ut som även tog upp hur avokadokärnor blir till träd. http://www.pickipicki.se/2011/04/odlingsblogg/ [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen