Havtornssåsen

den 19 oktober 2011, kl 08:17

Att det lilla mirakelbäret havtorn inte är som alla andra bär, kan knappast ha undgått den som en gång smakat. Antingen gillar man smaken, eller så gillar man den inte alls. Med ambitionen att vitaminchocka bort hösttröttheten dukade vi upp till havtornsfrossa i det röda köket igår kväll. Det tillverkades råsaft och på råsaften gjorde vi sedan allt från smoothie till frukostdryck och en prima sås till lax. Idag vaknar jag upp till havtornsbaksmällan och det bränner lite i halsen, men det var det värt. Såsen till fisken är förresten toppengod, och oväntat snäll i smaken.

Havtornssåsen
Sjud 2 dl creme fraiche och 0,5 dl havtornsråsaft (köp råsaften, eller pressa färska/frysta bär i en finmaskig sil)  på svag värme i en kastrull. Smaka av med 1 krm salt, 0,5 krm svartpeppar, 0,5 pressad vitlöksklyfta och 0,5-1 tsk honung. Servera fisken till ugnsbakad lax och rostade rotfrukter.

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “Havtornssåsen”

  1. TinaGustafsson.com kl 08:51, den 19 oktober 2011

    Jag har aldrig provat att laga något med havtorn så nu är det dags! :-)

  2. Hanna kl 11:56, den 19 oktober 2011

    Alltså jag måste erkänna: Jag har aldrig smakat havtorn (mig veterligen), hur smakar det?

    Hoppas baksmällan går att kurera snabbt!

  3. Kim kl 21:23, den 19 oktober 2011

    Är inte havtorn ett sådant bär som först ingen visste fanns och sen pang, så fanns det överallt! Kan det gå trender i bär?
    Aaanyway, jag gillar havtorn, gärna i en chokladpralin. Yum.

  4. Mårtenssons kök kl 22:10, den 19 oktober 2011

    Så in i hoppsan gott med Havtorn. Vi brukar köpa Kiviks Musteris Havtornsjuice och frossa på när suget sätter in. Tyvärr har vi aldrig lyckats hitta havtorn att plocka även om sökandet har varit flitigt… Men än har vi inte gett upp hoppet!

  5. Katja kl 23:42, den 19 oktober 2011

    Spännande sås…det får vi testa!

  6. tina kl 09:28, den 22 oktober 2011

    Tina: Hurra!

    Hanna: Ja, hur smakar det? Jag brukar alltid säga att ingenting smakar som havtorn, så det är svårt att beskriva smaken. Det smakar mycket, det smakar inte sött, det smakar friskt och inte bara surt. Nä, jag kan helt inte beskriva smaken. Du måste nog smaka! :-D

    Kim: Det kan visst gå trender i bär. Havtorn var smaken på Blossaglöggen för några år sedan, det var nog havtornets storhetstid.

    Mårtenssons kök: Kom hit så ska jag visa var havtornen växer!

    Katja: Japp!

  7. Paula Engström kl 08:43, den 6 februari 2016

    Havtornsodling med självplockning finns utanför Borås.
    Så gott. <3

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen