Höstkyckling med ugnsrostad pumpa

den 2 november 2011, kl 09:00

Det närmaste firande av halloween vi kommer den här veckan, är att vi fyllt det röda köket med pumpor som nu betas av en i taget. Vi äter pumpor på längden och tvären och än så länge har åtminstone inte jag ledsnat. Men det är ju som bekant mycket mat på ett gäng pumpor och när vi blir mätta, så får vi väl helt enkelt göra tjusiga lyktor av de som är kvar. Förklaringen till vårt traditionsenliga frossande i pumpor kring halloween är förresten ett pumpatrauma som utspelade sig för fyra år sedan. Det året försökte vi förgäves komma över en pumpa och efter flera dagars letande (blod, svett och tårar) slutade det hela med att vi fick gröpa halloweenlyktan ur en paprika och göra pumpkin pie av zucchini. Ja ni hör ju, sedan dess köper vi alla pumpor vi ser såhär i halloweentider.

Hel kyckling i ugn fylld med katrinplommon
och äpple, ugnsrostad pumpa
1 hel färsk kyckling
2 äpplen
12 katrinplommon
100 g smör
rivet skal från en citron
1 vitlöksklyfta
1 butternut squash alt
(motsvarande mängd annan pumpa)
rapsolja
sesamfrön
salt och svartpeppar
1 dl grädde till skysås

Skölj kycklingen och torka av den försiktigt med hushållspapper. Rör ihop rumsvarmt smör med rivet citronskal och vitlök. Stick in fingrarna försiktigt under skinnet, tryck in kryddsmör under och utanpå skinnet. Dela äpplen i klyftor och fyll kycklingen med äpplen och katrinplommon (även citronen kan halveras och stoppas in i kycklingen. Stoppa även in några katrinplommon under skinnet på kycklingen. Salta och peppra. Tillaga kycklingen i en ugnsform i 200 g i ca 80 min (mitt i ugnen). Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80 grader. Skala och dela pumpan/squashen i stora bitar. Ringla över olja, sesamfrön och generöst med flingsalt. Rosta pumpan i ugnen tillsammans med kycklingen de sista 15-20 min. Häll skyn från kycklingen i en kastrull på medelvärme, vispa ner grädde och smaka av med svartpeppar och ev lite salt.

Fler pumparecept på picki
Pumpasoppa med smak av Indien
Pumparisotto med getost
Polentapanerad getost med pumpapuré och smörfrästa grönsaker

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Höstkyckling med ugnsrostad pumpa”

  1. Fröken Dill kl 10:19, den 2 november 2011

    Perfekt med pumparecept, jag har tre härliga hemodlade som väntar på uppätning!

  2. Hanna kl 11:35, den 2 november 2011

    Mums, så gott. Satt just och funderade på vad jag kunde servera butternut till, och där löste du problemet. Tackar! *niger*

  3. Tove /Det Goda Livet kl 18:27, den 2 november 2011

    Åh vilket bra recept…jag som har en egenskördad butternuttpumpa i jordkällaren.

    Letade efter ett recept med kyckling, då jag lyckades få tag på en hel färsk igår. Här i småstan är det som skattjakt att lyckas hitta en ekologisk kyckling. De affärer som har köper bara in jättelite åt gången.

    Sådana där fabrikskycklingar som lever i misär och sopas upp med sopmaskin har jag inte samvete till. Nötkött kan kännas ok ändå, vi har av traditionen ganska god djurhållning av nöt i sverige. Men konventionellt uppfödd kyckling…det är snudd på djurplågeri att äta den skulle jag våga påstå.

  4. Helena mitt i smeten kl 18:45, den 2 november 2011

    Den där kycklingen ser riktigt god ut! Ska absolut prova ditt recept när jag har mer än en halvtimma över för att laga mat på. Hoppas inte det dröjer alltför länge bara.

  5. Lina kl 19:42, den 2 november 2011

    Jag måste prova kycklingen så fort jag får tid! Den ser väldigt smarrig ut! Faktum är att jag vill prova alla dina recept! :)Jag bloggar också om mat. Kolla gärna in min blogg (http://nudlardeluxe.blogspot.com/)

  6. tina kl 20:41, den 2 november 2011

    Fröken Dill: Åh, lyllos dig!

    Hanna: Butternut är min favorit, hoppas du gillar kycklingen!

    Tove: Du har så rätt i det du skriver om kycklig. Men det enda jag ser är ordet j-o-r-d-k-ä-l-l-a-r-e. En egen jordkällare! Herremingud vad avis jag blir! :-O

    Helena: Det fina med mat som står länge i ugnen är att man kan göra annat under tiden. Men det hjälper ju visserligen inte om man är hungrig när man börjar. ;-)

    Lina: Prima blogg du har, bokmärkt!

  7. Moma kl 22:17, den 2 november 2011

    Men JA TACK! Det ser fantastiskt gott ut, jag älskar kyckling och butternut! Jag äter kyckling så ofta att min mamma är orolig över att det ska växa ut vingar på mig :-)

  8. Plommonet kl 09:32, den 3 november 2011

    Jag har ätit rostad pumpa både till höger och vänster det senaste – jag fick ju två pumpor (varav en var en monsterpumpa!) av en vän som jag jobbar på att äta upp. Men, vilka typer av pumpa har du hemma i röda köket? De jag har är mycket ljusare i köttet (mer åt squashhållet) och blir mer vattniga när de tillagas – har du stött på någon sån än i pumpafrossan?

  9. Tina kl 09:40, den 3 november 2011

    Moma: Haha, det skulle se ut det!

    Plommonet: Jag brukar ugnsrosta en pumpa av det fastare slaget, så som exvis butternut squash. Medan pumpor som inte är lika fasta i köttet, den klassiska halloween-/jättepumpan passar bättre att göra soppa av.

  10. Alexandra - kärlek på tallrik kl 15:26, den 4 november 2011

    åh, härligt med pumparecept, alltid kul med inspiration <3 Nu äter ju inte jag kyckling, men vadå då, jag tror på den ungsbakade pumpan i alla fall ;)

  11. tina kl 20:36, den 6 november 2011

    Alexandra: Det är det fina med recept, man plockar det man gillar/äter, och sen låter man bli resten! Tur att det inte är tvång på att följa recept! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen