Vad nutritionisten äter till frukost

den 20 november 2011, kl 20:40

När till och med farmorn skickar ett mail och frågar om bloggandet har gått i stå, är det lika bra att räcka upp handen och säga som det är. Mat- och sovklockan är satt ur spel och pickipicki har dragits med i fallet. Men, jag kan ju trösta er med att berätta att jag har ätit kärleksmums till frukost två dagar i rad, så rasar i vikt gör jag icke. Kärleksmums är för övrigt mitt favoritfika (vid närmare eftertanke är det nog enbart nybakade kanelbullar som kan ställa upp som motståndare i den matchen). Eftersom jag vågar utnämna mig själv till rutinerad kärleksmums-ätare så är jag mallig nog att bjuda på mina tre bästa knep. 1) Ju mer kaffe i glasyren desto bättre 2) Ju mer kokos som pynt desto bättre och 3) Ta ut kakan 3 min för tidigt, då blir den precis så kladdig att folk ofrånkomligen kommer att fråga dig: men-du-vad-är-det-här-för-fint-recept-egentligen?

Kärleksmums i långpanna
250 g smör
5 dl socker
5 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjölk

Glasyr
100 g smör
5 dl florsocker
4 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl kallt (starkt) kaffe
massor med kokosflingor

Smält smör. Vispa ägg och socker fluffigt, sila ner torra ingredienser i smeten. Rör ner smöret som fått svalna. Häll smeten i en plåt med pakplåtspapper. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i 20 min (ta gärna ut kakan redan efter 17 min, så blir kakan finfint kladdig). När kakan svalnat, rör ihop glasyren. Toppa med kokosflingor.

Skriv ut inlägg

23 kommentarer till “Vad nutritionisten äter till frukost”

  1. anna kl 21:26, den 20 november 2011

    Heja farmor! <3

  2. Moma kl 21:34, den 20 november 2011

    Phu, då vet jag, likt Farmorn, blev jag lite orolig att du dukat under av studierna! Men nu ser jag ju att du hunnit med både bak och kalas, fint!

  3. Mårtenssons kök kl 21:52, den 20 november 2011

    Jaha du, det var väl ingen dålig frukost… Tur du har en farmor som håller koll på dej:)

  4. Fröken Dill kl 22:20, den 20 november 2011

    Det smaskiga bakverket brukade vi ofta baka när jag gick på fritids som barn.. Underbart gott, vilken tid som helst på dagen.

  5. Plommonet kl 22:36, den 20 november 2011

    Ofta gäller devisen ju kladdigare – desto bättre! speciellt när det gäller kakor med choklad! Jag skulle göra en kladdkaka till en filmkväll förra veckan, men den blev till min besvikelse nästan fluffig. =/ För all all del god kaka… men inte riktigt som den borde ha varit! Har du något favoritrecept på kladdkaka att rekommendera? :)

  6. Tina N kl 23:25, den 20 november 2011

    Härligt att se att även en hälsofreak, som Du kan äta en syndig frukost… ;)

  7. Katarina kl 02:02, den 21 november 2011

    Ja, mockarutor är väldigt gott! Bra tips att ta ut kakan 3 minuter för tidigt!

  8. Katja Dzepovska kl 10:59, den 21 november 2011

    Nåja, man lever ju bara en gång :-) för kärleksmums är ju bara såå gott.

  9. Hanna kl 12:29, den 21 november 2011

    Hihi, ingen dålig frukost. :)

  10. Loba kl 15:33, den 21 november 2011

    Choklad är bra mat! ;)

  11. The Cheap Gourmand kl 16:46, den 21 november 2011

    Haha, jag skrev också alldeles nyligen om fiffi-rutor som min sambo vill kalla dem! Vilken härlig frukost =) Kan tipsa om att, om man kan och har möjlighet, blir det riktigt gott att använda sig av espressokaffe i glasyren, som ytterligare en extra kick!

    / Jessica

  12. Kim kl 20:15, den 21 november 2011

    Frukost är dagens viktigaste mål sägs det ju, så varför inte äta den godaste då? En bra start på dagen!

  13. tina kl 21:37, den 21 november 2011

    Anna: Heja, heja!

    Moma: Ibland behöver man kompensera minuskontot med fika och kalas. :-)

    Mårtenssons kök: ;-)

    Fröken Dill: Sant!

    Plommonet: Nä, det har jag inte. Har inte heller kommit över det ultimata receptet ännu. Det äts otippat lite kladdkaka i det här hushållet och när det väl blir av så brukar det bli olika recept. Men, jag gillar att gömma lingon i kladdkakesmeten, fint med lite syrligt mot det mäktiga. Hör av dig när du har kommit över det-bästa-kladdkake-receptet.

    Tina N: Hälsofreak var länge sen, om det ens någonsin varit. :-)

    Katarina: Mockarutor! Kärt barn har onekligen många namn!

    Katja: Sant!

    Hanna: Eller så var det just vad det var, definitionsfråga. :-)

    Loba: :-D

    The Cheap Gourmand: FIFFIRUTOR, hihi. Ja, ju starkare kaffe desto bättre, sant!

    Kim: Inte helt dumt tänkt ändå!

  14. Carro kl 07:47, den 22 november 2011

    Hej! Första gången jag kommenterar, trots trogen läsning (: Jag tänkte passa på att ställa en fråga till experten om du hinner fundera på svaret mitt i pluggandet. Det är så att jag nyligen landat i en lägenhet utan ugn och minns att ni i pickipickihemmet var i samma situation för en tid sedan. Så på tal om mockarutor som i teorin verkar vara den perfekta kakan att baka i micron eftersom man ska täcka den tråkiga ytan med världens bästa kaffeglasyr; finns det något bra sätt att översätta baktiden till microvågor? Har du någon kvalificerad gissning? Förövrigt instämmer jag heja farmor! & livet är kort – ät efterrätt först!

  15. Emmy kl 09:47, den 22 november 2011

    Mina barn hade blivit överlyckliga om de fick äta frukost med dig ;-)
    Jag lyckas aldrig med mina kärleksmums… Så jag ska testa dina tre knep! Eller lägga in en beställning :-)

  16. Ann-Louise kl 10:30, den 22 november 2011

    Det är bara att instämma att kärleksmums är så gott! Tidigare hatade jag kokos – förutom just på kärleksmums och jag vågar faktiskt påstå att det är den som jag har att tacka för att jag numera är kokosfrälst.

  17. tina kl 18:58, den 22 november 2011

    Carro: Åh, ugnslös din stackare! Vi har faktiskt ingen mikro, så jag kan dessvärre inte hjälpa dig där. Fast jag kan tipsa om loppisar, där brukar laga-mat-i-mikrovågsugnsböckerna-1-2-3-9-10 osv stå på rad, hihi. Skämt å sido så lär man sig många prima saker att göra i stekpanna. Här kommer några tips:
    1) Stekpannescones: http://www.pickipicki.se/2009/03/stekpannescones-med-kardemumma-och-kanel/
    2) Quesadillas i alla möjliga varianter: http://www.pickipicki.se/2010/12/trolla-med-julmatsrester/ http://www.pickipicki.se/2008/10/quesadillas-med-het-kikartsfyllning/
    3) Äggakaka istället för tjockpannakaka i ugn: http://www.pickipicki.se/2009/11/hej-skane-det-har-gor-vi-om/
    4) Istället för smulpaj: http://www.pickipicki.se/2011/10/efterratt-pa-rekordfart/
    Lycka till som ugnslös!

    Emmy: Dom är välkomna, barnen alltså, ja du med!

    Ann-Louise: Kan bara instämma, kärleksmums fick mig att börja äta kokos!

  18. Enkakaiugnen kl 19:06, den 22 november 2011

    Vila bra tips, de ser supergoda ut! Gjorde faktiskt precis såna här i helgen, men gjorde saffransglasyr på dem, inte helt fel :) Ska dock börja ta ut dem tidigare nu!

  19. tina kl 21:17, den 22 november 2011

    En kaka i ugnen: SAFFRANSGLASYR! Jag tror jag dör vad gott!

  20. Fatih kl 22:22, den 22 november 2011

    Ser ut att vara riktigt gott! :)

  21. tina kl 22:24, den 22 november 2011

    Fatih: Haha, så du har hittat hit! Jag får passa mig så att inte besöksräknaren slår i taket!

  22. Alexandra - kärlek på tallrik kl 23:38, den 23 november 2011

    Tänk om jag också vore nutritionist och kunde äta sådana här underbaringar till frukost ;) Eller det kanske inte bara är reserverat för er? Måste också oooha och aaaha lite över det fina fatet du serverar på – superfint!

  23. tina kl 20:20, den 24 november 2011

    Alexandra: Hehe! Iittala!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen