En persisk kock i det röda köket!

den 22 april 2012, kl 08:32

Många är gångerna jag frågat Faridé om recepten på hennes persiska maträtter. Hon skrattar alltid, ruskar på huvudet och säger att recept det vet hon inte vad det är. Igår tog jag dock chansen och tog rygg på henne i köket. Innan något åkte ner i bunke eller kastrull fångade jag upp det i ett måttredskap och antecknade. Likaså klockade vi allt. Därför tror jag mig numera veta hur man lagar Faridés kyckling i saffran- och tomatsås, likaså det goda riset pyntat med saffran och berberis och med en knaprig skorpa i botten. Cornflakes är förresten tricket till att få till skorpan i botten på riskastrullen. Nu vet vi.

Faridés kyckling i saffran- och tomatsås
900 g färsk kycklingfilé
1 gul lök
vatten
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk gul curry
1 tsk senap
1 msk smör
2 msk tomatpuré
0,5 lime
1 tsk salt
knappt 0,5 tsk saffran i socker
(saffran som mortlats med en sockerbit)

Skala och dela löken. Lägg löken tillsammans med kycklingen i en stor kastrull. Täck med vatten, tillsätt curry och gurkmeja. Låt koka under lock i ungefär 20 min. Under tiden: rör ihop senap, smör, tomatpuré och limesaft i en bunke. Tillsätt därefter buljongen från kycklingkoket i bunken, samt 1 tsk salt och 0,5 tsk saffran. Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Häll över såsen. Ställ in i ugn 200 grader och låt stå i 40-45 min ungefär. Smaka av med mer salt. Servera med riset.

Ris på persiskt vis
Lägg 5 dl basmatiris i blöt. Koka därefter riset enligt anvisningar på paketet, ta av riset innan det är färdigkokt. och sila bort vattnet. Tillsätt 1 dl vatten tillsammans med 1/4 dl olja i botten på riskastrullen. Bred ut ett tunt lager cornflakes i botten på kastrullen. Häll över riset. Svep in kastrullocket i en kökshandduk och lägg locket på kastrullen. Låt riset koka klart. I en annan kastrull, värm berberis tillsammans med lite olja och saffran. Rör sedan ner lite av riset här så att det blir gult. När riset är färdigkokt lägg upp det på ett fat och toppa med berberis och det saffrnsgula riset. Servera cornflakesskorpan vid sidan om.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “En persisk kock i det röda köket!”

  1. Johanna kl 09:12, den 22 april 2012

    Faridés mat går inte av för hackor! Tack för att du dokumenterar hennes färdigheter så vi andra åtminstone kan försöka laga lika gott.
    Men nu till nåt annat; måste tipsa om förra numret av Forskning och Framsteg med tema Maten: http://www.fof.se/tidning/2012/2 Jag hittade den hemma hos mamma och pappa i helgen och fann den mycket läsvärd.

  2. sofie mumsfillibaba kl 09:52, den 22 april 2012

    Vackert!!

  3. Kim kl 13:18, den 22 april 2012

    Ey vad spännande. Jag stod och fingrade på ett paket berberis i affären häromsistens… kanske får ta med påse hem nästa gång.

  4. Moma kl 18:07, den 22 april 2012

    Åå, så gott, inget ris blir så luftigt och gott som det persiska, och tadig (stavas det så?)en liten delikatess i sig!

  5. tina kl 20:41, den 22 april 2012

    Johanna: Spännande läsning, tack fina du!

    Sofie: Ja fint var det, och gott!

    Kim: Ja det tycker jag! :-)

    Moma: Japp!

  6. Hanna kl 13:34, den 23 april 2012

    Har nog aldrig ätit persiskt, men gott ser det ut! Ska absolut testa. :)

  7. tina kl 17:52, den 23 april 2012

    Hanna: Persisk mat är prima, färgglad och smakrik!

  8. Fröken Dill kl 14:39, den 24 april 2012

    Persisk mat är verkligen en nyupptäckt som jag gjort de senaste åren! Underbart gott, både den man köper färdig (finns en persisk deli nära mig) och den man lagar själv. Tack för nya spännande tips!

  9. Sanna kl 16:00, den 24 april 2012

    Oj vad härftiga färger! Jag har länge velat testa just persisk mat. Det verkar väldigt gott och annorlunda.

  10. tina kl 17:54, den 24 april 2012

    Fröken Dill: Lyllos dig med persisk deli nära, det skulle jag också vilja ha.

    Sanna: Färggrant och smakrikt!

  11. Helena kl 14:53, den 25 april 2012

    Ikväll blir det detta fina kycklingrecept! Låter jättegott!
    Men det blir klurigt när det står senap – valet mellan dijon eller hederlig svensk känns särskilt givet i persisk mat. Och är det svensk som menas, så finns det ju också så många olika; grovmalen, stark, söt osv. Vilken blir bäst? Kanske bara en smaksak, inte vet jag – jag lagar så sällan persiskt :-)
    Tror jag kör på dijon idag…

    Fin blogg du har!!!

  12. Helena kl 14:54, den 25 april 2012

    Haha – ja, alltså INTE särskilt given i persisk mat…

  13. tina kl 19:30, den 25 april 2012

    Helena: Såg det här lite sent, i vår blev det också dijon. :-)

  14. Helena kl 19:58, den 26 april 2012

    Tack Tina! Kycklinggrytan blev så god! (Nöjde mig med basmatiris till…) Jag kunde inte låta bli att ha i lite vitlök i buljongen också, sen blev det sambal oelek vid serveringen och en klick yoghurt högst upp. Supersmarrigt! Och om möjligt ännu godare idag när den var med till jobbet i matlådan… Rekommenderas!

  15. tina kl 20:08, den 26 april 2012

    Helena: Hurra, vad kul! Tacka Faridé! Och tack själv för att du tittar in och berättar. :-D

  16. Millan kl 09:17, den 29 april 2012

    Så snyggt och gott det ser ut!

  17. tina kl 15:43, den 29 april 2012

    Millan: :-) Faridé hon kan!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen