En fin försommarhelg

den 27 maj 2012, kl 22:50

Den här helgen har varit så fin att jag helst av allt vill stoppa ner den i en liten ask för att kunna plocka fram snart igen. I fredags invigde vi Messobs uteservering för säsongen, äntligen får man väl lov att säga då det var systerns och min kusinjulklapp. I lördags gick världens finaste pärla igenom besiktningen och vi fotade allt från mat till ett fint brudpar. Sen avslutade vi kvällen med varsin mojito för att fira att myntakvinnan är tillbaks på torget igen. Söndagen bjöd på rapsfält, årets första badutflykt och grillmiddag. Ja ni hör ju, försommaren är den allra bästa tiden. Vet ni förresten hur man stannar tiden här och nu? Man kokar syrénsaft till dom stora och rabarbersaft till dom små, sen stoppar man saften i frysen. Den som spar han har försommaren kvar när det kommer tuffare tider.

Rabarbersaft
1,5 kg rabarber
5 dl vatten
5 dl socker

Skölj rabarbern och skär i centimetertjocka bitar. Lägg i en stor kastrull och koka upp tillsammans med vattnet. Låt småkoka under lock tills rabarbern är mjuk, ca 10-15 min. Sila genom duk. Rör ner sockret och låt koka upp på nytt så att sockret löser sig. Frys saften och plocka fram när den ska drickas. Den som vill ha saften i kylskåp tills den dricks upp kan tillsätta 1 krm natriumbensoat tillsammans med sockret för bättre hållbarhet.


Ingen poesi är så vacker som knallgula rapsfält

På gräsmattan bjöds det på grillat till middag och Pimm’s i glasen

Grannens kjol måste förresten ha haft något otalt med vår grill, oklart vad.

Fler recept
Syrénsaft
Pimm’s

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “En fin försommarhelg”

  1. anna kl 23:03, den 27 maj 2012

    Bästa helgen!!

  2. tina kl 23:10, den 27 maj 2012

    Nästa helg tar vi brännbollskampen, visst? Jag har redan börjat samla mitt lag!

  3. Kusin Carl kl 00:43, den 28 maj 2012

    Tack för julklappen, var väl värd väntan :)

  4. Sofie kl 06:26, den 28 maj 2012

    Vill också ha en liten burk med denna tiden. underbart. ska koka rabarberpaj idag! Funderar på att testa syresaft också.

  5. Josefine kl 16:13, den 28 maj 2012

    Kära Pickipicki! Jag vill bara säga hur fantastisk jag tycker din blogg är. Ja, jag menar verkligen fantastisk. Dina härliga bilder och orginella recept får det att riktigt vattnas i munnen på mig varje gång jag tittar in här. Men framför allt trollbinder du mig med dina välskrivna texter. Jag kunde nästan känna smaken av rabarber och doften av rapsfält när jag läste detta. Tack!

  6. tina kl 17:22, den 28 maj 2012

    Carl: Vilken tur! :-)

    Sofie: Rabarberpaj vore fint, har inte hunnit med att äta någon sådan i år.

    Josefine: Tusen tack, en sådan fin kommentar gör hela min dag. <3

  7. Mikaela kl 19:54, den 28 maj 2012

    Måste först säga att jag tycker att du har en underbar blogg som både inspirerar och är trevlig att se på! Liten fråga angående både syrensaften och rabarbersaften…hur mycket spär du ut den med vatten då den ska drickas?

  8. Anna/Frostrosor kl 20:19, den 28 maj 2012

    Ja, ljuva helg! Ljuva bilder också! Och underbar KOFF-back! Vill ha!

  9. Sara på Vardag.nu kl 20:37, den 28 maj 2012

    Synd att grilla en så fin kjol! Syrensaft låter spännande! Det vill jag gärna ha recept på :)

  10. Kim kl 21:22, den 28 maj 2012

    Fin är bara förnamnet!
    Jag funderade på det här med rapsfält idag faktiskt. Finns det bara i Skånetrakterna? Isåfall varför? hmmmm

  11. Amy's piece of cake kl 21:49, den 28 maj 2012

    Så fina bilder och visst är rabarbersaft bara så gott!

  12. tina kl 22:08, den 28 maj 2012

    Mikaela: Det är nog en smaksak. I det här hushållet spär jag all saft, medan C knappt späder någon hemkokt saft överhuvudtaget. Men om vi säger såhär, rabarbersaften kan man späda lite lagom, syrénsaften vill man definitivt späda. Dagens oklaraste svar? ;-) Tack förresten för fint beröm!

    Anna: Den fina, fina backen är dessvärre inte min. Men så fort jag ser den måste jag (tjuv-)låna och fota. :-P

    Sara: Du hittar länken till receptet längst ner i det här inlägget. Håller med förresten, synd på en så fin kjol, men tur att inga ben brann upp!

    Kim: Nä, rapsfält finns nog lite här och var. Men många fler rapsfält i Skåne eftersom Skåne mest består av plattmark. Skogen som brer ut sig i övriga landskap må vara fin, men där växer ju dessvärre ingen raps.

  13. Josefina kl 00:09, den 29 maj 2012

    Vad törstig jag blev nu … rabarbersaft är himmelriket på jorden. Vilka fina, vackra, somriga bilder. Kram.

  14. Hanna kl 11:34, den 29 maj 2012

    Vilken toppenhelg!

  15. Emilia kl 14:15, den 29 maj 2012

    Den där koff-lådan är jag minsann lite avis på!

  16. tina kl 16:42, den 29 maj 2012

    Josefina: Kram fina du!

    Hanna: JA, toppenhelg är bara förnamnet!

    Emilia: Jag med! :-)

  17. papeppe kl 10:08, den 30 maj 2012

    Jag vet vem som äger Koff-backen!

  18. Moma kl 10:19, den 30 maj 2012

    Vilka härliga bilder! Jag fick med mig en bunt rabarber från jobbet igår, så fort jag får lite tid över ska jag sno ihop lite rabarbersaft!

  19. tina kl 23:51, den 30 maj 2012

    Papeppe: Jag med, men tills dess den åtegår till sin rätta plats nyttjar vi den till max.

    Moma: Bästa jobbet om man kommer hem med rabarber!

  20. Rebecka kl 21:29, den 12 juni 2012

    Kokade den här rabarbersaften i helgen, god var den. Jappjapp. Så god att den nästan är slut redan! :) Har en flaska kvar i frysen tillsammans med syrensaften. Nu vankas det snart ett fläderkok!

  21. tina kl 22:53, den 12 juni 2012

    Rebecka: Vad kul med saften! Ja, första fläderblomman slog ut idag! :-D

  22. #pickipickifabriken | pickipicki kl 16:22, den 19 april 2013

    [...] Många bilder blir det ju till slut, men när man utan förvarning ramlar över bakom-kulissen-bilderna i Carls mobil vet man inte om man ska skratta eller gråta. H-e-r-r-e-m-i-n-g-u-d. Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut inlägg [...]

  23. Johan E kl 21:45, den 17 mars 2014

    Jag testade receptet och det var jättegott! Här är ett annat alternativ jag hittade: http://recepttorget.se/rabarbersaft/

  24. tina kl 08:25, den 23 mars 2014

    Johan: Vad roligt att höra, tack för ditt tips!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen