En persisk köttfärspasta

den 4 maj 2012, kl 16:21

Häromdagen intog Paliz det röda köket och svängde ihop en köttfärspasta som var så långt ifrån en klassisk spaghetti och köttfärsås man bara kan komma. Gurkmeja, kanel, knaperstekt potatis i botten av kastrullen, ja ni hör ju att vi varken landar i Sverige eller Italien. Receptet kommer ursprungligen från hennes farmor i Iran och jag är både mallig och belåten över att det hittat hela vägen hem till mig. Det här gör vi om.

Paliz persiska köttfärspasta
4 port spaghetti
500 g nötfärs
1 gul lök
2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
knappt 0,5 tsk svartpeppar
1 tsk malen kanel
0,5 gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
5 msk tomatpuré
1-2 potatisar
2 msk olja

Koka pastan, häll av vattnet när pastan nästan är färdigkokt. Finhacka lök och fräs mjuk i olja. Ta av löken. Bryn köttfärsen, tillsätt kryddor och tomatpuré. Rör ner löken, låt koka ihop 5-10 min. Under skala och skiva potatisen i knappt 0,5 cm tjocka skivor. I botten på pastakastrullen: tillsätt 2 msk olja och fördela ut ett lager skivad potatis. Varva pasta och köttfärs ovanpå potatisen, rör om så att de blandas med varandra. Låt stå under lock (som lindats in i kökshanduk) på lägsta värme i 15-20 min.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “En persisk köttfärspasta”

  1. sofie mumsfillibaba kl 20:56, den 4 maj 2012

    Hurra! Jag köpte köttfärs idag!

  2. anna kl 07:44, den 5 maj 2012

    Oj vad gott det lät! Mera såna recept!

  3. tina kl 07:48, den 5 maj 2012

    Sofie: Hurra!

  4. Kim kl 09:14, den 5 maj 2012

    Men, både potatis och pasta, kan man verkligen göra så? ;)
    Litar helt på dig och på Paliz, för det ser ju supergott ut.

  5. tina kl 10:10, den 5 maj 2012

    Anna: Persiska? Eller varianter på spaghetti och köttfärssås?

    Kim: Man kan, tro det eller ej! :-D

  6. tina kl 10:11, den 5 maj 2012

    Förresten kan man enligt säkra källor (Paliz) laga pstan med bröd (typ tortilla) istället för potatis!

  7. anna kl 19:50, den 5 maj 2012

    Persiskt såklart..

  8. tina kl 08:06, den 6 maj 2012

    Anna: Det finns fler om du söker i sökrutan.

  9. Sanna kl 21:17, den 9 maj 2012

    Jag har länge varit sugen att testa persisk mat. Ser riktigt gott ut!

  10. tina kl 21:07, den 10 maj 2012

    Sanna: Persisk mat är gott!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen