Nyponmarmeladkoket

den 6 september 2012, kl 07:27

Nyponmarmeladkoket går av stapeln om exakt 15 min. Vill du vara med och lyssna, klicka dig vidare till P4 Morgon Uppland. Eftersom jag har varit uppe och rensat nypon halva morgonen (med klipulverkänningar) tänker jag kosta på mig att liva till det lite och skvätter därför i rosenvatten i marmeladen. Det sägs att rosenvatten ska ge vacker hy, om den lindrar klipulverkliande hud återstår att se. Oavsett vilket så är marmeladen god, om den saken råder verkligen ingen tvekan.

Nyponmarmelad
3 dl rensade nypon
1,5 msk pressad citron
4 msk vatten
ev 1 tsk rosenvatten
en bit vaniljstång
0,75 dl syltsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker

Rensa nyponen, pilla bort frön etc. Grovhacka och lägg i en kastrull tillsammans med saft från citron, vatten, rosenvatten, frön från vaniljstång, och vaniljstång. Låt koka upp och koka sedan på svag värme under lock i 15 min, rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Tillsätt socker och låt småkoka under omrörning ytterligare 5 min. Häll upp på väl rengjord burk.

Ännu fler nypon
Nyponsoppa
Att torka nypon

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Nyponmarmeladkoket”

  1. Katarina kl 08:18, den 6 september 2012

    Ja, den låter mycket god! Ha en fin dag!

  2. Sara kl 08:18, den 6 september 2012

    Nyponmarmelad, spännande!
    I Frankrike tillskriver man nyponen höga kvaliteter, till exempel ska man klara sig helt utan rynkor och bristningar om man smörjer sig med nyponolja, sâ marmelad pâ nypon borde vara en nyttig höjdare!

  3. Kerstin kl 08:55, den 6 september 2012

    Det är klart att nypon och rosor måste passa ihop, det är ju två olika stadier av samma växt!

  4. tina kl 16:00, den 6 september 2012

    Katarina: Detsamma! :-)

    Sara: Nyponolja, det låter fint det. Doftar det lite nyponsoppa tro? :-)

    Kerstin: Så sant!

  5. Karin kl 20:17, den 6 september 2012

    Nyponmarmelad låter spännande! :-)

  6. tina kl 21:40, den 6 september 2012

    Karin: Det är en annorlunda marmelad, lite tuggmotstånd, testa vetja!

  7. Lisa kl 08:48, den 7 september 2012

    Det här med att rensa nyponen (i alla fall om man har små, de stora feta vet jag inte) är helt onödigt. Jag gör nyponsoppa genom att bara snoppa nyponen, koka dem och mixa med stavmixer. Sedan sila genom vanlig kökssil. Alla frön inuti håller ihop, det blir inget kli och man slipper (nästan) allt pill. Livet är för kort för att rensa nypon!

    Det bör ju funka med marmelad och mos också…

  8. Fredagspoden! | pickipicki kl 16:51, den 7 september 2012

    [...] Världens godaste chokladtryffeltårta Nyponsoppa Surdegsbröd med nyponmjöl Nyponmarmelad Publicerad i Johan Hedberg, nypon, podcast | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  9. Podcasten som inte har något namn | Matgeek kl 16:57, den 7 september 2012

    [...] här några eminenta länkar: Godaste chokladtryffeltårtan som Tina fick på sin födelsedag. Nyponmarmelad Nyponsoppa Surdegsbröd med [...]

  10. tina kl 17:14, den 7 september 2012

    Lisa: Jo, jag gör också nyponsoppa som du, mixar och silar. Men i marmeladen ville jag ha nyponbitar i, därför rensade jag. Fast deklart, vill man göra en enklare variant kan man ju koka och sila och sen ha i färre rensade nypon. :-)

  11. Kim kl 11:47, den 8 september 2012

    Så man pillar bort allt utom själva ”köttet”? Hm, det här är sannerligen en spännande marmelad. Kanske blir det en nyponjakt senare idag.

  12. tina kl 16:10, den 9 september 2012

    Kim: Japp, man pillar bort allt utom köttet. Om man inte ska göra klipulver förstås, då behåller man allt utom köttet. ;-)

  13. Från ett bär till ett annat | pickipicki kl 16:13, den 13 september 2013

    [...] hej nypon! Nyponavsnittet på iTunes Nyponavsnittet på pickimatgeekochpoden.se Nyponrecepten Publicerad i nypon, podcast, podcasten | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen