Hjortronsafari i Hälsingland!

den 29 juli 2013, kl 15:00

När Frida skrev till mig att det var bästa hjortronåret på trettio år och att vi var välkomna förbi på hjortronsafari, då lämnade vi södra Sverige och styrde bilen mot Hälsingland. Hjortron har alltid varit som ett sagobär för mig. Ibland har jag turen att få smaka, men att köpa eller ännu hellre plocka själv har visat sig omöjligt trots regelbundna ansträngningar. Förstå då lyckan när någon lotsar en fram till myren och säger här är dom. Man tittar ner, ser några orangea bär och sen är det bara att följa hjortronstigen i all oändlighet (eller tills plocksällskapet säger att det är nog). Bären blev syltburkar som kommer att räcka i åratal och nu fantiserar jag om lyxfrukostar med varannan gång våfflor, hjortronsylt och grädde och varannan gång scones med sylt och vispad creme fraiche.

Hjortronsylt
Rensa och väg bären. Väg upp bärens halva vikt i socker och varva bär och socker i en kastrull. Låt stå ett par timmar så att bären vätskar sig. Koka upp och låt sedan småputtra i 10-15 min, rör om ibland. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar (efter du diskat burkarna, låt de torka i 100 grader varm ugn).


En miljon hjortron

Carnitas med tillhörande färggranna röror

Efter hettan på myren och ett svalkande dopp i Ljusnan bjöds vi på middag i kvällssol utanför finaste Hälsingehuset. Jag tror kocken hade färgen hjortronorange i åtanke när han tillverkade tillhörande röror.

Jonas Crambys carnitas
0,5 kg fläskkarré
0,5 l coca-cola
1 st apelsin
1 st lime
5 st vitlöksklyftor
soya
cayennepeppar
vitpeppar
svartpeppar
vitlökspulver
chilipulver
oregano
salt

Skär fläskkarrén i små bitar och gör en kryddblandning av de torra kryddorna. Massera in dem i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i soya, hackad vitlök och låt marinera någon timme eller över natten. Stek köttet, när det fått färg häll över marinaden. Häll över cola så att det täcker köttet. Fyll på när det behövs. Småkoka i minst två timmar tills köttet enkelt delar sig i trådar. Smaka av med mer kryddor efter behag.

Servera köttet med tortillas, mangosalsa (gör som Uffe, förgyll salsan med sharon och habanero), guaccamole och nachos.


Fintjej och Fridas snygga blåbärsglass

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Hjortronsafari i Hälsingland!”

  1. Fröken Dill kl 09:55, den 30 juli 2013

    Vilken spännande semester! Har faktiskt aldrig plockat hjortron, även om de faktiskt finns ett ställe nära landet. Antar att det oftast är någon annan som hinner ta de vackra bären innan jag kommer dit…

  2. mamman kl 13:36, den 30 juli 2013

    Ser framemot att smaka på varm sylt med glass

  3. Hanna kl 14:55, den 30 juli 2013

    Vilken lyx!! Underbart med ett förrådd fyllt inför framtiden :)

  4. tina kl 17:02, den 30 juli 2013

    Fröken Dill: Ja vi har verkligen haft tur med flera premiärer den här sommaren! Apropå hjortron är det kanske i år, hjortronåret, du ska ut och speja i myren?

    Mamman: Du ska få en burk!

    Hanna: Ja, verkligen. Det är nästan så att jag avundas mig själv. ;-)

  5. Plommonet kl 16:03, den 31 juli 2013

    För en som har varit kär i konceptet ”pulled pork” ända sen jag upptäckte det, så låter carnitas som en dröm! Jag ska göra nästa vecka och återkommer med recension!

    Hjortonsylt har jag knappt någon erfarenhet av. Det jag minns är en smakprov när jag var 8-9 år och att jag tyckte det var otroligt konstiga hallon. ^^

  6. tina kl 17:41, den 31 juli 2013

    Plommonet: Haha, ja lite märkliga hallon är det allt. Men ack så goda!

  7. Moma kl 18:50, den 31 juli 2013

    Eftersom ni åkte ifrån mig så tror jag allt ni är skyldiga mig minst en hjortronfukost!

  8. milla kl 22:34, den 1 augusti 2013

    Härliga hjortron:) Tyvärr växer det knappt inga i Närke.

  9. tina kl 16:50, den 11 augusti 2013

    Moma: Kom hit så får du!

    Milla: Visst är det synd att dom finns så långt bort!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen