Årets fattigaste dag?

den 23 januari 2014, kl 07:35

Vad det här är? Utöver en suddig bild som fångade mycket lite halvdant, så är det också en bild på maten som mättar många för lite pengar. Det sägs att det är årets fattigaste dag och frågar ni hon som samlar på högskolepoäng, så är knepen för billig mat många. Min favorit är utmaningen att laga mat av det man har, trots att man just tittat i skafferi och kylskåp och sagt att man inget alls har. Inget är sällan sant, och det är faktiskt kul att ta fram fem saker och säga, nu lagar vi något av det här. Annars är klassiskerknepen: rotfrukter i oändlighet, kål, linser, vi-fyller-den-med-vad-vi-har-soppa, liksom focaccia enligt samma princip. Detta är temat i P4 Uppland om en liten stund, lyssna vetja!

Morotssoppa med kokosmjölk, ingefära och lime
800 g morötter
2 msk rapsolja
1 gul lök
0,5-1 röd chilifrukt
2-3 msk finriven färsk ingefära
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
0,5 lime
salt, svartpeppar

Skala och dela morötter och lök i mindre bitar. Fräs i lite olja tillsammans med finhackad chili och 2 msk finhackad ingefära. Koka i buljong under lock tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt kokosmjölk och låt puttra ihop. Smaka av med mer finriven ingefära, salt och svartpeppar. Vid servering, pressa i saft från en halv lime. Servera soppa med edamamesnacks och foccacia.

Edamamebönor med havssalt
Koka ett paket edamamebönor i sina bönskidor. Låt rinna av och servera som plock med havssalt.

Focaccia
5 dl kallt vatten
50 g färsk jäst
1 dl olivolja
ca 14 dl vetemjöl
knappt 2 tsk salt
Pynt: olivolja, flingsalt och annat efter behag
såsom t ex: rostade pumpafrön, färska el
torkade örter, oliver, soltorkade tomater,
fetaost etc

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta degen för hand eller i maskin i ungefär 10 minuter, tillsätt salt och knåda en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storklek under en bakduk. Platta försiktigt ut degen på en smord plåt. Gör gropar i degen och strö över pynt och flingsalt. Ringla över olivolja. Låt degen jäsa ytterliggare en 20 min och grädda därefter i 200 grader i ca 20 min.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen