Kvittenmarmelad med kardemumma

den 26 januari 2014, kl 09:41

Varje jul får jag en burk kvittenmarmelad av en kompis mamma, min favoritmarmelad alla kategorier. I 10 års tid har det varit en gåta (läs magi) hur hon kan trolla fulgula kvittenfrukter till snyggröd marmelad. Efter att ha fått receptet och lagat den själv så vet jag, det är tiden! Någonstans mellan timme 2 och 3 i kastrullen är det det händer. Om kvittenmarmelad och annat pratar vi i podavsnitt nummer 47, som ni kan lyssna på här. Där efterlyser vi också frågor på temat smör. Ställ en fråga, så drar vi en vinnare som får en rykande färsk bok i belöning.

Kvittenmarmelad med kardemummakärnor
Skala, kärna ur och tärna 3 stora kvittenfrukter. Lägg frukten i en kastrull och häll över vatten så att vattnet precis täcker frukten. Tillsätt 5 dl socker och 1 tsk hela kardemummakärnor. Låt koka på svag värme 2-3 timmar tills den marmeladen gått från gul till snyggt röd. Pressa i 1 msk citron och låt sjuda på låg värme i ytterligare 5 min. Häll upp i en väl rengjord burk. Gott på scones tillsammans med vispad crème fraiche.

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Kvittenmarmelad med kardemumma”

  1. Josefina Classy and fab hälsoblog kl 10:43, den 26 januari 2014

    Älskar kardemumma! Och marmelad. Särskilt på grovt bröd. Mums.

  2. Avsnitt 47 | picki matgeek & poden kl 15:53, den 26 januari 2014

    [...] Stekpannescones Kvittenmarmelad Krämig örtpolenta Engelska muffins (kommer [...]

  3. Fröken Dill kl 17:27, den 26 januari 2014

    Vilken vacker marmelad! God verkar den också…

  4. Sandra kl 20:22, den 26 januari 2014

    Kvitten?! Aldrig hört talas om! Med vänlig hälsning, matanalfabeten

  5. tina kl 20:53, den 26 januari 2014

    Josefina: Jag med. Så här med helgen i bagaget känns det lite som en besvikelse att den inte innehöll någon marmeladfrukost/fika.

    Fröken Dill: Och se det är den!

    Sandra: Haha, matanalfabet! Frukten i sig gör det inget om man missar, men i marmeladform är den mycket god. Du kan få smaka här.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvitten

  6. Greyerzer kl 08:42, den 27 januari 2014

    När jag kokar kvittenmarmeladgodis blir den också röd, men om man använder sig av syltsocker behöver man inte koka så länge och då blir förändrar sig inte färgen. I höstas kom jag på hur man använder frukterna dubbelt. Först kokar man gelé på dem. Sedan tar man resterna och kokar mos. Jag har många kilo mos och många burkar gelé i min källare den här vintern, som vi äter av varje dag.
    http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/search/label/Kvitten

  7. tina kl 13:15, den 27 januari 2014

    Greyerzer: Åh, kvittenmos! Det måste testas! Tack för tips och länk. :-)

  8. Sofia kl 21:22, den 2 februari 2014

    Hade kvittenmarmelad idag på pannkakor, blev supergott, gillar att det inte är för sött.

  9. tina kl 15:53, den 3 februari 2014

    Sofia: Och jag smög in kvittenmarmeladen på våfflor i lördags, gott det med! :-)

  10. meshwe.zendesk.com kl 04:41, den 28 juli 2014

    meshwe.zendesk.com…

    Kvittenmarmelad med kardemumma | pickipicki…

  11. Anna kl 07:21, den 25 oktober 2015

    Hej hopp!
    Jag googlade rundor efter recept med kvitten. Har du använt äkta kvitten här? Jag har nämligen fått tag i Rosenkvitten :)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen