Om jag fortfarande matbloggat, del 4

den 31 juli 2014, kl 12:04

Om jag fortfarande hade varit en sån som bloggar om mat, så hade jag tidigt imorse berättat att det var dags att starta radion. Hade jag gjort det hade ni fått höra två saker. Dels hur man låter när man drabbats av solsting och försöker ta sig samman. Dels hur man svänger ihop en jordgubbssalsa. Det finns dom som tror att jordgubbseran är över så här i sista andetaget av juli och att jordgubbarna som säljs smakar lite klent. Det är ju förvisso riktigt på sätt och vis, men om jag fortfarande hade varit en sån som bloggar om mat så hade jag berättat att det är nu som dom sena jordsgubbssorterna dyker upp hos dom lokala jordgubbsodlarna. Dom där jordgubbarna som inte har så bråttom och som har tagit sig tid att bli riktigt röda och söta. Tänk om ni hade vetat, kanske hade ni dansat jordgubbssalsa ikväll.

Jordgubbssalsa
400 g jordgubbar
0,5 rödlök
1 gul chilipeppar
0,5 kruka basilika
1 lime
1 tsk ljus balsamvinäger
1 tsk honung
1 tsk rapsolja
svartpeppar och lite flingsalt
ev avokado, tomat el liknande

Finhacka jordgubbar, rödlök, chilipeppar och basilika, blanda alltsammans i en bunke. Riv över skal från en lime. Rör ihop honung, saft från en halv lime samt olja och vinäger i en liten skål och rör sedan ner detta i salsan. Smaka av och tillsätt ytterligare av någon ingrediens om det behövs, samt lite svartpeppar och salt. För en matigare salsa hacka ner t ex avokado eller tomat. Låt stå svalt, servera som tillbehör till exempelvis grillat såsom halloumi eller kött.

Skriv ut inlägg

Om jag fortfarande matbloggat, del 3

den 30 juli 2014, kl 13:12

Om jag fortfarande hade varit en sån som bloggar om mat, så hade jag redan för länge sedan tipsat er om Messobs nya uteservering på innergården. Där har vi hängt flitigt i sommar, blundat varma kvällar och skojat om det lyxiga i att utomlands har flyttat till Sverige. Dragit barfota fötter i gräsmattan under bordet och ätit kokosglass med jordgubbar till efterrätt. Att Messob serverar prima etiopisk mat har jag berättat om tidigare, men hade jag fortfarande matbloggat så hade ni alltså fått reda på att innergården är min uteserveringsfavorit i sommar.

Messob var då sa du?
Sturegatan 4 A, Uppsala, 018-50 00 20
messob.se

Skriv ut inlägg

Om jag fortfarande matbloggat, del 2

den 29 juli 2014, kl 14:03

Om jag fortfarande hade varit en sådan som bloggar om mat, så hade jag berättat för er om sommarens glass. Den där man gör själv, som alltid finns hemma och som om man vill kan göras precis tillräckligt nyttig för att få benämnas mellis istället för efterrätt. På samma vis som när man gör isglass så gäller regeln ju mer smak i ofryst form desto godare glass. För att den här yoghurtvarianten ska smaka precis så som jag vill så tar man fram dom mognaste och därmed mest smakrika och söta av frukter. Tänk riktigt mogen mango sådär så att den nästan smälter i munnen, platt persika, söta smultron eller sensommarjordgubbar och helst av allt en näve blåbär för fulländad bärfest. Ja, herremingud vilken glass ni hade kunnat härma om jag fortfarande hade varit en sådan som bloggar om mat.

Frukt- och yoghurtglass på pinne
1 dl hackad mogen (hellre för mycket än för lite) mango och persika
1 dl färska bär, t ex smultron och blåbär
2 dl tjockyoghurt t ex grekisk
2 tsk honung
1 nypa vaniljpulver

Rör ihop frukt och bär i en bunke så att det mosar sig något. Tillsätt yoghurt och rör om ordentligt, smaka av med honung och en nypa vaniljpulver. Häll upp i glassformar. Låt frysa minst 3 timmar och ta fram 20-30 min innan glassdags så att glasspinnarna hinner tina sig till lagom konsistens. Receptet räcker till ca 4 glasspinneformar (beroende på storlek på formarna).

Skriv ut inlägg

Om jag fortfarande matbloggat

den , kl 13:45

Om jag fortfarande hade varit en sådan som bloggar om mat, så hade jag berättat för er om sommarens hittills godaste sallad. Den vi blev bjudna på i början av juni och som jag fortfarande tänker på ibland. Jag vet att dom som bjöd på detta hade tjuvkikat på ett recept inne hos bästa Ann-Louise. Päron som stekts i grillpannan, gröna blad av olika slag, dressing med lönnsirap i, valnötter, parmesanskivor så stora att det känns som att man vunnit en vinstlott för varje tugga. Ja, om jag fortfarande hade matbloggat så hade jag sagt att det här är salladen ni inte får missa.

Skriv ut inlägg

Nu blir det kantarellradio

den 17 juli 2014, kl 06:26

Varje sommar äger en liten tävling rum. Jag tävlar mot mig själv och det hela syftar till att hitta årets första kantareller snäppet tidigare än tidigare år. Vinsten? Ja, att få avnjuta årets första och därmed kanske godaste kantarellsmörgås. Imorgon är det precis en månad sedan små, små kantarellbebisar fick följa med mig hem från skogen. Med stor sannolikhet var årets premiärsmörgås tidernas allra minsta. God förvisso, men dom allra bästa kantarellsmörgåsarna smakar som dom två varianter vi lagar i P4 Morgon om en kvart. Stekt bröd, hälften toppas med örtsmör och resten med västerbottensostsmör, samtliga får ett litet lass smörstekta kantareller som lagar två och överst generöst med finklippt gräslök. Det här är en prima plockförrätt att servera innan maten och eftersom smören kan förberedas och förvaras i kyl eller frys så går det ju dessutom snabbt att trolla fram. Släng svampen i stekpannan när gästerna kliver innanför dörren så kan du strunta i att städa. Doften av nystekta kantareller slår doften av vilket nysåpat hem som helst.

Stekt kantarellsmörgås med örtsmör respektive västerbottensostsmör
Rör ihop en eller två sorters kryddsmör. Variant 1: Mixa med stavmixer 100 g rumsvarmt smör tillsammans med ett par rejäla nävar färska örter t ex gräslök, persilja och basilika. Variant 2: Finriv 75 g västerbottensost (eller annan smakrik lagrad ost) , mixa 100 g rumsvarmt smör med den finrivna osten. Smören kan förberedas, rulla isf ihop till en rulle och slå in i plastfolie och ställ kallt.

Rensa svampen och hacka dom stora och låt dom små vara hela. Stek tillsammans med lite smör (inte smaksatt), låt vätskan stekas bort. Salta litegrann och lägg svampen åt sidan. Skiva ett gott, ljust bröd tunt och halvera skivorna. Rosta bröden i pannan så att dom får fin färg på bägge sidor. Ta upp bröden ur pannan, bred örtsmör på några och ostsmör på några, toppa med den stekta svampen och lite finklippt gräslök. Servera direkt, t ex som förrätt.

Skriv ut inlägg

Vad vi lagade i radion imorse?

den 3 juli 2014, kl 10:00

Ibland behöver man påminna sig om hur lite tid det kan ta att laga mat, det här är fint exempel på en sådan rätt. Från det att spaghettin läggs i det kokande vattnet så hinner man röra ihop andra halvan av maten och diska innan pastaklockan piper. Finhacka persilja, basilika, chili och vitlök. Rör ner i en bunke tillsammans med avokado, olivolja och riven parmesanost. Sen kostar man på sig en minut där man rör ner avokadoblandningen i spaghettikastrullen tills man har en grön och krämig pastarätt. Middag på 10 minuter med andra ord. Den som tror att jag bluffar får sätta klockan och testa ikväll.

Den finska avokadopastan
2 portioner spaghetti
1 vitlöksklyfta
0,5-1 röd chili
1 citron
2-3 mogna avokado
flingsalt
0,5 dl olivolja
en rejäl näve basilika
en rejäl näve bladpersilja
1 dl kokvatten
60 g finriven parmesanost

Koka pastan al dente. Blanda under tiden i en skål: finhackad chili, finhackad vitlök, skal och 1 tsk saft från citronen, olivolja, finfinhackad persilja och basilika samt avokado skuren i bitar. Mosa ihop till en röra och tillsätt därefter riven ost samt kokvatten. Smaka av med salt. När pastan är klar, häll av vattnet och rör därefter ner avokadobladningen i pastan. Servera direkt.

Vad som är den finska ingrediensen egentligen?
Svaret på den frågan hittar du här.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen