Radio som i radiokaka

den 24 november 2011, kl 06:30

Idag tjuvstartar jag första advent i P4 Morgon Uppland. Och vad passar i så fall bättre i radio än att göra en radiokaka? I övrigt har ännu ingen vidare adventsstämning infunnit sig. Men vem vet, kanske slår den till om jag sprider lite florsockersnö i studion? Lyssna här vetja, 07.30.

Radiokaka
150 g smör
300 g mörk choklad
2 äggulor
1 dl florsocker
fingerkex (Marie)
Smaksättning:
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
rivet skal från 1 apelsin
ev 2 tsk rom

Smält smör i en kastrull och lägg ner chokladen delad i mindre bitar. Låt chokladen svalna. Rör ner äggulor och florsocker till en slät och blank smet. Smaka av med kanel, kardemumma, rivet apelsinskal och kanske en skvätt rom. Klä en avlång bakform i plastfolie. Varva chokladsmeten med kex. Låt kakan stelna i kylskåp över natten. Servera i skivor. Radiokakan kan frysas.

Hur en radiokaka funkar som adventsstämningshöjare;

Florsockersnö är bättre än ingen snö alls

Världens snyggaste romflaska som pynt är bättre än inget adventspynt alls

Tjuvsmaka chokladsmeten

Skriv ut inlägg

Men titta, det hänger knäckebröd i taket!

den 22 november 2011, kl 18:20

Lördagens middagsgäster kom raka vägen från en dag i bagarstugan och med sig hade de en kasse full med knäckebröd. Vad jag gör med mina finaste presenter? Hänger upp dem taket givetvis! Minst en vecka på tork löd ordinationen och någon fick därmed cykla raka vägen till Byggmax för att köpa rundstav. Sen återstår det att se huruvida jag kan hålla mig från att äta upp knäckebröden innan jul. Mycket, mycket tveksamt, är min egen gissning.

Karlholms julbröd (50-60 stycken)
400 g matfett
7,5 dl mjölk
6 dl vatten
3 pkt jäst
3/4 dl socker
2 msk salt
2 msk fänkål
2 msk anis
1 kg vetemjöl
1 kg rågsikt
0,2 kg grahamsmjöl

Hur man gör, se nedan.

Leufsta julbröd (40 stycken)
125 g matfett
1 l mjölk
2 pkt jäst
1 msk salt
3/4 dl sirap
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl

Smält matfett, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Blanda i jäst och därefter övriga ingredienser. Knåda ett tag i degmaskin och jäs tills degen är på väg att rymma(!). Arbeta ihop degen och dela i rätt antal bitar. Runddriv och kavla ut dem tunt, men inte för tunt. Det är viktigt att de är ungefär jämntjocka överallt. Om man har en så kan man dra ett par tag med en kruskavel över varje bröd så att det blir mönster och vill man så stansar man ett hål. Det är viktigt att nagga varje kaka och borsta bort överflödigt mjöl. Brödkakorna kan vila ett tag innan gräddning eller så gräddas de direkt, det spelar ingen större roll. Bröden gräddas hursomhelst på ett par ögonblick i en tokvarm ugn, på förvärmd plåt eller sten.

Skriv ut inlägg

Vad nutritionisten äter till frukost

den 20 november 2011, kl 20:40

När till och med farmorn skickar ett mail och frågar om bloggandet har gått i stå, är det lika bra att räcka upp handen och säga som det är. Mat- och sovklockan är satt ur spel och pickipicki har dragits med i fallet. Men, jag kan ju trösta er med att berätta att jag har ätit kärleksmums till frukost två dagar i rad, så rasar i vikt gör jag icke. Kärleksmums är för övrigt mitt favoritfika (vid närmare eftertanke är det nog enbart nybakade kanelbullar som kan ställa upp som motståndare i den matchen). Eftersom jag vågar utnämna mig själv till rutinerad kärleksmums-ätare så är jag mallig nog att bjuda på mina tre bästa knep. 1) Ju mer kaffe i glasyren desto bättre 2) Ju mer kokos som pynt desto bättre och 3) Ta ut kakan 3 min för tidigt, då blir den precis så kladdig att folk ofrånkomligen kommer att fråga dig: men-du-vad-är-det-här-för-fint-recept-egentligen?

Kärleksmums i långpanna
250 g smör
5 dl socker
5 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjölk

Glasyr
100 g smör
5 dl florsocker
4 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl kallt (starkt) kaffe
massor med kokosflingor

Smält smör. Vispa ägg och socker fluffigt, sila ner torra ingredienser i smeten. Rör ner smöret som fått svalna. Häll smeten i en plåt med pakplåtspapper. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i 20 min (ta gärna ut kakan redan efter 17 min, så blir kakan finfint kladdig). När kakan svalnat, rör ihop glasyren. Toppa med kokosflingor.

Skriv ut inlägg

Storkusinen har fyllt år nu igen!

den 19 november 2011, kl 14:47

Ni bara måste få se vad jag åt på ett kalas för några veckor sedan. Äldste kusinen firade sin födelsedag och precis som i fjol stod hans syster tillika fd skeppskock för maten. Inte helt otippat och utom tävlan var detta oktobers godaste måltid. Vad gäller kalaset var det för övrigt en mycket trevlig tillställning. Mest minnesvärt var nog att kusinen fick 14 par strumpor i present. Jag tror att man utifrån det kan dra slutsatsen att han på sin 31:a födelsedag lärde sig att man inte kan önska sig samma sak av alla.


Rårakor med löjrom, finhackad rödlök, gräddfil och citron

Coeur de filet provencale, vitlökssmör och råstekt potatis

Carl-Martin hade bakat den ljuvligaste av äppelpajer (Anna Bergenströms)

Både hundar och barn hjälpte till med den stora disken

Skriv ut inlägg

Prinsessan på (kik)ärten!

den 14 november 2011, kl 22:37

De här evighetslånga dagarna som aldrig tar slut, kräver ett konstant tillskott av energi. Hela min kropp skriker s-n-ä-l-l-a-s-n-ä-l-l-a-e-f-t-e-r-r-ä-t-t när jag sitter och pluggar om kvällarna, men C står med armarna i kors och säger nej och åter nej. Tack och lov har jag kommit på ett prima trick att komma runt detta, kikärtstricket! Kikärtor är förvisso inte efterrätt, men rostade och uppiffade med lite sting klassificerar de sig utan tvivel som snacks. Bäst av allt och precis som förväntat kan han inte neka mig kikärtor. Kikärtor är typ det nyttigaste på hela jorden, säger jag och spännande nutritionistblicken i honom. Sen är kvällssnackset kirrat.

Rostade kikärtor
Skölj en burk färdigkokta (eller för all del hemmakokta) kikärtor. Torka av och häll ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper eller i en teflonform, salta och krydda med valfritt starkt. Rosta mitt i ugnen i 250 grader i 20-30 minuter. Passa noga så att de inte blir brända, ruska om plåten med jämna mellanrum. De är klara när det är krispiga rätt igenom.

Skriv ut inlägg

Världens bästa Jan Hedh

den 13 november 2011, kl 22:17

När jag klev in på Forssa hembageri förra veckan för att unna mig ett finbröd på vägen hem, resulterade det i ytterligare 2 anledningar att veva igång det egna brödbaket igen. 1) Jag hade glömt mitt kort hemma, och fina tjejen i kassan säger: ”Det är okej. Jag vet att du handlar här varje vecka och kommer att komma hit igen.” V-a-r-j-e v-e-c-k-a! Är det sant att det är så ofta, tala om att bli avslöjad med handen i brödpåsen. 2) När jag vänder mig om sitter självaste Jan Hedh där, min (bröd-)idol! Jag kan givetvis inte hålla mig från att utbrista att hans fina bok Bröd är världens bästa brödbok. Jan Hedh visade sig vara ruskigt trevlig och pratglad, jag höll aldrig på att komma därifrån. Vilken matambassadör! Sen blev det ju faktiskt ett brödbak ganska snart därpå, inte helt otippat efter ett recept ur just världens bästa brödbok.

Pumpabröd (2 st)
200 g pumpapuré
500 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
150 g fint rågmjöl
25 g jäst
100 g vetesurdeg
500-600 g vatten
50 g olja
18 g havssalt
100 g pumpakärnor
ytterligare 100 g pumpakärnor till pynt

Koka skalad pumpa och mixa till puré, låt svalna. Lös upp jästen i lite vatten, rör ner puré och mjöl. Knåda degen på låg hastighet i 3 minuter, tillsätt under tiden vatten tills degen får en fin konsistens. Häll ner oljan och knåda ytterligare 7 minuter och tillsätt salt. Öka hastigheten och knåda 6 minuter till. Knåda in pumpakärnorna i degen och låt jäsa i lätt inoljad plastlåda i 90 minuter. Stöt samman degen två gånger under tiden. Stjälp upp degen och spar undan 50 g deg. Dela resten i två lika bitar och rulla till två spända bullar, täck med bakduk och låt vila 10 minuter. Ta en degkavel och tryck åtta fördjupningar i degen, pensla med vatten och ha på riktigt med fint rågmjöl. Den lilla biten delas i två lika, penslas med vatten och rullas i pumpakärnor. Tryck ned i mitten av bröden. Täck med bakduk och jäs i 75 minuter. Grädda på sten eller varm plåt i 250 grader. Sänk till 200 grader efter 5 minuter. Lufta sedan ugnen tre gånger under gräddningen, baka totalt i 45 minuter. Låt svalna på galler. (Recept Jan Hedh, ur boken Bröd).

Skriv ut inlägg

Det må vara tyst här, men mat äter vi alltid

den 12 november 2011, kl 18:48


Lisa Förare Winbladhs orientaliska lammfärsgryta. Ljuvligt god och smakrik, med mandlar, aprikoser och kardemumma. Testa vetja, recept: här.
Kycklingburgare med mangosås och finfina sesamfröbröd. Recept: här.

Ännu mer kyckling. Favoriten bland de indiska favoriterna; Kyckling Korma och så fusk-naanbrödet som man alltid kommer undan med. Recept: här och här.

Skriv ut inlägg

En laxgryta signerad Carl

den 8 november 2011, kl 22:40

Det går rykten om att min Carl har en arbetskamrat som läste igenom hela pickipicki häromveckan. Varför? Åtminstone så sägs det att det var i jakt på någon slags information om huruvida Carl är med och rör i grytorna här hemma eller ej. Jag brukar skoja om att jag lagar all mat medan Carl sköter precis allting annat. Det är förvisso rätt nära sanningen, åtminstone vad gäller det senare. Men (till dig som undrade, om du nu inte fyllt din pickidos för ett par år framöver) deklart att Carl lagar mat mellan varven och fint blir det. Som den här laxgrytan han bjöd på i helgen till exempel.

Carls rosa laxgryta
400 g lax
1 rödlök
1 selleri
3 små morötter
1 röd chili
1 palsternacka
1 tsk socker
1 tsk vinäger
1 burk krossade tomater
3 dl grädde

Skär löken i båtar, dela selleri och palsternacka i mindre bitar, dela morötterna i stavar och finhacka chili. Fräs grönsakerna några minuter i lite olja. Tillsätt krossade tomater, socker och vinäger. Låt det småkoka i ungefär 20 minuter eller tills grönsakerna börjar bli mjuka. Tillsätta grädden och koka upp. Dela fisken i mindre bitar och tillsätt, låt koka några minuter. Servera med valfria (gulle)gryn eller varför inte ett prima morotsbröd?

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen