En årgångsmatsedel

den 7 november 2011, kl 09:00

Mina kokböcker må vara sorterade efter färg och för det mesta står kryddburkarna i bokstavsordning. Men när vi kommer till min mail-inkorg, så har jag sedan länge gett upp hoppet om någon slags ordning. Det hela skulle enkelt kunna sammanfattas med att mail försvinner och mail dyker upp. Det senare behöver ju iofs inte vara ett problem, tvärtom. Jag blev riktigt glad när jag i jakten på något helt annat, hittade ett förslag på veckomatsedel som Mikkan mailade mig för två år sedan. Håll tillgodo vetja, här kommer Mikkans veckomatsedel anno 2009. Jag tror förresten bestämt att det är som med vin. Fina matsedlar blir nog späppet bättre av att få lagras ett par år eller så.

Mikkans veckomatsedel 
Mån Kinesisk kycklingsoppa
Tis Pasta med pesto
Ons Lisas orientaliska lammfärsgryta
Tor Torsk med äggsås
Fre Omelett med lyxig svampstuvning
Lör Veggolördag
Sön Strömming är snabbmat

Skriv ut inlägg

Jamen skål då!

den 6 november 2011, kl 20:28


Inlägg nr 1000 här på pickipicki, och jag skålar i varm choklad.

Skriv ut inlägg

Kokosbollsfjärilar och lakritsjuveler

den 3 november 2011, kl 23:15

Ska vi tala om lördagsgodis, så är min favorit de hemgjorda sötsaker (signerade Helena), som hänger på vår ytterdörr ibland. Lördagens lakritsmaränger och lakritsfudge fick följa raka vägen med på en picknick tillsammans med Frida som är en hejare på lakrits, och hennes döttrar som är hejare på allt fika rakt av. Förresten höll jag nog jämna steg med gullegrynen vad gäller fikandet just i lördags. För när det dukas fram allt från lakritsfrossa till kokosbollar i form av fjärilar och Fridas kolakakor, då är det svårt att inte göra sitt bästa på fikafronten. Vad mer finns att rapportera? Oktobersolen värmde, gullegrynen var sötare än allt fika tillsammans och lakritsfudgen vann lakritskampen.

Helenas lakritsfudge
3 dl mjölk
3 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
25 g rumsvarmt smör
2 msk lakritspulver

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 40 min. Rör om ordentligt några gånger under tider. Gör kulprovet för att testa om fudgen är klar. Rör därefter ner smör, vaniljsocker och lakritspulver. Rör smeten blank. Häll upp smeten i en form (20*20 cm) med bakplåtspapper. Låt stelna.


Ett gäng sötsaker

Skriv ut inlägg

Höstkyckling med ugnsrostad pumpa

den 2 november 2011, kl 09:00

Det närmaste firande av halloween vi kommer den här veckan, är att vi fyllt det röda köket med pumpor som nu betas av en i taget. Vi äter pumpor på längden och tvären och än så länge har åtminstone inte jag ledsnat. Men det är ju som bekant mycket mat på ett gäng pumpor och när vi blir mätta, så får vi väl helt enkelt göra tjusiga lyktor av de som är kvar. Förklaringen till vårt traditionsenliga frossande i pumpor kring halloween är förresten ett pumpatrauma som utspelade sig för fyra år sedan. Det året försökte vi förgäves komma över en pumpa och efter flera dagars letande (blod, svett och tårar) slutade det hela med att vi fick gröpa halloweenlyktan ur en paprika och göra pumpkin pie av zucchini. Ja ni hör ju, sedan dess köper vi alla pumpor vi ser såhär i halloweentider.

Hel kyckling i ugn fylld med katrinplommon
och äpple, ugnsrostad pumpa
1 hel färsk kyckling
2 äpplen
12 katrinplommon
100 g smör
rivet skal från en citron
1 vitlöksklyfta
1 butternut squash alt
(motsvarande mängd annan pumpa)
rapsolja
sesamfrön
salt och svartpeppar
1 dl grädde till skysås

Skölj kycklingen och torka av den försiktigt med hushållspapper. Rör ihop rumsvarmt smör med rivet citronskal och vitlök. Stick in fingrarna försiktigt under skinnet, tryck in kryddsmör under och utanpå skinnet. Dela äpplen i klyftor och fyll kycklingen med äpplen och katrinplommon (även citronen kan halveras och stoppas in i kycklingen. Stoppa även in några katrinplommon under skinnet på kycklingen. Salta och peppra. Tillaga kycklingen i en ugnsform i 200 g i ca 80 min (mitt i ugnen). Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80 grader. Skala och dela pumpan/squashen i stora bitar. Ringla över olja, sesamfrön och generöst med flingsalt. Rosta pumpan i ugnen tillsammans med kycklingen de sista 15-20 min. Häll skyn från kycklingen i en kastrull på medelvärme, vispa ner grädde och smaka av med svartpeppar och ev lite salt.

Fler pumparecept på picki
Pumpasoppa med smak av Indien
Pumparisotto med getost
Polentapanerad getost med pumpapuré och smörfrästa grönsaker

Skriv ut inlägg

Svaret på frågan

den 1 november 2011, kl 10:00

Här är svaret på gårdagens vad-blir-det-för-mat-fråga. Det ni ser är pumpapuré, smörfrästa grönsaker och getost panerad i polenta (testade mannagryn också, bägge varianterna fungerar lika fint). Det ni ser är dessutom en sällsynt 10-poängare, och ännu en bekräftelse på att vegetarisk mat aldrig behöver vara trist. Jag gillade förresten era olika gissningar på vad det skulle bli för något av ingredienserna. Hade jag haft lite mer tid hade jag lagat till samtliga förslag och bjudit er alla på mat. Nu får ni ställa till med egen getost- och pumpafest till höstmiddag, lovar ni det?

Polentapanerad getost, pumpapuré
och smörfrästa grönsaker
200 g getost på rulle
1 uppvispat ägg
polenta
0,5 butternut squash
1 vitlöksklyfta
1 msk saft från citron
1 rödlök
1 liten zucchini
3 nävar skogschampinjoner
125 g frysta sojabönor
50 g smör
färska el frysta örtkryddor (basilika, timjan, persilja)
salt och svartpeppar

Skala butternut squashen och dela i små kuber. Koka i lättsaltat vatten tills squashen är mjuk, känn med en potatissticka (tar ca 10 min). Häll av vattnet. Mixa squashen slät, pressa i en vitlöksklyfta. Smaka av med salt, svartpeppar och 1 msk sagt från citron. Dela getosten i 1,5-2 cm tjocka skivor. Vänd i uppvispat ägg och därefter i polenta. Stek i smör på medelvärme, någon minut på varje sida. Dela svampen i kvartar. Skala och dela rödlöken i båtar. Dela zucchinin på längden, gröp ur innanmätet och dela zucchinin i båtar. Stek lök och zucchini i smör i 4.5 min, vänd sedan ner svamp, bönor och örter. Smaka av med salt och svartpeppar, fräs någon minut till.

Skriv ut inlägg

Gissa kvällens middag vetja!

den 31 oktober 2011, kl 18:45



Gissa vad vi lagar i det röda köket just, just nu! Ledtråd 1: I kastrullen kokar butternut squash. Ledtråd 2: Till höger i bild är det skivor med getost. Ledtråd 3: I den vänstra gröna skålen är det mannagryn. Den som gissar närmast vinner receptet!

Skriv ut inlägg

Ett stycke nostalgitripp

den 30 oktober 2011, kl 18:25

Under vår tid i Göteborg bakade jag de här morotsbröden en gång i veckan i ett helt år. I efterhand låter det ju helt galet (fantasilöst), men det är faktiskt sant. Sedan dess har det bakats många bröd under broarna, i perioder har vi inte bakat bröd alls och de senaste åren har vi liksom många andra ramlat ner i surdegsbrödsträsket. Men, när vi någon gång ibland får havregrynsgröt över så hamnar den alltid i just det här brödreceptet, inte minst för att det är så kul med ett släng nostalgi. Blundar jag när jag äter en nybakad morotsfralla så kan jag se vårt dåvarande kök framför mig, men det är också vid det enda tillfället jag minns hur köket såg ut. Rätt märkligt att det är på det viset, men en kul bonus.

Morotsbröd med fröpynt
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 stor morot (fin- eller grovriven)
0,5-1tsk salt
mjöl (dinkel-, grahams- vetemjöl, eller vad som finns i skåpen)

Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, riven morot och salt. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 12-16 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, pumpafrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter.

Skriv ut inlägg

Glöggfrågor och glöggsvar

den 29 oktober 2011, kl 10:20

Ni frågar om garderobsglöggen och jag gör mitt bästa för att svara.

Kan glöggen verkligen stå framme i rumstemperatur hursomhelst?
Tänk för att den kan det! Vår glögg bor i hallgarderoben och gör mig på gott humör varje gång jag sticker in huvudet där. Juldoft i oktober är nämligen otippat fint. Jag tror mig dessutom veta att Charlottas glögg står mitt i köket, medan Viktorias glögg står överst på en bokhylla i sovrummet.

Jag bor utomlands, vad kan jag ersätta svagdrickan med?
Detta har diskuterats i kommentarsfältet i glögginlägget. Kan man använda hälften äppeljuice och hälften mörkt öl? Sara som har satt två omgångar glögg, en med root beer och en med Goya Malta, anar att root beer-varianten blir mest lik originalet.

Glöggen doftar fantastiskt, hur ska jag nu kunna vänta i flera veckor?
Det kan du nog inte! Jag skulle ordinera någon av mina fuskglögger medan du räknar ner. Antingen äppelglöggen med calvados, eller svartvinbärssaftsvarianten (receptlänkar nedan). Minst 1 dos/vecka fram tills garderobsglöggen är färdig. OK?

Prima glöggsubstitut

Recept på fuskglögg med äpple och calvados

Recept på fuskglögg på svartvinbärssaft 

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen