Det flyger stompa i luften

den 14 januari 2009, kl 21:27

picki_img_1380

Stompa är lätt som en plätt att göra och flyger som pannkaka i luften. Funkar fint som tillbehör till soppan, när man inte har ägg och mjölk i kylskåpet. Dessutom kan man inte äta torsdagspannkaka på en onsdag. Men onsdagssoppa och stompa, det går kalasbra.

Stompa
4 dl rågsikt eller vetemjöl
0,5-1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
ev 1 tsk brödkryddor
1,5 dl filmjölk
0,25 dl sirap

Blanda torra ingredienser först och därefter alla ingredienser. Kavla ut tunna och runda bröd (med en knäckebrödkavel, eller pricka bröden med en gaffel efteråt). Stek bröden på bägge sidor i en torr stekpanna tills de får fin färg. Serveras med detsamma.

picki_img_1391
Soppa och onsdagsstompa

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Det flyger stompa i luften”

  1. Lumumma kl 09:46, den 15 januari 2009

    Gott, gott. Var har jag hört ‘stompa’ förut? Är det ngt norrländskt från början? Stekpannebröd öht är gott. Hoppas att du fick ngn god mellis sen, efter lektionen! :P

  2. tina kl 12:02, den 15 januari 2009

    Jag vet inte om stompa är norrländskt. Jag tänker på hemkunskapen, då gjorde vi stompa. Och stompa som utflyktsbröd, gott!

  3. Pytte kl 13:56, den 15 januari 2009

    Wow – actionbilden är så bra att man känner för att slänga upp saker i luften. Bra för att det är kul, liksom.

  4. Karin kl 17:53, den 15 januari 2009

    Var det på hemkunskapen vi gjorde det? Vad var det vi gjorde nångång när vi var ute vid Fjällnora med klassen, om det var i…låg/mellanstadiet nångång. Pinnbröd? Är inte det samma sak fast annan form?

  5. Jennie kl 19:27, den 15 januari 2009

    Stekpannebröd är bara för gott! :-)

  6. Johanna kl 20:06, den 15 januari 2009

    Jag måste måste nog pröva den här lite lyxigare varianten av stompa. Min stompa görs ju på mjöl, salt och vatten om det krisar och kanske bakpulver, socker och kanel om det finns hemma.

    Hur smakar stompan till lunch dagen efter?

  7. tina kl 20:24, den 15 januari 2009

    Pytte: Ja, det är kul att slänga saker i luften! (Och det är faktiskt ganska kul när det händer att en far i backen också, det hör nästan till…)

    Karin: På hemkunskapen gjorde vi stompa och i Fjällnora åt vi nog pinnbröd. Inte riktigt samma sak väl?

    Jennie: Ja, eller hur!

    Johanna: Socker och kanel! En efterrättsstompa, smart! Vi åt stompa tills vi nästan sprack (som vanligt). Med andra ord vet jag inte hur dom smakar dagen efter, för då var dom slut. Haha!

  8. Cilla kl 19:31, den 16 januari 2009

    Hej!
    Nu vet jag inte hur många månader jag har gått igenom av ditt arkiv, kunde helt enkelt inte sluta. Blir väldigt sugen på allting, och jag tror att det är mycket på grund av de fina fotografierna på din sida! Lycka till i nya köket!

  9. KarinW kl 22:08, den 16 januari 2009

    Snyggt fotat!
    Åh vad gott när de är varma och smöret smälter. Jag vet inte om stompa är norrländskt, säger själv bara stekpannebröd.
    Trevlig helg till dig Tina!

  10. tina kl 14:12, den 17 januari 2009

    Cilla: Tack så mycket! Och välkommen tillbaka hur många gånger som helst! :)

    KarinW: Stekpannebröd är ett ganska bra namn, för det är ju precis vad det är. Trevlig helg själv! :)

  11. Caroline kl 00:07, den 25 januari 2009

    Åh detta brödet bakade (eller stekte) jag för nån vecka sen och det är så gott så gott. Detta bröd kallas faktiskt oxå för Undantagsbröd och kommer från förr (bland bönder) när dom unga övertog gårdarna så var dom gamla tvungna att komma på undantag. Ofta så inreddes ett rum utan vedspis eller bakugn och Undantagsbrödet kunde då bakas i en stekpanna i en öppen härd eller på en kamin =) fast detta visste du kanske redan =)

    Hittade hit via Salt&Peppar förresten =)

  12. tina kl 10:17, den 25 januari 2009

    Undantagsbröd! Intressant, det visst jag inte! :) Välkommen hit vetja!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen