Happy New Year 2009

den 1 januari 2009, kl 17:43

Det blev en fin nyårsafton. Någon gjorde vackra isbitar med lingon och blåbär i, försökte med vissa svårigheter balansera förrätten på höjden, vann årets sista biljardmatch, skrapade en trisslott utan vinst och hade tjusiga lockar i håret. Vid tolvslaget hade någon annan bäddat inne på toaletten med Abba sjungades Happy New Year och vatten rinnande ur kranen, allt för att gömma sig för smällarna. Men den senare var inte jag. Gott nytt år!

img_1078
Tjusiga isbitar serveras på silverfat
img_1086
Förrättstårtan med räkor och avokado pyntas med pepparrot
img_1092
Något vinglig
img_1122
Finfin slottsstek och svartvinbärsgelé
img_1148
Yoghurtpannacotta med havtornssås
img_1167
Årets sista matbild

Förrätten är en god räk- och avokadotårta. Receptet är Tina Nordströms och förrättstårtan räcker till 8-10 personer.

Räk- och avokadotårta med ishavsrom
Botten:
6 skivor vitt bröd
1 dl persilja
1 dl dill
75 g smält smör

Fyllning:
200 färska skalade räkor
1 st finhackad rödlök
2 st avokado
3½ gelatinblad
skal och saft från 1 citron
2½ dl creme fraiche
3 dl gräddfil
salt och vitpeppar

Pynt:
2 dl ishavsrom
1-2 msk färsk riven pepparrot
färsk dill
blandad sallad
olja, vinäger
salt och peppar

Detta kan förberadas dagen innan:
Mixa bröden (ej kanterna) tillsammans med persilja och dill och smält smör. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbara kanter och tryck ut botten. Låt gelatinbladen ligga i blöt i 20 min eller tills de är helt mjuka. Lägg gelatinet i en kastrull och värm försiktigt, rör ner 1/2 dl creme fraiche och rör till gelatinet är löst. Låt svalna. Blanda räkor, finhackad lök och hackad avokado. Blanda i resten av creme fraichen och gräddfil. Riv citronen, häll i skal och saft. Smaksätt med salt och vitpeppar. Blanda ner en sked av räkröran i gelatinblandningen för temperaturutjämning. Häll därefter gelatinblandningen i räkröran och rör om. Häll fyllningen i formen, plasta väl och ställ in i kylen.

Serveringsdagen:
Ta bort kanterna på pajformen. Pynta tårtan med rom, pepparrot och dill. Blanda sallad med lite olja och vinäger och lägg på tallrikar. Skär tårtan i tårtbitar som ställs på höjden. Servera med en citronklyfta.

Pannacottareceptet är med inspiration från senaste Buffé, kolla in orginalet här (om det exempelvis är så att ni inte hittar havtorn i er frys).

Yoghurtpannacotta med havtornsås
2 kanelstänger
1½ dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
3 dl yoghurt
(turkisk, grekisk eller liknande)

Stöt kanelstänger grovt i en mortel, blanda tillsammans med grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och koka i en minut. Ta kastrullen från värmen och låt dra i fem minuter. Sila av kanelen i en nätsil. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i fem minuter.  Flytta gelatinbladen till en kastrull och låt smälta på svag värme tillsammans med en halv deciliter av grädden. Rör ner gelatinblandningen i resten av grädden. Blanda i yoghurt och häll upp i 6-8 glas och låt stå i kylen 4 timmar.

Vid servering häll upp havtornssås. Koka saft från havtorn tillsammans med lite vatten, socker. Red med maizena eller potatismjöl.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Happy New Year 2009”

  1. frida kl 20:30, den 1 januari 2009

    Låter som en finfin middag! Hoppas 2009 blir ett fint år, kanske ses vi nåt mer eftersom vi är grannar nu?

  2. tina kl 16:08, den 2 januari 2009

    Ja, deklart vi ska!

  3. Lumumma kl 18:04, den 2 januari 2009

    Så fint och jättegott och härligt. Silverfat tycker jag om. Det låter som om den på toaletten var en skotträdd hund, men det finns säkert skotträdda människor också. :) Kram och god fortsättning!

  4. KarinW kl 22:45, den 2 januari 2009

    Vilken härlig mat!Räktårtan var tjusig, den skulle jag vilja smaka.
    Ha en trevlig fortsättning på det nya året/Karin

  5. Majsan kl 23:50, den 2 januari 2009

    Vad roligt, vi fick nästan samma nyårsmat :D
    Hittade hit av en slump och fick så mycket inspiration att jag var tvungen att länka till dej på stubinen! Chokladkalendern är ju ljuvlig!! Ser fram emot att få provbaka en hel del…
    God fortsättning på det nya året.

  6. tina kl 09:55, den 3 januari 2009

    Lumumma: Sant, det var en hund som bäddade inne på toaletten. Nyårsafton är den värsta dagen på hela året om du frågar henne. God fortsättning!

    KarinW: Ja räktårtan är god. Lite meckig att ställa på höjden, men kul. God fortsättning själv!

    Majsan: Välkommen hit och välkommen tillbaka! Jag ska titta in hos dig…

  7. Viktoria Schiöler kl 17:05, den 3 januari 2009

    Har jag önskat dej ett gott nytt år eller bara tänkt göra det? God fortsättning om jag inte skrivit det förut! Du kommer nog att få ett fantastiskt matår och jag räknar med att du kommer ut med en kokbok inom en inte alltför lång tid.

    Räktårtan har jag hört gott om men aldrig smakat. Nu hamnar den definitivt i mitt ”göra-fack”.

  8. tina kl 20:07, den 3 januari 2009

    Haha! Det är bara du Viktoria som kan få mig att rodna! ;)

  9. Viktoria Schiöler kl 20:15, den 3 januari 2009

    Haha, det är bra!

  10. Lumumma kl 20:40, den 3 januari 2009

    Hm, nu blev jag sugen på att åka till det stora blå-gula huset med köttbullar i. :) Jag kommer dock från sthlmshållet och stannar i Knivsta. Men en vacker dag dyker jag upp, jag lovar. :P

  11. Molly kl 20:56, den 3 januari 2009

    gott nytt år och en god fortsättning :)

  12. Mika kl 22:51, den 3 januari 2009

    tack detsamma :)

  13. Årskrönika 2010 | pickipicki kl 13:42, den 31 december 2010

    [...]  I september plockade vi orangea bär. Nyponen blev nyponsoppa och havtornen smakar vi först ikväll, i form av en nyårsaftonsefterrätt. [...]

  14. Yoghurtpannacotta med havtorn - Efter behag kl 13:55, den 25 september 2011

    [...] Yoghurtpannacotta med havtorn Skrivet av efterbehag 25 september 2011 kl 13:55 i Okategoriserade var addthis_product = 'wpp-260'; var addthis_config = {"data_track_clickback":false};Gårdagens efterrätt blev en yoghurtpannacotta med smak av kanel serverad med havtornssås. Originalreceptet hittas hos Pickipicki. [...]

  15. Fredrik Larssen kl 00:48, den 21 januari 2013

    Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Välkommen till min sida för att beställa mera. Vänligen Fredrik

    http://www.larssens.se

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen