En chokladkaka svår att sluta äta

den 25 januari 2010, kl 19:10

Foto: Tina

Igår kväll tittade grannen förbi med en chokladkaka som fick mig att äta bit efter bit. Den var så god att jag till slut fick be henne att ta kakan med sig hem, annars hade jag garanterat ätit hela själv. Idag kunde jag dock inte låta bli att be om receptet, nästa gång som det stora chokladkakebegäret slår till så vet jag precis vad jag ska baka.

Grannens chokladkaka

1 dl kakao
2,25 dl mjölk
1,25 dl socker
140 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver

Koka upp mjölk, kakao och socker i en liten kastrull, låt svalna. Rör smör och socker poröst, tillsätt ägg och vaniljsocker. Vänd ner mjöl och bakpulver, rör ner mjölkblandningen mellan varven. Häll smeten i en smord och bröad form (avlång, drygt 1 liter). Grädda kakan i 175 grader (varmluft 160 g) i nedre delen av ugnen i ungefär 1 timme.

Skriv ut inlägg

31 kommentarer till “En chokladkaka svår att sluta äta”

  1. Loulas Kök kl 19:20, den 25 januari 2010

    Undrar om det kan funka med er rund form? Hittade en på loppis som är såå söt. Helt oanvänd! bara 30 kr, rena fyndet :) så nu vet jag vad jag kan baka, tack för tipset!!

  2. tina kl 19:23, den 25 januari 2010

    Loula: Härligt, loppisfynd är min melodi! Det funkar säkert finfint med en rund form. Kolla med en brödsticka så att du tar ut den i rättan tid!
    :-P

  3. Emmas Kök kl 20:07, den 25 januari 2010

    Det låter ju verkligen inte helt fel.. Får ta och prova detta nästa gång det blir chokladdessert på menyn!

  4. Eva kl 22:04, den 25 januari 2010

    Undrar om kakan ska vara helt torr i mitten eller….

  5. Karin/Rosa maränger kl 22:08, den 25 januari 2010

    Alltid svårt att låta bli chokladkakor – på gott och ont ;)

  6. tina kl 22:50, den 25 januari 2010

    Emma: Det tycker jag! :-)

    Eva: Hallå där! Det här är ingen torrkaka förstår du väl! Ingen kladdkaka, men rejält saftig och god däremot.

    Karin: Så sant som det var sagt!

  7. Kalasgott kl 23:19, den 25 januari 2010

    Den här kakan skall jag baka så fort jag får tid! Den verkar helt galet god! :)

  8. sara kl 13:16, den 26 januari 2010

    oj den verkar ju helt tokigt god på din beskrivning. Måste prova!

  9. tina kl 20:37, den 26 januari 2010

    Kalasgod: Galet god eller kalasgod, välj själv! :-)

    Sara: Ja, det måste du tror jag.

  10. Katrin kl 20:44, den 26 januari 2010

    Farligt… Jag har en hel lunta med recept på kladdkakor som ska provas, jag sticker in det här nånstans mitt i så märks det inte;)

  11. tina kl 20:53, den 26 januari 2010

    Katrin: Haha, du kan knepen det hör jag det!

  12. Ellen Freider kl 22:40, den 26 januari 2010

    Det låter ju himla bra på din beskrivning. Man gör ju så sällan riktig chokladkaka nu för tiden…. bara kladdisar och brownies och muffins.
    Av nyfikenhet tog jag fram gamla Sju sorters kakor och jämförde recepten. Det enda som skiljde dem åt var att det där var 1 dl socker (första mängden), 2 dl mjölk och 125 g smör. :)

  13. tina kl 16:25, den 27 januari 2010

    Ellen: En klassisker med andra ord, det är såhär det ska smaka helt enkelt! :-)

  14. Josefina kl 09:02, den 28 januari 2010

    Grannens chokladkaka – vilket skönt namn! En riktig chokladkaka känns som meningen med livet på nåt sätt. Jag menar det.

  15. Linda kl 12:04, den 28 januari 2010

    Jag hade ett väldigt sug på choklad när jag såg denna kaka och var bara tvungen att testa :) Den blev väldigt god! Jag hade dock i lite (typ 1 dl)choklad i mjölkblandningen när den kokat upp samt lite salt (älskar salt i choklad). Den blev toppengod! Detta recept kommer garanterat hamna i min receptbok :)

  16. tina kl 23:04, den 28 januari 2010

    Josefina: Oj, det var stora ord. Kom hit så lovar jag att bjuda dig på meningen med livet! ;-)

    Linda: Vad roligt att du gillade kakan du med! Och välkommen hit vetja!

  17. Josefina kl 09:54, den 29 januari 2010

    Ja, stora ord är ju liksom mitt mellannamn. Lagom vet jag inte vad det är … ;)

  18. tina kl 20:03, den 29 januari 2010

    Josefina: :-P
    (Det är ingen dålig egenskap, att inte vara lagom alltså)

  19. Jättegod chokladkaka | Leva sunt kl 20:14, den 31 januari 2010

    [...] Den var jättegod! Vi serverade den med lite grädde på toppen. Receptet hittade jag hos pickipicki. Nybakat fikabröd efter [...]

  20. Olof kl 21:49, den 17 februari 2010

    Är det bara jag som tycker receptet är lite otydligt att följa? Vad händer med mjölk-kakao-socker blandningen t ex? Nämns aldrig igen efter att man kokat upp den och låtit det svalna.
    Ska bli spännande att smaka dock. Tack för receptet

  21. tina kl 21:57, den 17 februari 2010

    Olof: Mjölk-kakao-socker-blandningen är ”mjölkblandningen” som rörs ner i smör-socker-ägg-vaniljsocker-mjöl-bakpulver-blandningen. Hoppas kakan blir god trots oklarheter!

  22. Matilda kl 22:03, den 19 mars 2010

    Det är ju min gamla favvis, Farmors chokladkaka från 7 sorters kakor! Har jag bakat många gånger, brukar gå åt innan den svalnat. Bara lite mer smör i den här varianten.
    Jag har köpt sånt där ekologiskt vaniljpulver nu, och funderar hur mycket det ska vara av det i denna kakan. Är ju mycket vaniljsocker i den här.

  23. tina kl 18:32, den 21 mars 2010

    Matilda: En klassiker med andra ord! Jag gillar den skarpt. Du får prova dig fram med vaniljpulvret, jag hade nog tagit mindre än 1,5 msk iaf. :-)

  24. Emma kl 17:02, den 13 oktober 2011

    Gjorde denna idag och har bara hunnit smaka en liten bit ännu medan den fortfarande var rätt varm. Måste säga att den är god men inte den godaste jag ätit :) Lite för mycket kakao tycker jag.

  25. tina kl 19:11, den 14 oktober 2011

    Emma: Åh, en av mina favoriter.

  26. Hannin kl 17:15, den 24 oktober 2011

    Man ska väll ha smält smör?
    Ska pröva det nu :D jag älskar chokladkaka ska pröva med smält choklad block på :D hoppas det verkligen blir god :)

  27. tina kl 19:37, den 24 oktober 2011

    Hannin: Jag brukar använda rumsvarmt smör. Hoppas du gillar kakan!
    :-)

  28. Maria A kl 00:00, den 13 november 2012

    Eftersom man i alla fall äter största delen själv, har jag med tanke på miljön och på min kropp gjort följande:

    Jag gör en halv sats. När smeten är klar äter jag upp den med sked. Bara trams att sätta på ugnen!

  29. tina kl 01:18, den 13 november 2012

    Maria: Haha! :-D

  30. Isflingan kl 21:49, den 22 augusti 2014

    Tog m mig denna kaka till kompisar idag när jag var bjuden dit på middag. O d sa precis samma sak: ta hem kakan igen för annars sku d äta upp allt direkt ;) oemotståndlig alltså :)

  31. tina kl 08:27, den 27 augusti 2014

    Isflingan: Haha!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen